PASİD olarak 2025’de ihracatta büyümeye odaklandık
Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Paslanmaz çelik sektörü açısından 2024 nasıl geçiyor? Yıl sonu hedefi neydi? Hedef gerçekleşir mi? 2025 yılına dönük hedefleriniz nedir?
2024 yılı oldukça çelişkili geçiyor. Hem fiyatlardaki dengesizlik hem de bizim piyasamızı doğrudan etkileyen anti-damping soruşturması sektörümüzü ve firma bileşenlerini olumsuz etkiliyor. Yıl sonu hedefimiz geçen seneki 800 bin tonu yakalamaktı ancak bu sene bunu tutturmamız zor gözüküyor. 2025’te sektör firmalarımızla ortaklaşa amacımız satışlarımızı ve dolayısıyla ihracatımızı artırmak. Artık piyasamız paslanmaz çelik konusundaki 50 yıllık deneyimiyle sattığı ürünü daha iyi bilen ve satışını bilinçli gerçekleştiren bir piyasa.
“Kâr marjlarımız çok ciddi geriledi”
Bu hedeflere giden yolda en büyük risk nedir?
Şu anki güncel en büyük risk Çin ve Malezya ithalatlarına gelecek yüzde 25 anti damping vergisi olacak. Bunun yanı sıra bizim sektörümüz gibi tüm sektörleri etkileyen riskler var ki, bunlar; dövizin enflasyona paralel olarak yükselmemesi ve para krizi olarak özetlenebilir. Dövizin yükselmemesi TL olarak maliyetlerimiz arttığı halde sattığımız materyale de zam gelmediğinden ne yazık ki kar marjlarımızın gerileyerek eksi bakiyelere düşmesine sebep oluyor.
Para krizi de kredi faiz yükünü artırırken, diğer yandan da zaten düşmüş olan kar marjımıza ekstra yük getiriyor.
“Boru ve çubuk üretimine yatırım yapmayı hedefliyoruz”
Önümüzdeki yıla ilişkin sektörünüze dair istihdam (alınacak eleman sayısı) ve yatırım politikaları (yapılacak yeni yatırım tutarı) hakkında genel bilgi verir misiniz?
2025 yılında istihdam artırma ve yatırım planlarını ancak yılın başındaki gelişmelere göre şekillendirmeyi düşünüyoruz. Piyasamızdaki faktörler değişirse ve ekonomik şartlardaki gelişimler farklılaşırsa, boru ve çubuk üretimine dair çalışmalarımızı gerçekleştirebiliriz. Piyasamızda istihdam açığı her daim olmasına rağmen ekonomideki gelişmeler her sektörü etkilediği gibi bizi de doğrudan etkilediğinden durum değerlendirmesine göre istihdamı artırabileceğimizi vurgulayabiliriz.
2025 yılında paranızı nereye yatırırsınız? (Faiz, döviz hisse senedi, altın, gayrimenkul v.b.) Faiz ve dövize ilişkin beklentileriniz nelerdir?
2025 yılında eğer ekonomik gelişmeler piyasanın faydası yönünde ilerlerse kendi sektörümüze özellikle üretim konusunda yatırım yapmayı düşünüyoruz. Ancak, bunun yanı sıra ilk sırayı gayrimenkul alır diyebilirim. Faizin düşeceğini ve dövizin ise artacağını öngörüyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.