Otomotive ÖTV freni mi geliyor
Otomotivdeki talep hız kesmediği için hükümetin seçim sonrası ÖTV artışını gündeme aldığı konuşuluyor. Sektör olası artışa karşı senaryolar hazırlıyor.
Otomotivdeki talep hız kesmediği için hükümetin seçim sonrası ÖTV artışını gündeme aldığı konuşuluyor. Sektör olası artışa karşı senaryolar hazırlıyor.
Son bir yıldır satış rekorlarına imza atan otomotiv sektörünü seçim sonrası korkusu sardı. Korkunun nedeni de mart ayında rekor kırarak 9.8 milyar dolar, nisanda ise 9 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığı. Sektöre göre seçim sonrası hükümet dış ticaret açığına karşı birtakım tebdirler alacak, en önemli tedbirlerden biri de otomotivde ÖTV artışı olacak. Sektörün tüm kademelerinde son günlerin en önemli konusu olarak tartışılan olası bir ÖTV artışına karşı herkes senaryo hazırlığında.
Gözler turizm sektöründe
Ekonomiyi soğutmaya yönelik alınan tedbirler otomotiv satışlarına fren yaptırmadı. Yılın ilk 4 ayında otomobil ve hafif ticari satışları yüzde 64 arttı. Mayıs ayında 70 bin adedin üzerinde satışa imza atan sektör yılın 1 milyon adetle kapatılacağı tahminlerini yapıyor.
Ekonomideki hararetin yüksek olduğunu ve hükümetin seçim sonrası birtakım tedbirler alacağını belirten sektör yetkilileri bu kapsamda ÖTV artışının da akıllarının bir köşesinde yerini aldığını söylüyor. Eurodaki yükseliş nedeniyle fiyatların da ivmelendiğini belirten yetkililer bunun bir miktar talebin hızını kesebileceğini ancak asıl fren için tedbirlerin gündeme geleceğini belirtiyor.
“Bu nedenle seçim sonrası olası tedbirleri göz önünde bulundurarak çeşitli senaryolar üzerinde çalışmaya başladık” diyen yetkililerin ÖTV artışının çok yüksek olmaması için gözleri turizm sektöründe. Yılın ikinci yarısında artan turizm gelirleri ile dış ticaret açığının gerileyeceğini kaydeden yetkililer, “Umudumuz turizm sektörünün sezonu çok verimli geçirmesi” açıklamasını yapıyor.
Sanayici de senaryolara kafa patlatıyor
Sanayici de 12 Haziran’da yapılacak seçimlerin ardından vergi artışları, elektrik ve doğalgazda zam bekliyor. Bunun için bir süredir olası maliyet artışları için yol haritaları üzerinde çalışıyor. Tekstilden gıda ve seramiğe kadar birçok sektör bu nedenle müşterileri ile anlaşmalarını kısa vadeli olarak yapıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.