Metro Galvaniz, üretim kapasitesini 15 bin tona çıkaracak
Firma, bu yıl sıcak daldırma galvaniz ocaklarına yapacakları yatırımlarla bu rakamı yıllık 15 bin tona çıkarmayı hedefliyor.
Firma, bu yıl sıcak daldırma galvaniz ocaklarına yapacakları yatırımlarla bu rakamı yıllık 15 bin tona çıkarmayı hedefliyor.
GEBZE - Sıcak daldırma galvaniz sektöründe 2009 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini söyleyen Metro Endüstri Galvaniz Genel Müdürü Mehmet Emin Arslan, yıllık 10 bin ton çelik galvanizleme kapasitesine sahip olduklarını kaydetti. Arslan, bu yıl sıcak daldırma galvaniz ocaklarına yapacakları yatırımlarla bu rakamı yıllık 15 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye’de demir-çelik ürünlerinin korozyona uğraması nedeniyle her yıl milyarca doların heba edildiğine dikkat çeken Metro Endüstri Galvaniz Genel Müdürü Mehmet Emin Arslan, “Gelişmiş ülkelerde özel sektörün bile kullandığı açık atmosfere maruz hemen her türlü çelik ürünün galvanizlenmesi şart koşuluyor. Türkiye’de ise pek çok resmi kurum hala galvanizin ne olduğunu bilmediği için faydaları konusunda da bir fikre sahip değil” dedi.
Galvanizleme işleminde kullanılan çinkonun insan sağlığı ve çevre açısından olumsuz etkiler taşımadığı bilgisini veren Arslan, galvanizlemenin sıcak daldırma veya elektroliz yöntemi olmak üzere iki yolla yapıldığını anlattı. Galvanizli ürünlere özellikle otomotiv ve inşaat sektörlerinde ihtiyaç duyulduğunu belirten Mehmet Emin Arslan, “Otomotiv sektöründe dış kaporta, gövde, iç destek parçaları, egzost boruları ve her tür donanımda galvanizli malzemeler kullanılıyor. Otomobil üreticileri uzun dönemler için korozyon garantileri verebilmek için giderek daha fazla galvanizli malzeme kullanıyor. İnşaat sektöründe ise çelik konstrüksiyon, kapı, korkuluk, otoyol korkulukları ve çeşitli tesisat sistemlerinde galvanizli ürünler tercih ediliyor” diye konuştu. Arslan, özellikle bir defaya mahsus monte edilen, tamir ve bakımı son derece güç olan çelik yapılarda galvanizleme yapılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.
“Sektör, hammaddede dışı bağımlı”
Türkiye’nin galvaniz sektörünün temel hammaddesi olan çinkoda yurtdışına bağımlı olduğunu söyleyen Arslan, bu durumun kırılganlık ve finansal planlama açısından hassasiyeti artırdığını dile getirdi. Arslan, bu yıl içinde yerli yatırımcılar dışında iki yabancı şirketin sektöre girdiğini ve önümüzdeki yıllarda bu tip girişimlerin artarak devam edeceğini belirtti. Türkiye’de galvaniz sektörünün özellikle son yıllarda bir büyüme içine girmesine rağmen hala dünya ortalamasının çok altında olduğunu aktaran Arslan, galvanizlenmediği için hurdaya çıkan malzemelerin Türkiye’ye yıllık kaybının 15 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.
“Çelik kullanımı ve galvanizleme artık dünya ölçeğinde gelişmişlik göstergesi olarak da kabul ediliyor” diyen Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“ İleri teknolojiye sahip modern ve gelişmiş ülkelerde çelik kullanımı oldukça yüksek. Örneğin, Japonya’da kişi başına düşen demir-çelik tüketimi yıllık 400 kilogram civarında bulunuyor. Ülkemizde ise bu rakam 10 kilogram kişi/yıl seviyesinde. Türkiye’de öncelikle çelik üretimi ve tüketimi artırılmalı. Bu lokomotif sektörün gelişmesi pek çok teknolojik yeniliğin önünü açacak. Bunun yanı sıra istihdam yaratarak ülke kalkınmasına da katkı sağlayacak. Ayrıca sektörün gelişimi için disiplinli, çok katılımlı ve hükümet destekli bir organizasyona ihtiyaç var.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.