Mehmet Büyükekşi: Habur Türkiye ihracatının atar damarıdır
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Kasım ayı ihracat verilerini Haburda açıkladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Kasım ayı ihracat verilerini Haburda açıkladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Kasım ayı ihracat verilerini Habur’da açıkladı. İhracat rakamlarını açıklamadan önce Habur’un önemine değinen Büyükekşi şunları dile getirdi: “Habur neredir? Habur Türkiye ihracatının atar damarıdır. Biz niye buradayız? Buradayız, çünkü atardamarımızın tıkanıklığını başarılı bir biçimde aştık. Buradayız, çünkü Habur sorunu TİM ve ilgili kuruluşların arasındaki koordinasyonun başarı öyküsüdür. Bir yıl önce göreve geldiğimizde, Türkiye’nin Irak’a açılan ve ihracatın can damarı olan bu sınır kapısında ciddi sorunlar vardı.
20 kilometreyi aşan kuyruklar oluşuyordu. Bir tır bir ayda kapıdan geçebiliyordu. Irak’a olan taşımaların navlun ücreti 5 bin doları geçmişti. Kararlı ve sistemli bir çalışma ile sorun 2 ayda çözüldü. Valimizle, Gümrüklerden sorumlu devlet bakanımızla, Milli Savunma Bakanımızla ve Başbakanımızla yaptığımız görüşmeler sonuç verdi. Sorunun çözülmesine katkıda bulunan herkese, başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı’ya, Valimiz Ali Yerlikaya’ya, Gümrük idaresindeki tüm çalışanlara ve güvenlik kuvvetlerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Habur bizim Irak’a açılan kapımız. Ama Habur bir kapı değil, bizim bölgedeki stratejik geleceğimizin sembolü. Bizi Mezopotamya’nın tarihsel ortağı yapıyor. Bu kapı, barışı sağlayacak ticareti temsil ediyor.” Özetle Habur’un önemine ve burada gerçekleştirilen çalışmalara değinen Büyükekşi, sözlerine ihracat rakamlarını açıklayarak son verdi:
“Kasım ayı ihracat rakamlarını açıklamadan önce, bir hususu belirtmek istiyorum. Geçen seneden farklı olarak bu sene Kurban Bayramı Kasım ayına denk geldi, geçen seneye göre iş günü kayıplarımız oldu. Ama buna rağmen ortaya çıkan artış umut vericidir. Ekim ayında başlayan düzelme devam ediyor. İhracat bir öncü gösterge. Bundan sonra sanayi istihdamında, kapasite kullanımında ve en önemlisi büyümede olumlu gelişmeler göreceğiz. Örneğin demir çelik üretimi ekim ayında dünyada 13, Türkiye’de ise 25 arttı. 11 aylık rakamlarda ise değer olarak ihracatta 45 düşüş varken miktarda bu düşüş sadece 10 oldu. Kasım ayında da ortalamanın üzerinde 8,62’lik bir artış var. Önümüzdeki Aralık ayında ihracat artışının en az 20-30 arasında olmasını bekliyoruz. Bu senenin sonunda ihracatımız 100 milyar doları geçecek ve bizim için çok önemli olan 100’ler kulübündeki yerimizi koruyacağız.
Şimdi Kasım ayının ihracat rakamlarını açıklamak istiyorum. Kasım ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,54 artışla 8 milyar 825 milyon dolar oldu. Böylece, Temmuz ayında 8 milyar dolar sınırının aşılması ve Ekim ayında 10 milyar dolar sınırının zorlanması ile devam eden ihracatımızdaki toparlanma ve artış süreci, Kasım ayında da sürdü.
İlk onbir aydaki ihracatımız yüzde 27,31 azalışla 87 milyar 608 milyon doları geride bırakırken, geriye dönük bir yıllık ihracatımız ise yüzde 27,07 gerileme ile 94 milyar 798 milyon dolar oldu.
Kasım ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz, 1 milyar 442 milyon dolar ile Otomotiv ve Yan Sanayii sektörümüz oldu. Bunu, 1 milyar 211 milyon dolar ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon, 913 milyon dolar ile Demir-Çelik sektörlerimiz takip etti.
Kasım ayında toplam içerisinde yüzde 14,66 pay alan tarım grubu sektörlerimiz, 1 milyar 294 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu grupta en fazla artış kaydeden sektörlerimiz sırasıyla Zeytin ve Zeytinyağı, Fındık ve Mamulleri ile Yaş Meyve ve Sebze sektörlerimiz oldu.
Bu ayda ihracatımızın yüzde 82,59’unu gerçekleştiren sanayi grubunda ise ihracatımız 7 milyar 289 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Sanayi sektöründe ilk onbir aylık ihracatımız 73 milyar 606 milyon doları, son bir yıllık ihracatımız ise 79 milyar 475 milyon doları geride bıraktı. Sanayi grubunda Kasım ayında en fazla artış kaydeden sektörlerimiz Çimento ve Toprak Ürünleri, Demir Çelik Mamulleri ile Demirdışı Metaller sektörlerimiz oldu.
Madencilik ürünleri sektörümüzün ihracatı, Kasım ayında yüzde 14,42 artışla 243 milyon dolar oldu. Sektör 2009 yılının ilk onbir ayında 1 milyar 202 milyon, geriye dönük bir yılda ise 2 milyar 357 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeyi başardı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.