Törene Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokratları ile kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı M. Fatih Kacır, Türkiye’nin 17 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünün altını çizerek, “Yıllıklandırılmış millî gelirimiz 1 trilyon 260 milyar dolara ulaştı. İhracatta 262 milyar dolarla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyelerindeyiz” dedi. Türkiye’nin pek çok alanda önemli başarılara imza attığını dile getiren Kacır, “Küresel üretim üssü rolünü her geçen gün perçinleyen Türkiye, bugün Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü en rekabetçi şekilde ihraç edebilen ülke konumundadır. Ülkemizin dört bir yanını ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın sigortası, kalkınmamızın teminatı üretim tesisleriyle donatan cefakâr ve fedakâr sanayicilerimizi bu vesileyle tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
“OSB’LER TÜRK SANAYİSİNİN BÜYÜMESİNDE ÖNCÜ ROL ÜSTLENİYOR”
Büyük ve güçlü Türkiye hedefine giden yolda sanayicilerin ve müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmaya devam ettiklerinin altını çizen Bakan Kacır, yatırımcılara çevre dostu planlı sanayi alanları sağladıklarını belirtti. Türk sanayisinin verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi büyümesinde öncü rol üstlenen OSB’lerin sayısında ve üretim kapasitelerinde son 22 yılda önemli bir ilerleme kaydedildiğini söyleyen Kacır, “Sayılarını 191’den 363’e yükselttiğimiz OSB’lerimizde üretimdeki sanayi parsellerinin sayısını 11 binden 59 bine, istihdamı da 415 binden 2,7 milyonun üzerine çıkardık. Yalnızca son bir yılda 11 OSB ilan ettik. 33 OSB genişleme alanıyla birlikte 10 bin 661 hektar yeni yatırım alanı oluşturduk. Biliyoruz ki, sanayicilerimizin en büyük kaygısını doğru yetkinliklere sahip çalışan temini oluşturuyor. Bunu aşmak üzere OSB’lerimizde 85 meslek lisesi ve 23 meslek yüksekokulu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstleniyor. 42 yazılım okulları, Millî Teknoloji Akademisi bünyesinde yürüttüğümüz Sektör Kampüste ve uzmanlık programlarıyla gençlerimizi geleceğin mesleklerine ve yetkinliklerine hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
Dünya Bankası ile sürdürülen Türkiye OSB’leri Projesi kapsamında önümüzdeki yıl OSB’lerdeki 6 milyar 300 milyon liralık yeşil altyapı yatırımlarını destekleyeceklerinin altını çizerek, şunları söyledi: “Sanayimizin yeşil dönüşüm yatırım ihtiyaçlarını karşılamak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformuyla da, 2030 yılına kadar 5 milyar avro uluslararası finansmanı sanayicilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Kamunun, sanayimizin ikiz dönüşümünde yalnızca teşvik eden değil aynı zamanda rehberlik eden bir yaklaşım sergileyeceği Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını açıkladık. Daha güçlü, tam bağımsız, müreffeh bir Türkiye tasavvurunda yolculuğumuza eşlik eden müteşebbislerimizin önünü açacak mevzuat düzenlemelerini de devreye alıyoruz.”
SANAYİCİLERİN PLANLI SANAYİ ALANLARINA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTI
OSB yönetmeliğinde Eylül ayında gerçekleştirilen kapsamlı değişiklikle sanayicilerin planlı sanayi alanlarına erişimini kolaylaştıracak, şeffaf bir yönetişim modeli oluşturduklarını vurgulayan, Bakan Kacır, yapılan düzenlemelere ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Sanayi alanlarının üretime geçiş öncesi dolaylı yöntemlerle devrini kısıtladık. Yeni OSB kurulumları ve genişleme alanlarında stratejik yatırımlar için yüzde 15 alan ayrılmasını sağladık. OSB’lerde yer tahsisleri ile sektör-şehir odaklı teşvik politikalarının uyumlulaşmasına yönelik tedbirler aldık. OSB’lerde lojman alanları oluşturulabilmesi için düzenleme yaptık. Yatırımcıların tahsis başvuruları için her ayın ilk pazartesi günü OSB’lerimizdeki boş sanayi alanlarını internette ilan ediyoruz. Yeni kurulan OSB’lerimizin hızlı kamulaştırma ve altyapı inşası için ihtiyaç duyacağı kaynağa ulaşmalarını sağlayacak ön tahsis uygulamasını da aynı kurallar kapsamında yürütüyoruz. Uygulamanın ilk iki ayında 455 yatırım yeri için 1025 tahsis, 2,1 milyon metrekare alan için 145 ön tahsis başvurusu almış olmamız yatırımcıların gösterdiği yüksek ilginin ispatı niteliğinde. Bu ay çıktığımız üçüncü ilanla 94 OSB’de 16,2 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam bin 115 yatırım yerini tahsis başvurularına açtık. 10 OSB’mizde ise 2,4 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açmış bulunuyoruz. Sanayicilerimizin büyük bir teveccüh gösterdiği uygulamamızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Tüm imkânlarımızla sanayicilerimizin, üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”
Bakan Kacır konuşmasının sonunda ödül almaya hak kazanan firmaları ve OSB’leri de tebrik etti.
