Otomotiv ve Beyaz Eşya Sektörlerinin Kalıp Sektöründeki Küresel Çözüm Ortağı: SARIGÖZOĞLU A.Ş.
Otomotiv, beyaz eşya ve sac kalıpçılığı sektörlerine hizmet veren Sarıgözoğlu A.Ş. yılların vermiş olduğu tecrübe ile Türk sanayisine değer katıyor. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat
yapan firma, kalıp üretiminin %90ını ihraç ediyor
Otomotiv, beyaz eşya ve sac kalıpçılığı sektörlerine hizmet veren Sarıgözoğlu A.Ş. yılların vermiş olduğu tecrübe ile Türk sanayisine değer katıyor. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat
yapan firma, kalıp üretiminin %90’ını ihraç ediyor ve toplamda 4 fabrikası ile çalışmalarına
devam ediyor. Endüstri 4.0’a uyumlu fabrikaları ile sektörde adından söz ettiren Sarıgözoğlu A.Ş. gerek uzman kadrosu gerekse de üretim kalitesi ile başarılı faaliyetlerini sürdürüyor.
Öncelikle bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1954 yılında İzmir’de doğdum. İzmir Atatürk Lisesi ve Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. 1980 yılında avukatlık stajımı tamamlayarak İzmir Barosuna kaydoldum. Evli, 2 kız ve bir torun sahibiyim. 1987 yılından beri de otomotiv ve beyaz eşya sektörüne hizmet veren SARIGÖZOĞLU A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini icra ediyorum.
Sarıgözoğlu’nu tanıyabilir miyiz? Firmanızın tarihçesinden bahseder misiniz?
Şirketimizden önce kurucumuz rahmetli babam İsmail Sarıgözoğlu’ndan bahsetmek isterim biraz. Kendisi Manisa Kula’da yetişmiş, ilkokuldan sonra okuma fırsatı bulamamış ama İzmir’de değişik firmalarda çalışarak mesleğinin ustası olmuş ve daha sonra kendi şirketini kurmuş ülkemizde söz sahibi olan bir sanatkâr idi. Şirketimizin temellerini de rahmetli babam 1957 yılında İzmir’de küçük bir atölyede atmıştır. İlk yıllarda otomobil yedek parçaları üreten firmamız daha sonraki yıllarda Türkiye’deki ilk buzdolabı üretiminin yan sanayiciliğini, ilk traktör üretiminin parçalarını yapmış, otomotiv montaj sanayi yıllarında ise ihtiyaç duyulan kaportaların kalıplarını tasarlayıp üretmiştir. Rahmetli babam, kullandığı presleri zeytinyağı ve pamuk çırçır preslerini tadil ederek sağlıyordu. 1970’li yılların başlarından itibaren Almanya ile olan temaslarımız ışığında hidrolik pres üretimi kararı aldık ve ürettiğimiz presleri diğer üreticilerin hizmetine de sunduk. Makedonya’dan Tunus’a Yemen’den Suriye’ye hidrolik pres imalatı konusunda bir ilki gerçekleştiren firmamız 1980’li yıllarda hidrolik preslerin otomasyonu konusunda yoğun çalışmalar yaptı. İlk yıllarda üretimi beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine eşit dağılırken, 2000 yılından sonra otomotivin payı yüzde 90’lara ulaştı.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürünler ve üretim merkezleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Otomotiv sektörünün gelişmiş yan sanayilerinden biri olarak araçların kozmetik olarak adlandırılan büyük dış panel parçalarından, robotlu kaynak sistemleriyle bu parçaların montajından, kalın şasi parçalarına kadar geniş bir yelpazede üretim gerçekleştiriyoruz. İkisi Manisa, diğerleri Bursa ve Aksaray’da olmak üzere toplam 4 fabrikamız ve 1000’den fazla çalışanımız ile üç kuşaktır sac kalıpçılığı hizmeti veriyoruz.
Manisa’daki bir tesisimizde sadece otomotiv sac kalıbı üretiyoruz. Avrupa’daki benzerlerinden eksiği olmayan bu tesis, son teknoloji ile tasarım ve üretim yapıyor. Burada hem müşterilerimiz, hem de seri parça üretimi yaptığımız diğer tesislerimiz için kalıp üretiyoruz.
Manisa Pres Metal ve Bursa Pres Metal fabrikamız ise, yüksek kaliteli üretim ve müşteri memnuniyetinde mükemmelliğin dünya standartlarında karşılığı olan Ford Q1 sertifikasına sahiptir.
Ford Motor Company’nin tüm dünyadaki üretim tesisleri için potansiyel tedarikçisi olduğu anlamına gelen Ford Q1 sertifikası; üretim, tedarik zinciri, insan kaynakları, lojistik, proje ve kalite süreçlerinin yönetimi ve yeterliliği gibi önemli konularda uzun süre boyunca ortalamanın üzerinde çıktılara sahip, proses işleyiş uygunluğu olan firmalara veriliyor.
Aksaray tesisimizin de bize çok önemli stratejik katkılarda var. Sadece Mercedes Benz’in Aksaray’daki kamyon tesislerinin tedarikçisi olarak kalmayıp başta Almanya olmak üzere Brezilya’ya kadar parça göndermekteyiz. Yeni nesil kamyonun şasi ve kabin grubundaki tüm pres metal parçalarını üretecek şekilde mevcut 5000 tonluk şasi presimize ek yeni presler satın aldık.
