Neden Sıcak Daldırma Galvaniz ?
GALDERin Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Halaç ve Genel Sekreter Burcu Akman Dünya Ekonomi Tvye konuk oldu. Programda, sıcak daldırma galvanizin tanıtılması adına kurulan Galderin kuruluş aşaması, son dönem çalışmaları ve geleceğe yönelik hedeflerine dair bilgiler aktardılar.
Galder’in 2008 yılında kurulduğunu ve derneğin kuruluş amacının, tüm diğer sivil toplum kuruluşları gibi insana ve topluma fayda sağlamak olduğunu belirten Bünyamin Halaç, dernek üyelerinin menfaatlerini korumak, galvanizin bilinirliliğini arttırmak adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
“Tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde yaklaşık 150 yıldır yaygın bir şekilde kullanılan, metalleri korozyona karşı koruma yöntemlerinden en etkilisi olan Sıcak Daldırma Galvanizin maalesef ülkemizde bilinirliği ve kullanım oranı son derece düşük. Galvanizin tanıtımı çok zayıf, biz bir grup galvanizci firma olarak galvanizi tanıtmak, galvanizin tanımını ve faydasını tüketiciye ciddi ve doğru şekilde anlatmak, özellikle sıcak daldırma galvanizin çevresel ve ekonomik yönünü tüketicilere yansıtmak için derneğimizi kurduk ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin toplam menfaatlerinin korunması ve sektörümüz adına katkı sağlanması adına böyle bir dernek kurduk” dedi. Hammadde olarak çinko kullanılan Galvanizleme işleminin 3 ana ayrı yöntemden oluştuğunu dile getiren Halaç, bunların elektro galvaniz, pregalvaniz (sürekli galvanizleme, Boru-sac) ve sıcak daldırma galvaniz olduğunu belirterek, Galder ‘in Sıcak Daldırma Galvaniz yapan firmaları temsil ettiğini ve bu yöntemin ekonomik ve çevresel faydalarının tanıtılması için çaba gösterdiğini anlattı. Halaç, Türkiye’de sıcak daldırma galvanizleme yapan 35 civarında firma olduğunun altını çizdi.
Genel sekreter Burcu Akman ise, Galder’in misyonuna yönelik birtakım değerlendirmelerde bulundu. “Sıcak daldırma galvanizi yaygınlaştırmak amacıyla hareket ediyoruz, Avrupa ülkelerinde yapılarda kullanılan çelik ürünlerin % 50 si galvanizlenirken, ülkemizde maalesef % 6-7 seviyelerinde… Bu oranın arttırılması için dernek olarak her türlü ulusal ve uluslar arası mekanizmaları kullanmaya çalışıyoruz. Ayrıca doğaya dost bir korozyon koruma yöntemi olan sıcak daldırma galvanizi yaygınlaştırmanın sosyal sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Sektörümüzün yurtdışındaki temsilcisi kurum ve kuruluşlarla ilişkiler yürütüyoruz. Bu şekilde üyelerimiz tüm mesleki gelişmelerden, galvanize dair teknik ve ticari konulardan dünyadaki diğer profesyonellerle aynı anda haberdar oluyor. Bu da üyelerimizin rekabet gücünü arttırıyor. Ayrıca çeşitli eğitim ve seminer programlarımızla da sektörün gelişmesine katkı sağlıyoruz. Üyelerimize ve ilgili sektör profesyonellerine ulaşmak için 2 önemli iletişim aracımız bulunuyor. Bunun birincisi Galvaniz Dünyası adını verdiğimiz dergimiz diğeri ise internet sitemizdir. Dergimiz 2 ayda bir yayınlanıyor ve hem sektör profesyonellerine hem de sektörümüzle ilgili kurum ve kuruluşlara ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Dergimizde sıcak daldırma galvanize dair tüm bilgiler, araştrımalar, örnek projeler, Galder’in son dönem çalışmaları ve değerli akademisyenlerin makaleleri yer alıyor. Dergimiz bu özelliğiyle sektöre ait bir kaynak olarak görülüyor.” şeklinde bilgiler verdi. Hem Türkiye’de hem de dünyada çok sık kullanılan ve slogan haline gelen ‘Neden sıcak daldırma galvaniz’ sorusuna yanıt veren Halaç, bunun sebeplerini şöyle sıraladı:
• Sıcak daldırma galvanizin düşük maliyetli olmasıdır.
• Düşük servis maliyeti bir diğer sebeptir.
• Uzun ömürlü olması en önemli özelliklerinden birisidir.
• Sıcak daldırma galvanizin yüz yılı aşan bir ömrü vardır.
• Güvenilir bir kaplamadır.
• Bütün aşamalar kontrol edilebilir.
• Uygulama son derece önemlidir.
Sıcak daldırma galvanizin tercih edilmesi için sebeplerini aktaran Halaç, galvanizin milli servetin heba olmasının önüne geçtiğinin de altını çizerek, ülkemizde her yıl korozyondan dolayı yaklaşık 40 milyar dolarlık bir endirek (dolaylı) kayıp olduğunu belirtti. Galder’in son dönem çalışmaları ve hedeflerine dair bilgiler veren Halaç ve Akman, sektörün en büyük sorununun bilinmemesi yada yanlış bilinmesi olduğunu söylediler. Galvanizin en ekonomik, uzun ömürlü ve doğaya dost korozyon koruma yöntemi olduğuna dikkat çektiler. Bünyamin Halaç son olarak doğru bilinen yanlışları düzeltmek ve derneğin çalışmalarına devam etmek için çalıştıklarını dile getirirken, Galder’in standartlarını koruduğuna ve galvanizin tanıtımı için yapılması gerekenleri üstlendiklerini belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.