OSB’LER İSTİHDAMDA REKOR KIRDI, FİRMA SAYISI 68 BİNİ GEÇTİ
Ödül töreninde konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB sanayicilerinin üretim ve ticari hayatın tüm dünyada baskı altında olduğu bir dönemde yılmadan ürettiğini ve Türkiye’yi güçlü bir sanayi ülkesi haline getirdiğini vurguladı. OSB sanayicilerinin her türlü teşekkürün çok daha fazlasını hak ettiğinin altını çizen Kütükcü, “OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır” dedi.
Başkan Kütükcü, 363’ü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, 42’si Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olmak üzere Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin sayısının 405’e ulaştığını belirterek, şunları söyledi: “Son 1 yılda 11 yeni organize sanayi bölgemiz kuruldu. Yine bu yılın ilk 11 ayında organize sanayi bölgelerimizde 500’den fazla yeni sanayi parseli üretime kazandırıldı. Böylece organize sanayi bölgelerimizde üretim yapan fabrika sayımız 68 bini aştı. Bugün organize sanayi bölgelerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek Türk sanayisinin lokomotif gücü haline geldi. İstihdamda ise bu yıl yeni rekorlar kırdık. Organize sanayi bölgelerimiz, yılbaşından bu yana 70 binin üzerinde yeni istihdam sağlayarak, 2.7 milyonun üzerinde bir rakamla Cumhuriyet tarihinin istihdam rekorunu kırdı. Bugün bizlerin bir araya gelmesine vesile olan OSB Yıldızları Araştırmamızın sonuçlarına göre ise, araştırmaya katılan sanayicilerimizin 2023 yılında bir önceki yıla göre ciroları yüzde 32.3 artarak 880 milyar lirayı aştı. Yine bir önceki yıla göre ihracatları yüzde 4.1 artarak 13 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ar-Ge harcamaları, yüzde 83.6’lık artışla 5.4 milyar liraya ulaşarak rekor kırdı. Öte yandan araştırmaya katılan firmalarımızın istihdamı 2023 yılında yüzde 9.3 artarken, kadın istihdamında da yüzde 39.9 bir artış yaşandı.”
Konuşmasında büyük başarı hikayeleri yazan sanayicileri tebrik eden Kütükcü, ödül alacak firmaları da kutlayarak, tüm salon ile birlikte firmaları alkışladı.
