Mürtez Tulukoğlu Yeni yatırımlar sektöre hız kazandıracak?
Tat Metal’in ana faaliyet alanı çelik servis merkezi hizmetidir. Yani Erdemir’den ve değişik kaynaklardan tedarik ettiği sıcak rulo, levha, soğuk rulo ve galvanizli sac gibi demir çelik ürünlerini, müşterilerinin istediği boyutlarda dilme ve boy kesme işlemleri sonrası tam zamanında teslim prensibi ile servis yapmaktır.
Çelik Servis Merkezi olarak, çelik üreticileri ile son kullanıcı arasında köprü vazifesi gören, bu alanda dünya standartlarını yakından takip ederek her geçen gün hizmet kalitesini yükselten Tat Metal; yapmış olduğu yatırımlar ve artan makine parkıyla yassı çelik kullanıcılarına hizmet vermeye devam ediyor. Firmanın Genel Müdür’ü Mürtez Tulukoğlu sektöre ilişkin görüşlerini ve firmayla ilgili bilgileri bizimle paylaştı.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Tat Metal’in ana faaliyet alanı çelik servis merkezi hizmetidir. Yani Erdemir’den ve değişik kaynaklardan tedarik ettiği sıcak rulo, levha, soğuk rulo ve galvanizli sac gibi demir çelik ürünlerini, müşterilerinin istediği boyutlarda dilme ve boy kesme işlemleri sonrası tam zamanında teslim prensibi ile servis yapmaktır. Bunu yanında, bu yıl başında üretime başlayan 400.000 ton/yıl kapasiteli Asitleme ve 300.000 ton/yıl kapasiteli Soğuk Haddeleme Tesislerimizde kendi üretimimizle de müşterilerimize daha iyi hizmet verme şansına sahip olduk.
Başarının en önemli etkenlerinden birisi fark yaratmaktır. Sizler rakiplerinize nazaran farklı olarak neler yapıyorsunuz? Hangi alanlarda farkınız ortaya çıkıyor?
Müşterilerimizle kazan-kazan ilkesi çerçevesinde, çelikle ilgili her konuda çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. Teslimat performansı ve verdiğimiz ürünün kalitesine verdiğimiz garanti ile ayrıca müşterilerimize kendi üretimimiz olan ürünlerle de destek oluyoruz.
Son dönemde yassı çelik alanında açıklanan yatırım kararları ülkemize ve sektöre neler kazandırır?
Benim kanaatim çok şey kazandıracaktır. Yassı çelik tüketiminin 12 milyon tonlara ulaştığı bir dönemde 8 milyon tonunun ithalatla karşılanması; Türk sanayisi için malzeme tedariki açısından bir sorun olduğunu düşünüyorum. Belki de kişi başına çelik tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük kalmasının da bir nedeni arzın az olması. Yani, yeni yatırımlarla üretimin artması demir çelik tüketen sektörlerin önünü açacak ve bu sektörlerde hızlı bir gelişme olacaktır. Ayrıca en büyük cari açık kalemlerinden birisi çözülmüş olacaktır.
2008 yılına enerji zamlarıyla girildi. Bunun dışında son günlerde demir çelik ürünlerinde fiyat açısından önemli artışlar yaşandı. Bu durumları nasıl değerlendiriyorsunuz? Kısa vadede ne tür gelişmeler yaşanır?
Enerji maliyetleri zamlardan öncede sanayinin ve ihracatçının en önemli sorunlarından biriydi. Çünkü ihracatta rakip ülkeler içinde yüksek enerji maliyetlerinin yüksek olması önemli bir sorun. Ama yetersizliği daha büyük sorun olacağı için, pahalı da olsa gelecekte sıkıntı yaşanmaması içingerekli tedbirler alınacaktır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz 2-3 ay içerisinde demir çelik ürünlerinin fiyatlarında kimsenin önceden öngöremediği 40’lara varan bir artış oldu. Bunda cevher ve kömür fiyatlarındaki 65 civarındaki artış en büyük etken. Hatırlanacağı gibi, 2004 yılında hammadde fiyatlarındaki artışlar önceki yıllardaki 300 Dolar civarında dolaşan sıcak rulo fiyatlarını 600 dolar seviyelerine çıkardı. Bu seferki artışlar bu fiyatların 900 Dolarlar seviyesine çıkardı. Şu anda 1000 doların üzerinde ama talebin çok fazla olmaması nedeniyle fiyatların önümüzdeki birkaç ay içinde geriye geleceğini düşünüyorum.
Piyasalardaki rekabet hakkında ne düşünüyorsunuz?
Rekabet, piyasaların düzgün ve sağlıklı çalışması açısından olması gereken bir unsur. Önümüzdeki günlerde, yeni yatırımların devreye girmesiyle oluşacak rekabet demir çelik kullanıcısı sektörlerin yararına olacaktır.
İletişim ve teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde firmanız gelişmeleri hangi ölçüde takip ediyor, kurumsallaşma yolunda ne gibi adımlar atıyor?
Teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Yeni yatırımlarımızda en son teknolojileri uyguladığımız gibi, mevcut tesislerimizde de sürekli modernizasyonlarla teknolojiyi yakalamaya çalışıyoruz.
İletişim yönünden durumumuzu bir örnekle açıklamak isterim. Web tabanlı ve tamamen Tat Metal için geliştirilmiş bir yazılımla, en uzak noktalardan bağlanıp sipariş açılması, üretim planlarını ve fiili üretimlerin takibinin yanı sıra, müşterilerimize vereceğimiz şifrelerle müşterilerimiz kendi siparişlerinin takibini internet ortamından bağlanarak yapabilecekler. Bu konudaki çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz proje ve atılımları bizimle paylaşır mısınız?
Daha önce belirttiğim gibi Asitleme ve Soğuk Haddeleme tesislerimiz bu yıl başı itibariyle üretime başladı. Şu anda 280.000 ton/yıl kapasiteli Galvanizleme tesisimizin inşaatı sürmekte ve yılsonu üretime başlamayı hedefliyoruz. Çelik Servis Merkezi olarak Türkiye de bir numara olmayı hedefliyoruz. Bunun için çeşitli bölgelerde yeni çelik servis merkezleri planlıyoruz.
İlk yeni yatırımımızı Bursa bölgesine planladık ve arsasını aldık. Alt yapı çalışmaları sürüyor ve önümüzdeki yıl içinde yatırımı tamamlamayı hedefliyoruz.
Demir Çelik Store/Haziran
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.