OECD: Piyasalar Toparlanırken, Fazla Kapasite Tehdidi Artıyor
Geçtiğimiz hafta OECD çelik Komitesinin Pariste gerçekleştirilen toplantısında, katılımcıların, dünya çelik pazarı yavaş bir şekilde iyileşme gösterirken ..
Geçtiğimiz hafta OECD çelik Komitesinin Pariste gerçekleştirilen toplantısında, katılımcıların, dünya çelik pazarı yavaş bir şekilde iyileşme gösterirken ..
Geçtiğimiz hafta OECD Çelik Komitesi’nin Paris’te gerçekleştirilen toplantısında, katılımcıların, dünya çelik pazarı yavaş bir şekilde iyileşme gösterirken, fazla kapasite probleminin uzun vadeli bir tehdit olacağı yönünde görüş bildirdikleri haber veriliyor.
OECD tarafından yapılan açıklamada, global çelik tüketiminin; Çin’in önderliğinde, Asya bölgesinin talebinde yaşanan iyileşmeye bağlı olarak, istikrarlı seyrettiği ifade ediliyor. Dünya’nın geri kalan bölgelerinde, talebin zayıf olduğu ve toparlanma sinyalleri verdiği bildiriliyor.
Bu arada, stoklardaki artışın, 2009 yılının ikinci yarısında, görünür çelik tüketimi üzerinde, olumlu bir etki yarattığı ifade ediliyor.
Son artışlara rağmen, ortalama çelik fiyatlarının, 2008 yılının en yüksek ortalamalarına göre, Asya’da, 35, Kuzey Amerika’da, 44 ve AB’de ise, 52 oranında, düşük seyrettiği belirtiliyor.
OECD’nin projeksiyonlarına göre, dünya çelik üretim kapasitesinin, 2009 yılındaki, 1.8 milyar ton seviyesinden, 2012 yılında, 1.9 milyar ton seviyesine yükseleceği ifade ediliyor. 2012 yılı sonu itibariyle, dünya çelik talebinin, yılda 6-7 oranında bir artışla, yıllık 1,500 ton/yıl seviyesine ulaşmasının beklendiği bildiriliyor. 2000-2007 döneminde, kapasite ve talep arasındaki ortalama 216 milyon ton /yıl farkın, önümüzdeki bir kaç yılda önemli ölçüde açılacağı ifade ediliyor.
Kapasite ve talep arasındaki büyüyen dengesizliğin, fiyatların birdenbire düşüşüne, atıl kapasitelerin artmasına, fabrikaların kapanmasına yol açabileceği bildiriliyor. Diğer taraftan, bölgesel dengesizlikler ile, pazarı bozan uygulamaların da ticaretin akışını etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.