Mehmet Sami ümit: En büyük patron müşteridir
ÜMİT DEMİR 1984 yılında Karatay Sanayinde Mustafa Ümit tarafından kurulmuş olup, sac ve levha kesimine başlamıştır. Oğulları Mehmet Sami Ümit ve Sami Ümit' in katkılarıyla hızla ilerleme kaydedip, 1989 yılında Anadolu Sanayide 400m2 yerine taşınmıştır
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden bahseder misiniz? Sektörle nasıl tanıştınız, bugünlere nasıl geldiniz?
ÜMİT DEMİR 1984 yılında Karatay Sanayinde Mustafa Ümit tarafından kurulmuş olup, sac ve levha kesimine başlamıştır. Oğulları Mehmet Sami Ümit ve Sami Ümit' in katkılarıyla hızla ilerleme kaydedip, 1989 yılında Anadolu Sanayide 400m
2 yerine taşınmıştır. Tabi zamanla burası da yetmediğinden yine Anadolu sanayide 2000m
2 alanda 1995 yılında faaliyetlerine devam etmiş ilk CNC bilgisayar kontrollü tezgahını 1998 yılında bünyesine katmıştır. Hızla kapasitesini ve tezgah parkını genişleten ÜMİT DEMİR 2006 yılında kapalı 1000m
2 olan Büsan Sanayisinde ilk şubesini açarak, iki tesis toplam 3000m
2 35 personeli ile müşterisine en iyi hizmeti verme gayreti içerisinde olan, son bir yıldır ihracat yapan, yeni projeler üreten bir firma konumuna gelmiştir.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamız, metal işleme sektöründe; yassı mamüller dalında faaliyet göstermektedir. Şöyle ki; 1 – 300 mm arası ST37 - ST44 – ST52 sac – levha malzemelerini bünyesinde bulundurmakla birlikte, bulunan CNC kontrollü tezgahlarla kesim – satış ve pazarlamasını yürütmektedir. 1 – 25 mm arası Krom Nikel, malzeme kesimini HPR 130 ve HPR 260 plazma tezgahlarında hassas kesimini yapmaktadır. Bunların yanında muhtelif ölçülerdeki profillerin üzerinde kesim ve işlem yapabilme hakimiyetine sahiptir. Son 1 yıldır Avrupa' ya olan ihracatımız ise aralıksız devam etmektedir. Şu an için parke taş kalıplarının sadece kesimi siparişlere göre devam etmektedir.
Başarının en önemli etkenlerinden birisi fark yaratmaktır. Sizler rakiplerinize nazaran farklı olarak neler yapıyorsunuz? Hangi alanlarda farkınız ortaya çıkıyor?
Kesinlikle öyle.. Artık müşterilerine, ürünlerini farklı sunabilen, onların ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilen firmalar, günümüzün acımasız rekabet koşullarında ayakta kalabilecek ve faaliyetlerini sürdürebileceklerdir. Bu saydıklarımızın başarılabilmesi, müşteriyi iyi tanımak ve analiz etmekten geçer. Günümüzde en büyük patron kimdir sorusuna cevap olarak müşteri demek gerekiyor. Bizim farkımız eğitimli ve deneyimli kadromuzla, sistemli çalışma ilkesiyle, kaliteli ürünü hızlı, kaliteli ve uygun fiyatta kesim yaparak, verilen teslim süresine sadık kalarak müşterimize teslimatını yapmak bizi ana görevimiz ve prensiplerimiz arasında yer almaktadır. ÜMİT DEMİR olarak 6 adet bilgisayar kontrollü tezgah, toplam 35 personel, çift vardiya çalışma sistemi, ortalama 800 ton sac – levha ürün gruplarıyla değerli iş ortaklarımıza hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz.
Piyasalardaki rekabet hakkında ne düşünüyorsunuz?
2008 yılı başından itibaren günümüze kadar geçen süreçte demir çelik fiyatlarındaki istikrarsızlık, Eylül ayı başında Dolar kurunun üst seviyelerde seyretmesi tüm firmaları olumsuz etkilemiştir. Uzmanlar bu seneye kadar bu denli inişli çıkışlı fiyat değişkenliği olmadığını belirtmişlerdir. Bunun yansımaları demir çelik satıcılarını zor durumda bırakmış ve aynı özellikteki ham madde gruplarında çok değişken fiyatlar karşımıza çıkmıştır. Bizim beklentimiz ise; sağlıklı ve istikrarlı fiyatlar oluşturabilmek için piyasanın durulmasını ve oturmasını istiyoruz. Tabiki artık normal hale gelen şu acımasız rekabet şartlarında bu dengeyi de korumak oldukça zor görünüyor.
İletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde firmanız gelişmeleri hangi ölçüde takip ediyor, kurumsallaşma yolunda ne gibi adımlar atıyor?
Firmamız 2009 yılı içinde piyasa şartları elverdiği ölçüde yeni makine alımları, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun makine parkını yenileme ve çeşitlendirme hedefindedir. Kurumsallaşma adına ise, firmamız önemli yatırımlar yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir. Günümüzde insana ve bilgiye yapılan yatırım en önemli yatırımdır. Şirket misyonu ve vizyonu doğrultusunda yetenekli ve eğitimli takım çalışmasına ayak uydurabilen, adama göre iş değil, işe göre adam prensibini benimseyen bir yapı mevcuttur.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje ve atılımları bizimle paylaşır mısınız?
2009 yılı için şimdiden kısa ve uzun vadedeki hedeflerimiz belirlidir. Ancak bu belirlediğimiz hedeflerimiz piyasa şartlarına göre değişebilir. Kısa vadede; - Kurumsallaşma ve organizasyonumuzu sağlamlaştırmak, Devam etmekte olan ihracatımızın kapasitesini artırmak, Tezgah parkımızdaki makineleri yenilemek, Dorse Şasesi ve çelik konstrüksiyon imalatına hız vermek… Uzun vadede; Şube sayımızı artırmak, müşteri ihtiyaç ve gereksinimleri doğrultusunda yeni ürün grupları üretimi ve satışını yapmak.
2008 yılı firmanız açısından nasıl geçti?
Maalesef 2008 yılı proje üretecek bir yıl olmadı. Hedeflerimize ulaşmış sayılamayız. Demir çelik ürünlerindeki ani yükseliş ve düşüşlerden dolayı piyasayı takip edebilmek oldukça güç durumdaydı. Son iki ayda ortaya çıkan küresel mali kriz ve istikrarsız fiyatlar karşısında firma olarak daha ihtiyatlı davranmayı tercih ettik. Yurt içi satışlarımızda hemen hemen istenilen düzeyde gerçekleştirdik. Ancak satış sonrası tahsilat konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık çünkü firmaların bir çoğu kredili sistemde çalıştıkları için likidite sıkıntısı yaşadılar ve bu ödeme yapacakları firmalara direk yansımıştır. Dolayısıyla 2008 hedeflerimizden olan tezgah parkımızı yenileme çalışmaları gerçekleştirilemedi. Son olarak şunları söylemek istiyorum: Firmalar, zamanın hızlı aktığı, küresel mali kriz ve acımasız rekabet ortamının olduğu günümüzde, daha ölçülü ve daha dikkatli olmalı, borç, stok ve alacak yönetimini iyi idare etmeli gerekirse küçülerek büyüme yöntemine göre kendisini ayarlamaları tavsiyemiz olur.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.