OKFRAM'dan "Dış Ticaret Raporu"
Azalan Maliyet Baskısı TÜFE’yi Aşağı Çekti.
Azalan Maliyet Baskısı TÜFE’yi Aşağı Çekti.
Kasım ayında bir önceki aya göre tüketici fiyatları %0.38, üretici fiyatları ise %1.66 artmıştır. Tüketici fiyatlarındaki bu artış, giyim ve ayakkabıdaki yeni sezon talebinden kaynaklanmıştır. Üretici fiyatlarındaki artışta ise elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin yükseliş etkili olmuştur. Yıllık bazda fiyat artışlarına baktığımızda ise; tüketici tarafında %6.37, üretici tarafında %3.60’lık bir artış göze çarpmaktadır. Tüketici fiyat artışındaki yıllık bazdaki yavaşlama; azalan talep ve dünya gıda fiyatlarındaki düşüşün gecikmeli etkilerinden kaynaklanmıştır. Tüketici enflasyonundaki alt kalemlerdeki değişim yıllık bazda incelendiğinde; en yüksek oranlı artış %16.44 ağırlığa sahip olan konut fiyatlarında %11 düzeyinde gerçekleşmiştir. Üretici fiyatları ise; toplamda %70.8 paya sahip olan imalat sanayi fiyatlarının sadece %1.64 artışı ile düşük bir ivme sergilemiştir. Fiyat endekslerinin 12 aylık ortalamalara göre analizi mevsimsel etkilerin ayıklanmasını sağladığından, genel trendi okumada daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatları %9.26, üretici fiyatları ise %6.98 düzeyinde gerçekleşmiştir. Küresel yavaşlamaya bağlı olarak ÜFE’deki gerileme eğiliminin devam ettiği, maliyet baskısının giderek azaldığı görülmektedir. (OVP’de 2012 yılı enflasyon hedefi %5.2 olup, MB yıl sonu enflasyon tahmini ise %7.4 düzeyindedir.)
Çekirdek enflasyon son bir yılın en düşüğünde.
TÜFE ile MB’nın para politikası kararlarında sıkça başvurduğu temel enflasyon göstergelerinden I Endeksi arasındaki fark, Kasım ayında 0.64 puan olup, Mayıs ayından bu yana gerçekleşen en düşük seviyededir. Son 12 aylık ortalama TÜFE-I Endeksi farkı ise 1.87’dir. Son 12 ayda ortalama artış hızı çekirdek enflasyonda %7.42, TÜFE ’de ise %9.29 düzeyinde oluşmuştur. Maliyet ve talep yönlü gelişmelerin etkisiyle temel enflasyon göstergeleri aşağı yönlü eğilimini sürdürmektedir.
Gıda Fiyatları İndeksi son 2.5 yılın en düşüğünden yükselişe geçti.
Dünya Gıda Fiyatları İndeksi, son 12 ayda %6’ın üzerinde değer kaybetmiştir. Haziran ayında 134 ile son 2.5 yılın en düşük seviyesini gören endeks, küresel ölçekte olumsuz hava koşullarına bağlı olarak hafif bir yükseliş yaşayarak Ekim ayını 142.7 değeri ile tamamlamıştır. Dünya gıda fiyatlarındaki değişimlerin yurtiçinde enflasyona yansıması yaklaşık 4 ay gecikmeli olarak gerçekleşmektedir. Bu veri ışığında, gıda fiyatlarında gözlenen gerilemenin enflasyona olan yansımasının tamamlandığı söylenebilir.
Küresel yavaşlama enflasyonu aşağı çekti… En hızlı enflasyon düşüşü Çin ve Türkiye’de…
Seçilmiş ülkelerin son açıklanan enflasyon verileri dikkate alındığında; bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek enflasyon artışının 2.10 puan ile Macaristan’da gerçekleştiği görülmektedir. AB Bölgesinde ise yavaşlamaya bağlı olarak enflasyonun %3’den %2.2’ye gerilediği gözlenmektedir. Enflasyon hızı yavaşlayan ülkeler arasında -3.80 puan ile Çin, -3.12 puan ile Türkiye, -2.10 puan ile Portekiz ve -1.52 puan ile Brezilya dikkati çekmektedir.
Kasım ayında, TÜFE’de giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artış, ÜFE’de ise enerji fiyatlarındaki yükseliş etkili olmuştur. Yıllık bazda ise toplam talep ve maliyet baskısının azalmasıyla tüketici fiyatları ve temel enflasyon göstergeleri düşüş eğilimini korumuştur. Uzun vadeli ortalamalara bakıldığında; yılbaşından bu yana üretici fiyatlarının yavaşlama eğilimine girdiği; tüketici fiyatlarındaki artışın ise güç kaybettiği gözlenmektedir. Kısa vadede kamu zamları enflasyon üzerinde risk oluşturmaya devam etse de küresel talepteki yavaşlamanın emtia fiyatlarını aşağı çekmeye devam edecek olması ve iç talepteki yavaşlama, enflasyonda orta vadede aşağı yönlü hareketi mümkün kılmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.