MKEK'ya 100 milyon liralık yatırım yapılacak
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) Kırıkkale'de kurulu Ağır Silah ve Çelik Fabrikası bünyesinde Türkiye'de başka bir benzeri olmayan çelik üretim sisteminin yenisini kuracaklarını söyledi.
Atalay, MKEK Ağır Silah ve Çelik Fabrikasındaki incelemelerinin ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Teşhir Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Atalay, Bakan Yılmaz ile Çelik Fabrikası'nda incelemelerde bulunduklarını belirterek, MKEK'e ait çelik üretim tesislerinin yenilenmesi ile ilgili Kalkınma Bakanlığının bir dizi çalışma yürüttüğünü kaydetti.
Mevcut teknolojiyi ve yapılan işleri yerinde görmek ve yenilenme çalışmalarını yerinde değerlendirmek için Kırıkkale'de olduklarını ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"Son zamanlarda Kırıkkale'de özellikle 3 girişim bizim için önemli. Birincisi, Silah Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Tüm işlemler bitti, şirket kuruluyor. Arazi tahsisleri yapıldı, MKEK'in kendi arazisinde, Bakanlar Kurulu kararı ile 500-600 dönüm arazi tahsisi yapıldı. Burada basın toplantısı yapmamızın sebebi, işte bütün bu parçaları MKEK piyasadan alıyor, başka şehirlerdeki üreticiler üretiyorlar. Silah Organize Sanayi Bölgesi'nde amacımız bu parçaların büyük bir kısmının özel sektör tarafından burada üretilmesi. Kırıkkale biliyorsunuz OSB olarak 5'inci teşvik bölgesinde, çok yüksek teşvik bölgesinde, Tunceli ile aynı grupta, dolayısıyla Kırıkkale'de şu andaki yatırımların ne kadar avantajlı olduğunu da tabi yatırımcılarımız gayet iyi biliyorlar. Bir yandan da geçtiğimiz hafta içerisinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin toplantısını yaptık. Orada yine biliyorsunuz üniversite içinde oluyor, yine Savunma Sanayi Müsteşarlığı, MKEK orada ortak. Organize Sanayi Bölgesinde de ortak, bu ikisi de savunma ve silah sanayinin patronları."
"Kırıkkale ve ülke için önemli bir karar"
Şu anda Türkiye'de başka benzeri olmayan, çelik üretim sisteminin bir yenisini kurmak istediklerini belirten Atalay, "Bu biraz eski teknoloji, yeni bir üretim tesisi burada kurulacak. Çelik üretim tesisi, ülkenin ve sektörün geleceği açısından önemli. Yeni tesisin kurulması hayırlı olsun. Böylece uzun bir süredir gündemde olan yeni çelik üretimi tesislerinin kurulmasına karar verildi. İnşallah hızlı bir şekilde ihalesi tamamlanarak realize edilir. Her açıdan Kırıkkale ve ülke için önemli bir karar. Teknolojisi eskise bile çelik üretimi, bu sistem Türkiye'de başka yerde yok. Sadece Kırıkkale'de, MKE'de var. Kendi silah sanayimizin gelişmesinde de çok önemli bölümlerden birisi" diye konuştu.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise MKEK gibi çok köklü tarihe sahip bir kurumun yeni bir atılım yapmasında kritik bir proje olan Çelikhane Projesi için ihale sürecinin başladığını, projenin, 120 bin ton sıvı çelik üretim kapasitesini ön gördüğünü, fiilen üretimin 90-100 bin ton civarında gerçekleşeceğini kaydetti.
Bunun savunma sanayisi için çok önemli ve kritik bir yatırım olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Savunma sanayimizin ihtiyaçlarını yerli olarak karşılamamız ve güvenli emniyetli bir şekilde karşılamamız açısından önemli bir yatırım. Bu projemiz ile birlikte Savunma Sanayi, MKEK işbirliği de yeni bir düzleme kavuşmuş olacak. Diğer taraftan ithalata bağımlılığımızı azaltma açısından önemli bir projeden bahsediyoruz. Maalesef bizim nitelikli çelikte açığımız var. Dışardan ithalat yapıyoruz, özel sektör, savunma sanayimiz kamu ihtiyaçları için olsun, dışardan bir ithalatımız söz konusu. Değişik sınıflandırmalarla, değişik miktarda ithalat söz konusu. Bunun en azından önemli bir kısmını yurt içinden karşılamak için nitelikli çelikten mamul ürün ihtiyacı açısından bu tesisi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. Bu sadece Kırıkkale için değil aslında çevre illerdeki sanayi için de çok önemli bir alt yapı oluşturmuş olacak. Ülkemiz için de özellikle ithalatı azaltmak durumunda olan bir ülke olarak önemli katkılarda bulunacak."
Ekonomi Bakanlığının Girdi Tedarik Stratejisi'ne (GTS) dikkati çeken Yılmaz, "Türkiye genelinde belli analizler yapıldı, yurt dışında üretimi yapılabilecek her türlü ara mamulü yurt içerisinde üretme stratejisi işin özü. Türkiye ithalatının yüzde 70'i ara mallardan oluşuyor. Biz bu ara malları ne kadar yurt içinde üretirsek, ithalatımızı o nispette azaltmış oluruz. Daha güvenli bir şekilde de tedarik etmiş oluruz. Bu anlamda, sıvı çelik projemiz aynı zamanda GİTES dediğimiz proje ile uyumlu" ifadelerini kullandı.
"120 bin ton kapasiteli yeni bir Çelikhane Tesisi"
Modernizasyon değil, yeni bir çelikhane tesisi yapacaklarını dile getiren Yılmaz, 120 bin ton kapasiteli yeni bir Çelikhane Tesisi kuracaklarını vurguladı.
Silah Organize Sanayi Bölgesi ile Çelikhane Tesisi projesinin birbirini tamamladığının altını çizen Yılmaz, daha nitelikli çelik ürettikten sonra ülkenin ve dünyanın ihtiyaçlarına göre çok geniş yelpazede üretim yapma imkanına kavuşulacağını dile getirdi.
Artık dünyada da rekabet gücü elde etmek için kümelenme gerektiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu küme kavramıyla, rekabet kavramı birebir örtüşen konular. İşte bu çelikhane etrafında, MKEK etrafında birçok tedarikçinin gelip burada üretim yapmasıyla, birbirleriyle aynı mekanı, aynı atmosferi paylaşmalarıyla birlikte rekabet gücü çok daha yüksek bir silah sanayi oluşumunun da önemi geliştirilmiş olacak. Silah sanayine dönük bu OSB ile birlikte, teşviklerimizle birlikte çok önemli bir alt yapı oluşacak. Tabi bu bir taraftan da üniversitenin ilgisini gerektiriyor. Kırıkkale Üniversitemiz son dönemlerde MKEK ile çok güzel ilişkiler geliştirdiler. Bunun kalıcı hale gelmesi ve arttırılması önemli. Bir taraftan yeni Çelikhane Tesisimiz, bir taraftan Silah OSB, bir taraftan Ar-Ge boyutu, yani araştırma geliştirme boyutu bütün bunları entegre bir anlayış içerisinde, strateji içerisinde önümüzdeki dönemlere taşıdığımızda Kırıkkale sadece ağır sanayi üretimi yapan bir il olmayacak, 21'inci yüzyılın sanayilerinde bilgiye dayalı, teknolojiye dayalı sanayilerde de ön plana çıkan bir ilimiz haline gelecek."
Yılmaz, sadece Çelikhane Tesisi'ne yapacakları yatırımın 100 milyon liranın üzerinde bir bedele sahip olacağını sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.