Makinede hedef 100 milyar dolar
Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonunun (MAKFED) düzenlediği Makine Zirvesi Vizyon 2030 ekonomiye yön veren üst düzey isimleri buluşturdu. Makine üreticileri iddialı hedefler ortaya koydu.
Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonunun (MAKFED) düzenlediği Makine Zirvesi Vizyon 2030 ekonomiye yön veren üst düzey isimleri buluşturdu. Makine üreticileri iddialı hedefler ortaya koydu.
Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu‘nun (MAKFED) düzenlediği “Makine Zirvesi – Vizyon 2030” ekonomiye yön veren üst düzey isimleri buluşturdu. Makine üreticileri iddialı hedefler ortaya koydu.
MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran: “Türkiye’de Kamu, makineye bir sektör olarak bakmaktan vazgeçmeli, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak görmeli. Makineyi Türkiye ekonomisinin lokomotifi yapabilirsek, 2030 yılında yıllık 100 milyar dolarlık üretime ulaşabiliriz. Biz buna hazırız.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Uçtan Uca Yerlileştirme Programı'mızda önceliği makine sektörümüze vereceğiz. Bu programla Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyacağız."
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal: “7 bileşende sanayiye güçlü destekler gelecek.”
Makine üreticisi 2 bin firmayı temsil eden 21 derneğin çatı kuruluşu Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu‘nun (MAKFED) düzenlediği “Makine Zirvesi –Vizyon 2030” İstanbul Fairmont Hotel’de gerçekleştirildi. MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran’ın ev sahipliği yaptığı zirve Türkiye ekonomisine yön veren isimleri bir araya getirdi.
Zirveye, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra, Türk sanayinin duayenleri, ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, MAKFED ve üye dernekleri yönetim kurulları, makine imalat sanayi firmaları üst düzey yöneticileri katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyacağız."
Açılış oturumunda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin sağlıklı, dengeli ve dinamik bir ekonomi için, güçlü bir makine sektörüne sahip olması gerektiğini vurgulayarak, “Milli teknoloji hamlemizin temellerinden birini oluşturacak yeni destek programımızın nihai hedefi, dünyanın geçirdiği teknolojik dönüşüm sürecinde Türk sanayisini öncü konuma getirmektir” dedi. Varank, “Uçtan Uca Yerlileştirme Programı'mızda önceliği makine sektörümüze vereceğiz. Bu programla Türkiye’yi yüksek teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyacağız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal: “7 bileşende sanayiye güçlü destekler gelecek”
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Hükümet’in çok doğru adımlar atarak makine sektörünü teşviklerle destelediğini kaydetti. Ağbal, “Önümüzdeki süreçte 7 bileşende sanayiye güçlü destekler gelecek. Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon, İleri Dijital Dönüşüm, Güçlü Ulaşım ve Enerji Altyapısı, Lojistik, Nitelikli İnsan Kaynağı, Eğitim ve Gelişmiş Yatırım Ortamı, Sağlam Finansal Yapı… Makine sektörü için önümüzdeki dönemde ciddi bir iç pazar talebi olması söz konusu olacaktır” şeklinde konuştu.
MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran: “Kamu makineyi Türkiye ekonomisinin lokomotif olarak görmeli”
Zirveye ev sahipliği yapan MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye’nin makine sektöründe gerçekleştireceği dönüşümle refah toplumu haline gelebileceğini vurgulayarak, “Kamu makineye bir sektör olarak bakmaktan vazgeçmeli, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak görmeli. Makineyi Türkiye ekonomisinin lokomotifi yapabilirsek, 2030 yılında yıllık 100 milyar dolarlık üretime ulaşabiliriz. Biz buna hazırız” dedi.
Makine sektörünün dünya ticaretinin yüzde 25’ini oluşturduğunu kaydeden Dalgakıran, “Eğer petrol ve doğalgazı yoksa, makine üretmeden zenginleşmiş bir tane ülke gösteremezsiniz. Son 60 yılda orta gelirden, yüksek gelir seviyesine çıkabilen sadece iki ülke var. Kore ve Tayvan. Bunu makine, elektronik ve yazılımla başardılar. Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Yaklaşık 300 yıldır dünya ticaretinden aldığı pay aynı. Daha uzun vadeli, daha stratejik ve daha nitelikli bakmamız lazım” diye konuştu.
“10 yılda farklı bir hikaye yazar hale gelebiliriz”
Hedef ve strateji olmadan hiçbir şey olmayacağının altını çizen Adnan Dalgakıran şöyle devam etti:
“Çin'in 1992 yılında makine ihracatı 3 milyar dolardı. 2005'te 300 milyar. Bunu sadece 13 yılda yapabildi. Türkiye’nin gelişmeden çok sıçramaya ihtiyacı var. Her yıl yüzde 20-25 büyümeyi başarmamız lazım. 10 yıl önceki 2023 hedefimiz 100 milyar dolardı. Ama ekosistemdeki sorunlar nedeniyle olmadı. Hiçbir şey için geç değil. Bu hedefe 2030’da ulaşabiliriz. Türkiye refah ülkesi olmak istiyorsa teknoloji üretmek zorundadır. Türkiye’de teknoloji üretmeye en yakın alan makinedir. Makine üretmek için paradan çok çok daha önemli nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Çünkü teknoloji sıradan insanlarla oluşturacağınız bir şey değildir. Biz toplumda yüzde 3-5 seviyesindeki daha akıllı, daha çalışkan, daha yaratıcı insanlarımızı özel olarak yetiştirmek ve bunların yaşayacağı ekosistemi kurmak zorundayız. Bunun yanında sonradan gelmenin avantajını kullanan ülkelerin yaptıkları gibi, dışardan teknolojiye hakim insan kaynağını ve teknoloji üreten yabancı sermayeyi Türkiye'ye getirmemiz lazım. Başarabilirsek, Türkiye 10 yılda başka bir hikayeyi yazar hale gelecektir.”
MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır: “Yol haritasını çıkardık”
Makine üreticilerinin, 2018’de 13 bin işletme ve 240 bin istihdam ile 99,4 milyar TL ciro, 24 milyar TL katma değer ürettiğini ve 17,15 milyar dolarlık ihracat yaptığını kaydeden MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, son derece başarılı bir zirve gerçekleştirdiklerini kaydetti. İlgili tüm çevrelerden en üst düzeyde yoğun katılım sağlandığını vurgulayan Bakır, “Bu zirvede makine üreticileri olarak kendimizi masaya koyduk ve dünyayla karşılaştırdık. Neleri yapıyoruz, nerelerde geriyiz, neleri yapamıyoruz… Bunları samimiyetle ortaya koyduk. Uluslararası rekabette güçlü, yüksek teknoloji üreten ve ekonomiye yön veren bir noktaya ulaşmak için neler yapabileceğimize ilişkin bir yol haritası çıkardık ve bir deklarasyonla tüm kamuoyuna açıkladık” diye konuştu.
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu: “Makine ihracatı ilk 5 ayda 7,6 milyar dolar oldu”
Makine imalat sanayiinin tüm alt sektörüyle birlikte kendi gelecek vizyonunu ortaya koyduğunu ve Türkiye sanayiinin tüm dallarında katma değer artışı sağlayacak bir etki gücü olduğunu belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu ise şunları söyledi:
“Makine Zirvesi’nin önemi ve burada ortaya koyulan projeksiyon, sanayi için teknoloji üreten ve uluslararası rekabette mevcut pazar payını daha fazla artırma potansiyeli olan ana sektörün makine olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye’yi teknolojik rekabette hak ettiği konuma taşıyacak stratejik sektör makinedir. Makine ihracatçılarımız inovasyon ve teknolojiye yaptıkları yatırımlarla bu alandaki gücünü her defasında göstermiş, Türkiye’nin ihracat performansına önemli bir katkıda bulunmuştur. Yılın ilk 5 ayında geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artan ihracatımız 7,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yurtiçinde sabit sermaye yatırımlarını artırmaya yönelik desteklerin ve finansmana erişim imkânlarında sağlanan kolaylıkların rekabet gücümüze olumlu bir katkısı olacaktır. Sektörümüzün 2030 vizyonunda ortaya koyduğu talep ve beklentilerin karşılanması, bu düzenlemelerin gerçek etkisini göstermesini sağlayacaktır.”
“İVME” için bankalarla protokol imzalandı
Zirve sırasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 23 Mayıs tarihinde ilan ettiği, 3 kamu bankasının katılımıyla, içerisinde makine sektörünün de yer aldığı “İVME (İleri, Verimli, Milli) Endüstri Finansman Paketi” çerçevesinde önemli bir protokole de imza atıldı. Sektörde farkındalığın oluşturulması ve etkinliğinin artırılması amacıyla hazırlanan protokol, MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Turgut Gülcihan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın nezaretinde imzalandı.
Dünyaca ünlü Prof. Dr. Şahin Albayrak geleceğin makinelerini anlattı
Açılış konuşmalarının ardından, yapay zeka konusunda çalışmalarıyla dünyada saygı uyandıran Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak, “Dijitalleşmenin Geleceği – Geleceğin Makineleri” başlıklı sunumu büyük ilgi gördü.
Durmazlar Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz: “Gelin aradaki 200 yıllık arayı kapatalım”
Zirvede Makine Zirvesi’ndeki Milli Teknoloji Hamlesinde Makine Sektörü adlı panelde söz alan Durmazlar Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, yazılım teknolojileri hakkında konuştu. Adamlar tabiri caizse bizi 200 yıl geride bırakmış. Gelin birlikte bu 200 yıllık arayı kapatalım diyen Durmaz, Türk mühendislerinin oldukça iyi işler başardığını ve fazlasıyla yol kat ettiğinin altını çizdi. Endüstri 4.0 teknolojilerine de değinen Durmaz, “Günümüzde karanlık fabrikalar konuşuluyor. Fabrika yapan fabrikalar diyoruz. Türkiye’de tüm bu konuşulanları gerçek kılabilecek donanıma ve bilgiye sahip mühendislerimizi ve hocalarımızı canı yürekten kutluyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Prof. İlber Ortaylı geçmişten günümüze sanayiyi anlattı
Zirvede gerçekleştirilen, “Milli Teknoloji Hamlesinde Makine Sektörü”, “Makine Sektörü Dönüşümünde Devletin Rolü” başlıklı diğer oturumlarda, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’ın da aralarında bulunduğu çok önemli isimler görüşlerini paylaştı. Günün sonunda düzenlenen Gala Yemeği’nde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Geçmişten günümüze sanayileşme” başlıklı sohbeti katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.