MMK Atakaş Yatırımında Erteleme Yok
Rusya'nın önde gelen demir çelik üreticilerinden MMK ile 1,7 milyar dolarlık yassı çelik tesisinin inşaatını sürdüren Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, ''Dünya pazarlarında daralma var ancak, karamsar değiliz, hedeflerimizde hiçbir sapma yok'' dedi
Rusya'nın önde gelen demir çelik üreticilerinden MMK ile 1,7 milyar dolarlık yassı çelik tesisinin inşaatını sürdüren Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, ''Dünya pazarlarında daralma var ancak, karamsar değiliz, hedeflerimizde hiçbir sapma yok'' dedi. Atakaş, yaptığı değerlendirmede Rus MMK (Magnitogorsk Iron&Steel Works) ile protokolü 2007'de imzalanan ve 15 Mart 2008'de resmi temel atma töreni gerçekleştirilen fabrikanın inşaatında herhangi bir gecikme, aksama ya da ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi.
Bugün yaşanan sıkıntıları önceden hiç kimsenin tahmin edemediğini, daha ne kadar süreceğinden de hiç kimsenin tam olarak haberi olmadığını belirten Atakaş, ''Tesislerimizde üreteceğimiz yassı çelik mamulünde zaten pazar sorunu yaşanmaz. Bırakın ihracatı sadece Türkiye'nin yassı mamul ithalatı 8 milyon ton civarında'' dedi.
Global kriz başlamadan önceki tüm programlarının devam ettiğini, Ruslarla ortaklığın iyi gittiğini ifade eden Atakaş, ''Kriz şu anda üreticiden tüketiciye herkesi etkilemiş durumda. Dünya pazarlarında daralma var ancak, karamsar değiliz. Hedeflerimizde hiçbir sapma yok'' dedi. Atakaş, fabrikada üretilen mamulün müşteriye sevkiyatının yapıldığı Servis Center bölümünün 2008 sonu itibariyle tamamlandığını, bu yıl soğuk hadde bölümünün bitirileceğini, 2010 yılında da çelikhanenin bitirilerek, fabrikanın tüm üniteleriyle devreye girmiş olacağını bildirdi.
Atakaş, fabrikada ilk etapta yurtiçi ihtiyacın yanı sıra Orta Doğu'nun sıcak rulo ve levha, soğuk rulo, galvaniz rulo ve levha ile boyalı rulo ve levha ihtiyaçlarını önemli oranda karşılayacaklarını, fabrikanın tamamı devreye girdiğinde yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam kapısı açılacağını kaydetti. Fabrikada yılda 2,5 milyon ton ile 3,6 milyon ton civarında yassı mamul üretileceğini, Türkiye'yi yılda 1,5 milyar dolarlık döviz kaybından kurtaracağını ifade eden Atakaş, ''Başlangıçta 1,1 milyar dolar olarak planladığımız yatırım bedeli 1,7 milyar doları bulacak'' dedi.
“Şirket anlayışımızda savurganlığa yer yok”
Şirketler grubu olarak kriz döneminde herhangi bir değişime, istihdam azaltmaya ya da başka tasarruf tedbirlerine yönelmediklerini belirten Atakaş, şunları söyledi:
''Bizim şirket anlayışımızda asla savurganlık olmaz. Her şey yerinde ve zamanında yapılır. Personel gerektiği kadar çalıştırılır, adama göre iş değil, işe göre adam görevlendirilir. Bu bizim şirket politikamızdır. Yaklaşık bin kişinin istihdam edildiği şirketlerimizde şu ana kadar kriz gerekçesiyle işçi çıkartımı olmadı. Aslında Türkiye ekonomisine genel olarak bakıldığında ise hiç kimsenin geleceğe karamsar bakmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemin fazla sıkıntılar yaşanmadan atlatılacağına inanıyorum. Tüm iş dünyasının da aynı gözle bakması gerektiği düşüncesindeyim.''
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.