OSBÜK, OSB’LERİ BÜYÜK DÖNÜŞÜME HAZIRLIYOR
Türk sanayisinin dünya ile birlikte yeni bir dönüşüm süreci yaşadığını dile getiren Kütükcü, artık sadece fiyata dayalı rekabet döneminden, verimlilik, dijitalleşme, daha yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı rekabet dönemine fiilen geçildiğini vurguladı.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak organize sanayi bölgelerinin ve 68 bin fabrikanın yeni döneme adapte olmalarına katkı sağlamak için yoğun bir çalışma programı yürüttüğünü kaydeden Kütükcü, “OSBÜK bünyesindeki İhtisas Kurullarımızı çalıştırıyor, eğitimlerimizi, bilgilendirme toplantılarımızı ve iş birliklerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Kurduğumuz OSBÜK Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezimizde, OSB’lerimizin ikiz dönüşümüne rehberlik ediyoruz. Organize sanayi bölgelerimizin dijital dönüşümüne rehberlik edecek 2 bin Dijital Elçi yetiştirdik. Çeşitli kurum ve kuruluşlarımızla protokoller imzalayarak, sanayi işletmelerimizin dönüşüm süreçlerini finanse etmelerine destek olacak mekanizmalara öncülük etmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin üreten gücü organize sanayi bölgeleri olarak, hedefimiz Cumhuriyetin ilk yüzyılında olduğu gibi, ikinci yüzyılda da Türk sanayisine lokomotiflik yapma vizyonumuzu geliştirerek sürdürmek. Tabi burada hamimiz, en büyük destekçimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız. Bakanımız sağ olsunlar, organize sanayi bölgelerimizin gelecek vizyonuna çok kritik destekler veriyorlar. Son yayınlanan OSB Uygulama Yönetmeliği bunun en somut göstergelerinden biri. OSB’lerimizin yeni kazanımlar elde ettiği yeni OSB uygulama yönetmeliği ile OSB’lerimizde kamulaştırma, altyapı ve tahsis süreçlerine hız kazandıracak düzenlemeler hayata geçirildi. Ön tahsis yoluyla gelir elde etme imkânı getirilerek, altyapı çalışmalarının hızlanmasının önü açıldı. Tüm parsellerin yatırımcılar için çevrimiçi ortamda tahsise açılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirilerek, OSB’lerimizin yatırım ve üretim avantajları artırıldı. Ben camiamızın kazanımlarını artıran bu düzenlemeler için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır’a, Bakan Yardımcılarımıza ve Genel Müdürümüze OSB camiamız adına bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Başkan Kütükcü’nün, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Mekânı cennet olsun Rahmetli Özal çok değil 1990’lı yıllarda organize sanayi bölgelerini petrole alternatif olarak göstermişti. Yani Türkiye’deki girişimci ruhu görüyor, üretimin organize olmasını istiyordu. Hamdolsun Türkiye bugün girişimcilik madenini ilmek ilmek işleyerek, OSB’lerimizin liderliğinde İtalya ile Çin arasındaki en güçlü sanayi ülkesi haline gelmeyi başardı. Bu başarı sanayicilerimizin ve çalışanlarımızın başarısı. İnşallah bu başarıyı sürdürülebilir kılmak, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimize ulaşmak için, ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki, Türkiye yarın bugünden daha güçlü bir sanayi ülkesi haline gelecek.”
QNB Türkiye, OSB’leri ve üretimi desteklemeye devam edecek
QNB Türkiye OBİ ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Engin Turhan, QNB Türkiye’nin kurulduğu günden bu yana ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayı amaç edindiğini belirterek, OSB’lerin Türkiye’nin sanayileşme sürecinde ve bölgesel kalkınmada kritik bir role sahip olduğunu vurguladı. Turhan, “OSB’ler, ülkemizin ekonomik büyümesinin temel taşlarından biri. QNB Türkiye ve iştirakimiz QNBpay olarak, bu güçlü yapının daha da ileriye taşınması için dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve uluslararası ticaret gibi alanlarda destek sağlamayı bir görev olarak görüyoruz. Bu kapsamda, OSB’lerimize özel avantajlı çözümler sunuyoruz. OSB yönetimleri ile başladığımız yolculuğumuza değerli üyelerimiz ile devam etmeyi ve bankamızın sunduğu hizmetleri kendilerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, dijital ödeme çözümlerimizle iş süreçlerini kolaylaştırıyor, dış ticaret yolculuklarına rehberlik ediyor, ‘Yeşil Dönüşüm Kredi Programı’ ile çevresel dönüşümleri teşvik ediyoruz” dedi.
Turhan; “QNBpay tarafında ana odağımızı ilk aşamada ödeme hizmetleri olarak belirledik. Müşterilerimize mevcutta Sanal POS, Link POS, Dijital POS, Fiziki POS ve kart saklama ürünlerini sunuyoruz. Kullanıcıların tek sözleşme ve tek entegrasyonla, tüm bankalarla entegre bir şekilde çalışabilmesini sağlıyoruz. QNB Türkiye olarak, organize sanayilerimizin geleceğe uyum sağlayacak yenilikçi çözümlerle desteklenmesini önemsiyoruz. OSBÜK ile kurduğumuz iş birliği, bu vizyonun somut bir yansımasıdır. Üretim gücümüzü artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam eden sanayicilerimizin her zaman yanında olmaya ve başarı hikayelerine ortak olmaya kararlıyız. Gelecekte de Türkiye’nin sanayisinin gelişimine destek sunmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından firmalara plaketleri takdim edildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.