Nusret Cömert, HAGİADa Konuk Oldu
Nusret Cömert: Lider, Toplumda Bir Etki ve Dönüşüm Gerçekleştiren Kişidir
Nusret Cömert: Lider, Toplumda Bir Etki ve Dönüşüm Gerçekleştiren Kişidir
Shell Enerji A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Harvard Üniversitesi Kıdemli İleri Liderlik Akademi Üyesi Nusret Cömert, Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) tarafından düzenlenen “HAGİAD Buluşturuyor” etkinliğine katıldı. Alanında büyük başarılar kazanmış işadamlarını HAGİAD üyeleriyle buluşturmak için düzenlenen etkinliğin ana konuğu olan Nusret Cömert, etkinlikte “Liderlik ve Stratejik Düşünme” konusunda bir konuşma yaptı.
Bulunduğu noktaya gelmesinin en önemli nedeninin kendini sürekli geliştirmek, stratejik düşünmek ve topluma fayda sağlayabileceği pek çok alanda çalışma yapmak olduğunu ifade eden Cömert, liderlik ve yöneticiliğin farklı şeyler olduğunu, bir insanın liderlik davranışlarını öğrenebileceğini, ancak bunun için liderlik yetenekleriyle doğmuş olmak gerektiğini söyledi.
Liderin, çok zor bir misyona, çok zor bir hedefe başka insanlarla beraber ulaşabilen insan olduğunu belirten Nusret Cömert, “Bir insan tek başına harikalar yaratabilir, ama tek başına harikalar yaratmak liderlik değildir. Bir kişinin lider olabilmesi için, hem takipçilerinin olması, hem toplumda bir etki ve dönüşüm yaratabilmesi, hem de gerçek bir hedefe ulaşabilmesi gerekli... Bu hedef mevcut bir durumun ya da istikrarın korunması da olabilir.” dedi.
“Bir Liderin Olmazsa Olmazı Duygusal Zekadır”
Liderin, vizyonunu gerçekleştirirken çeşitli güç tiplerinden destek aldığını belirten Nusret Cömert, bu güçleri “zorlayıcı güç, ödül gücü, bilgi gücü, uzmanlık, aidiyet ve makamdan kaynaklanan güç” olarak sıraladı. Liderliğin olmazsa olmazının ise duygusal zeka olduğunu vurgulayan Nusret Cömert, duygusal zekanın elementlerini de kendini tanıma, değişen şartlara göre kendini düzenleyebilme ve adaptasyon sağlama, motivasyon yaratabilme, empati yapabilme ve sosyal yetenek olarak açıkladı.
“İleri Liderlik Girişimi, Yüksek Eğitimin Yeni Aşaması”
Harvard Üniversitesi’nin İleri Liderlik Girişimi’ne kabul edilen ilk ve tek Türk olan Nusret Cömert, İleri Liderlik Girişimi’nin 6 yıl önce Harvard Üniversitesi profesörleri tarafından yüksek eğitimin yeni bir aşaması olarak geliştirildiğini söyledi. Cömert, İleri Liderlik Girişimi’nin, mevcut üniversite sisteminin dünyayı değiştirmeye ve dünyanın sorunlarıyla baş etmeye yeterli olmadığı için geliştirildiğini ve sonraki hedefinin enstitü oluşturmak olduğunu bildirdi.
Cömert, İleri Liderlik Girişimi’ne, alanında en az 20-25 sene çalışan ve başarılı olan liderlerin seçildiğini, başlangıçta 13 olan akademi üyesi sayısının şu anda 28 olduğunu ifade etti. Nusret Cömert, bu liderlerin tek tek dünyayı değiştirmesinin mümkün olmadığını, dünyayı bu sistemin değiştireceğini belirtti.
“Gerçek Lider, Kendi Kuzeyini Bulmalıdır”
Harvard Üniversitesi’ndeki liderlik trendlerine de değinen Cömert, otantik yani özgün liderlikle ilgili bilgiler verdi. Burada kişinin kendi kuzeyini bulmasının önem kazandığını ifade eden Cömert, kişinin hayat öyküsü ile içsel ve dışsal motivasyon kaynaklarının liderlik tarzında etkili olduğunu örneklerle açıkladı.
Lider tiplerini ise fırsatçı, diplomat, uzman, gerçekleştiren, bireysel, stratejist ve simyacı olarak sıralayan Cömert, “Stratejist kurumsal ve bireysel dönüşümler yaratabilirken, simyacı toplumsal dönüşümler yaratan bir liderdir. Simyacı mitolojide bakırı altına dönüştüren kişi olarak tanımlanır, böylece toplumsal dönüşümler yaratır.” dedi.
Bir liderlik tipinden diğerine kararlılık, gayret, geri bildirim ve yönlendirilme ile geçilebileceğini ifade eden Cömert, yine de bunlar için liderlik özelliklerinin tohumlarıyla doğmuş olmak gerektiğini sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.