MAKTEK Avrasya Fuarı 4 yıl aradan sonra milyar dolarlık rekorla kapandı
Tüyap Fuarcılık tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğiyle her iki yılda bir düzenlenen MAKTEK Avrasya Fuarı,
Tüyap Fuarcılık tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğiyle her iki yılda bir düzenlenen MAKTEK Avrasya Fuarı, 4 yıl aradan sonra 26 Eylül - 1 Ekim 2022 tarihleri arasında makine sektörünü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşturdu. Adeta satış rekorları kıran fuar, ekonomiye ciddi bir katkı sağladı.
Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan makine endüstrisi, her yıl kendini aşarak ekonomideki gücünü korumaya devam ediyor. Sektörün önemli buluşmalarından MAKTEK Avrasya Fuarı da her yıl önemli iş bağlantılarına sahne olmasıyla sektörde adından daha da çok söz ettiriyor. Geçtiğimiz hafta 4 yıllık bir aradan sonra kapılarını açan MAKTEK Avrasya, 6 gün boyunca deyim yerindeyse sektöre can suyu oldu. “Makine yapan makinelerin fuarı” olarak da bilinen MAKTEK Avrasya, öngörüldüğü gibi 2,5 milyar dolarlık iş bağlantısının kurulmasında öncü oldu.
Ziyaretçi sayısında %40 artış
Tüyap Fuarcılık Grubu’nun açıkladığı verilere göre MAKTEK Avrasya, bu yıl 105’in üzerinde ülkeden ve Türkiye’nin 74 şehrinden 79.486 profesyonel ziyaretçiyi 1000’in üzerinde katılımcı firma ile buluşturdu. Ziyaretçi sayısının 2018’e göre %40 oranında arttığı gözlemlendi, ayrıca ziyaretçi ülke sayısındaki çeşitlilik de dikkat çekti.
1,2 milyar USD’lik tezgah satışı
Fuarı beklentilerinin çok üzerinde tamamladıklarını aktaran Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Tüyap Fuarcılık Grubu olarak MAKTEK Avrasya Fuarı’nı bir kez daha başarıyla organize etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fuardan elde ettiğimiz sonuçlara göre, katılımcı firmalarımızın tamamı sergilediği tüm tezgahların satışını gerçekleştirmiş ve toplam satışları 1,2 milyar USD’nin üzerine çıkmıştır. Makine sanayi alt iş kollarındaki diğer üretici ve tedarikçilerin de bu satışları tetiklemesiyle fuarımızın 2,5 milyar USD’yi aşan bir ticaret hacmi yaratmış olması ülke ekonomisi için son derece önemlidir. Fuarımız artık sadece Avrasya’da değil, gerek ziyaretçi sayısı gerekse de katılımcı sayısı ile dünyada bir marka haline gelmiştir. Düzenlendiği her yıl rüştünü ispatlayan MAKTEK Avrasya özelinde iş birliği yaptığımız paydaşlarımız TİAD ve MİB’e teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.827, yurt dışında ise 39 ülkede 200 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 337 bin 913 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 67 milyon 133 bin 226 ziyaretçiyi ağırladı. Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 6 fuar merkezi ve 4 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.