Ozan Oğuz: Bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak önemli yatırımlar yapacağız
çelik hasır üretiminde faaliyet gösteren üçyıldız çelik Hasır Metal San.Tic.Ltd.Şti. bünyesinde Q tipi, R tipi, TR tipi ve proje bazında çeşitli ölçü ve ebatlarda çelik hasır üretimi
Çelik hasır üretiminde faaliyet gösteren Üçyıldız Çelik Hasır Metal San.Tic.Ltd.Şti. bünyesinde Q tipi, R tipi, TR tipi ve proje bazında çeşitli ölçü ve ebatlarda çelik hasır üretimi yapılıyor. İsteğe bağlı olarak 4,50 mm ve 9,00 mm arası çeşitli uzunluklarda çelik çubuk üretimi de yapılmakta. Firmanın bünyesinde bulunan Yeşil Demir Çelik ve Oğuz Demir Hurda Ticareti şirketlerinde çelik hasır ürünlerinin yanı sıra Köşebent Demiri, NPI Demiri, NPU Demiri, Kutu Profil, Sanayi Borusu ve Çeşitli özelliklerde yassı mamul alımı satımı ve işlemesi yapılıyor. Firma ortaklarından Ozan Oğuz firmalarına ve sektöre ilişkin bilgileri bizimle paylaştı…
Çelik Hasır üretimi
“2008 yılı bizim için önemli bir yıl oldu. Çelik Hasır üretimine 2008 yılı başlarında başladık. Kısa sürede ürün gamımızı genişleterek, kurumsallaşma yönünde önemli adımlar attık. Aynı zamanda ilerde yapmayı düşündüğümüz yatırımlar için fizibilite çalışmalarına başladık.
Önümüzdeki dönemlerde yapmayı düşündüğümüz yatırımlar içerisinde öncelikli olarak Üçyıldız Çelik Hasır makine parkurunun genişletilerek üretim kapasitesini yükseltmek olacaktır. Katma değeri yüksek ürünler üretimi konusunda yapmış olduğumuz fizibilite çalışmaları sonucunda Bölge ekonomisine ve Ülke ekonomisine katkılar sağlayacağını düşündüğümüz yatırımlarımız olacaktır.
Demir çelik sektöründeki yatırımlar
Yassı çelik alanında alınan yatırım kararları ülkemiz açısından çok önemli bir dönüm noktası olacaktır. Büyük oranda dışa bağımlı olan üretim yapan birçok işletme içe dönecektir. Bu şekilde para yurtiçinde kalacağından, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda yeni yatırım alanları doğuşuna sebep olacaktır ki, bu da ülkemiz açısından önemli ekonomik kazanımdır. Ülkemiz doğal kaynaklar açısından önemsenir bir potansiyel taşımaktadır. Demir çelik sektöründe yapılan bazı yatırımlar gelecekte ülkemizin önemli bir noktaya geleceği sinyallerini vermektedir. Ulaşım yollarının çeşitliliği ve gelişimi, üretimin artışı ülkemizi bir sanayi merkezi haline getirebilir. Bunun kazanımlarını sadece demir çelik sektöründe değil tüm sektörlerde görebiliriz.
Madensel kaynaklar
Türkiye, üretilen madensel kaynak çeşitliliği açısından, diğer ülkelere göre üretimde 10. sırada yer alır.
Madencilik ve madene dayalı sanayi birlikte düşünüldüğünde oluşan katma değerin GSMH içindeki payı 12 civarını bulmaktadır. Bu da bu alanda 22 milyar dolarlık bir değer yaratıldığı anlamına gelmektedir. Bu bağlamda yılda 8–12 milyar dolarlık üretim yapılabileceği ve 4–6 milyar dolarlık bir ihracatın gerçekleştirilebileceği ifade edilmektedir. Oysa uygulamada 2-2.5 milyar dolarlık bir üretim,
1.2 milyar dolarlık bir dışsatım gerçekleşebilmektedir. 1980’den bu yana aramalara yeterince önem verilmemesi nedeniyle maden potansiyelimizin bilinenden çok daha fazla olduğu söylenebilir. Bazı saptanmış maden kaynaklarımız teknoloji sağlanamadığı için atıl kalmış ya da yeterince değerlendirilememiştir. Gerekli teknolojiler kullanıldığında ülkemiz açısından çok önemli kazanımlar getireceği bir gerçektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.