MESS Genel Kurulu Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi
MESS'in (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) 41. Olağan Genel Kurulu, 17 Nisan 2010 Cumartesi günü İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.
MESS'in (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) 41. Olağan Genel Kurulu, 17 Nisan 2010 Cumartesi günü İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.
MESS'in (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) 41. Olağan Genel Kurulu, 17 Nisan 2010 Cumartesi günü İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Büyük ilgi gören Genel Kurulda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yanı sıra, sendika başkanları çok sayıda iş adamı, siyasetçi ve basın mensupları hazır bulundu. Genel Kurul'un açılış konuşmasını MESS Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik yaptı.
Ekonomik krizle ilgili önemli tespitlerde bulunun Kutadgobilik, açıklanan çözüm paketlerinin yeterli olmadığını söyledi. Kutadgobilik, işsizliğe dikkat çekti ve "Yedi yüz bin insana iş bulmak zorundayız" dedi. Kutadgobilik, Türk Metel Sendikası ile gerçekleştirdikleri işçilerin ortak eğitim projesine de değindi. Kutadgobilik, konuşmasının son bölümünde ise hükümete seslenerek istikrar uyarısında bulundu.
Genel Kurul iktidar ile muhalefetin işsizlik ve ekonomik gelişmeler üzerine karşılıklı açıklamalarına da sahne oldu. Toplantıda son istihdam verileri ve ekonomik gelişmeler ön plana çıktı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Münir Kutluata, toplantıda hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi.
Münir Kutluata, "Türkiye’de ekonomik kriz bütün şiddeti ile yaşanmaya devam ediyor. Tedbirler vaktinde alınmadı, alınsın dediğimiz zaman kriz reddedildi. Şu anda da krizin geçtiği söylenmekte ve hükümetin önümüze yeni bir tedbir koymadığını görüyoruz" dedi.
Kutluata’nın eleştirilerini ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer cevapladı. Geçen yıl için yüzde 14,8 olarak öngördükleri işsizlik oranının yüzde 14 çıkmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Dinçer, "2010, 2011 hatta 2012 yılına kadar ki süre içinde biz her yıl yüzde 1 oranında issizlik oranını düşüreceğimizi hesaplıyorduk, ama şimdi görüyoruz ki mevcut gelişmelerle çok daha iyimser olabilecek durumdayız. En az her yıl yüzde 2’ye yakın oranda işsizliği azaltma imkan ve fırsatını yakalamış görünüyoruz, öyleyse umutlanabiliriz" diye konuştu. Ömer Dinçer, kriz nedeniyle aldıkları tedbirlerin tartışıldığını dile getirerek şöyle devam etti:
“Tüm Avrupa ülkeleri içerisinde kriz sebebiyle alınmış tedbirler içerisinde özellikle kısa çalışma programlarını en etkin uygulayan ülke Türkiye oldu. Kısa çalışma ödeneği geçtiğimiz yıl 192 bin insanımız için ödendi ve onların işsiz kalmalarını önledi. Bu sene ile birlikte yaklaşık 205 bin kişinin ücretini ödedik bu vesileyle. Bu etkin bir şekilde uygulanmıştır ve 2010 sonuna kadar uygulanmaya devam edecektir. İşsizlik fonunun bugüne kadar herhangi bir siyasallaşmış ve irrasyonel bir kararın konusu olmadı.”
İşsizlik Fonu’nun yönetilmesi konusunda haksızlık edildiğini belirten Dinçer, “İşsizlik Fonu’nun ana parasını değil, Fon’un gelirlerinden sadece belirli bir miktarını, faiz gelirlerinden sadece bir miktarını GAP idaresinde işsizliğin çözümü için kullandık diye İşsizlik Fonu bu kadar eleştiriyi hak etmiyor” dedi.
Genel Kurulun öğleden önceki kısmında ülkemizin önde gelen bazı sanayicilerine ve MESS çalışanlarına plaket ve hediyeler verildi.
Demir Çelik Store Dergisi Genel Koordinatörü Mustafa Aslan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Köse, Halkla İlişkiler Sorumlusu Tuğba Aktemur ve Makine Store Dergisi Reklam Müdürü Aslı Turgut da MESS Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik’in davetlisi olarak Genel Kurula katıldı.
Genel Kurul sonrası MESS’in yeni yeni Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurulu belirlendi:
YÖNETİM KURULU: Tuğrul KUDATGOBİLİK, Bedirhan ÇELİK, Mehmet BETİL, Nejat ÇANKAYA, Erol SOMERSAN, Yağız EYÜBOĞLU, Oğuz Nuri ÖZGEN, Cenk YÖNEY, Mehmet DEMİRPENÇE
DİSİPLİN KURULU: Jak KAMHİ, Talât DİNİZ, İbrahim ORHAN, Asım KİBAR, Feyyaz BERKER
DENETLEME KURULU: Baki Nizam ULUATLI, Muhittin KIZILER, Ali Tekin KOÇAK
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.