Yurtdışında hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Kalıp üretimimizin %90’ını ihraç ediyoruz. Ayrıca parça ihracatımız da var. En büyük ihracat pazarımız Almanya. Almanya’daki BMW firmasına kalıp, Daimler (Mercedes) firmasına ise hem kalıp hem de parça ihraç ediyoruz. Bunun dışında Portekiz Mitsubishi Fuso’ya, Dacia’nın Romanya ve Fas fabrikalarına parça ihracatımız var. Ayrıca Ford’un Amerika, Rusya, Brezilya fabrikalarına da parçalarımız gidiyor. Beyaz eşya sektöründe ise Bosch’un İngiltere, Fransa, İspanya ve Portekiz’deki fabrikaları da müşterilerimiz arasında.
Kalıp sektörünün genel durumu ve geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Sektörü Avrupa ile kıyasladığımızda nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?
Pasta kurabiye yapımından uzay sanayine kadar her alanda kalıba ihtiyaç var. Kalıpçılık Türkiye’nin göreceli olarak avantaj sağladığı, üstün olduğu bir alan. Ama sanılanın aksine hiçbir zaman ucuz işgücünün avantaj haline getirildiği bir alan değil. Tam tersi nitelikli ve daha pahalı sayılabilecek, yetkin işgücüne şiddetle ihtiyaç duyan bir alan. Yatırım son derece pahalı. Ama en önemli yatırım işgücü. Otomotiv sektörümüz, özellikle Avrupa otomotiv sektörü için büyük önem taşıyor. Lojistik imkânlarımız, Avrupa’ya yakınlık, dinamik işgücü imkânları ve bu sektördeki gelişmişlik düzeyimiz, otomotiv sektörünün uzun yıllardır ihracatımızdaki en büyük payı oluşturmasında en önemli etmenlerdir. Avrupa’daki önemli ana sanayi firmalarının beklentilerini kapasite ve nitelik olarak karşılayabildiğimizi gururla görüyorum.
2019 yılında elde ettiğiniz önemli başarılarınız var mı?
2005 yılında Manisa Pres Metal Fabrikamızın performansı ile elde etmiş olduğumuz Ford’un Saygın Kalite Ödülü olan Q1 sertifikasını Bursa Pres Fabrikamız ile ikinci kez almaya hak kazandık. Ayrıca Ford Otosan firmasının geleneksel olarak her yıl düzenlediği Tedarikçi Zirvesi’nde “Altın Yıldız” ödülüne layık görüldük.
Aksaray Fabrikamızda Mercedes Kamyon kapı montaj hattı yatırımını Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mustafa Varank’ın teşrifleri ile devreye alarak dijitalizasyon ve Endüstri 4.0 hamlesinin devamını getirdik. Türkiye ve Tataristan arasındaki ticaret hacmini genişletmek amacı ile düzenlenen Ticari Safari Projesi kapsamında Tataristan Cumhurbaşkanı Sn. Rustam Minnihanov ve beraberindeki resmi heyet ve Kamaz yetkilileri firmamızı ziyaret etti, sonrasında Sn. Minnihanov ve yatırım destek ajansı da bizi davet etti ve ben bu davete hemen icabet ettim.
2020 yılı için hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeleriniz olacak mı?
Orta uzun vadeli hedeflerimizin en başında kurumsallaşma geliyor. Üçüncü kuşak temsilciler bizimle birlikte iş hayatına atıldılar. Özellikle kurumsallaşmanın kurallara uygun şekilde gerçekleşmesi, aile anayasası ve benzeri çalışmalarımız var. Bu bağlamda TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin kurucu üyesiyiz ve yakın zamanda “Gelenek ile Geleceği Buluşturmak” konulu bir organizasyon ile ben ve kardeşim Levent Sarıgözoğlu başta olmak üzere yönetimi devralacak 3.kuşağımıza ve diğer aile şirketi üyelerine tecrübelerimizi aktarmaya çalıştık ve onlarla geleceği konuştuk. Ayrıca iş hayatında profesyonel, girişimci ve ülke kalkınmasına hizmet etmiş iş insanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kurumsal Değişim Akademisi’nin desteği ile kalıcı kurumsallık ve çeviklik konularında gelişmeyi hedefliyoruz. Bir de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görevlendirilen, konusunda uzman hakemlerce değerlendirilip “Tasarım Merkezi” olmaya hak kazanan kalıp fabrikamızın bütünüyle “Ar-Ge Merkezi” olması için çalışmalarımız devam ediyor.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Hem en yenilikçi firma olma misyonumuz hem de ekibimizin deneyim ve gençlik enerjisinin sinerjik işbirliği sayesinde gerçeklere görümüzü kapatmadan tüm gücümüzle mücadele ederek bugünlere geldik. Bunu da beyaz yakadan mavi yakaya tüm arkadaşlarımızla birlikte yaptık. Biz hiçbir krizde küçülmedik, personel sayımızı azaltmadık tam tersi hep büyümeye çalıştık. Bu mücadele motivasyonu ile 2020 yılının daha güzel bir yıl olacağını ümit ediyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.