Paslanmaz çeliğe uygulanan ek vergi ihracatta rekabet gücümüzü zayıflatıyor
Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı A. Arslan Küçükemre ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı A. Arslan Küçükemre ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Türkiye paslanmaz çelik sektörünün üretim ve ihracatı hakkında bilgi verebilir misiniz? Yıllık ihtiyaç nedir ve bunun ne kadarını yerli üretimden sağlanıyor?
Öncelikle şunu belirtelim Türkiye’de paslanmaz çelik üretilmemektedir. Son 3 yılda ortalama 700 bin ton/yıl ithalat yapıldı. Yıllık olarak 130 bin ton paslanmaz çelik ihracatı yapılmaktadır. Yerli katkı olarak yalnızca sıcak haddelenmiş yassı malzemenin soğuk haddelenmesinden, rulodan boy keserek ve dilerek ebatlanmasından ve yüzey işleme ve koruyucu film kaplamasından bahsedebiliriz.
Paslanmaz çelik, endüstriyel mutfak, mutfak malzemeleri, gıda, içecek ve kimya sanayinin proses ekipmanları, otomotiv sanayi, dekorasyon ve mimari uygulamalar, savunma sanayi, ısıl işlem fırınları vb alanlarında temel girdidir.
Halen 2 adet soğuk haddeleme tesisi, 10 civarında servis merkezi, 6 paslanmaz boru tesisi ve 300 ün üzerinde malzeme ikmali yapan firma vardır.
2023 yılında sektör yüzde 20 daraldı
Sektör açısından 2023 yılı nasıl geçti? Üretim ve ihracat rakamlarını bizimle paylaşır mısınız?
2023 yılı, dünyadaki genel ekonomik durgunluk ve çelik sektörünün yaşadığı sorunlara paralel olarak %20 daralmıştır. İthalat 650 bin tona gerilemiş, ihracat 120 bin tonlarda sıkışmıştır.
2024 geçen yıla göre daha iyi geçecek
Sektör 2024 yılına nasıl başladı üretim ve ihracatta artış söz konusu mu? İlk iki ayda İç piyasada talep ne yönde ilerliyor? 2024 yılsonu beklentileriniz nelerdir?
2024 halen 2023 de yaşanan sorunların hafiflemesi umutları ile olumlu başlamıştır, bahar ayları ile talebin artması umulmaktadır. 2024 yılı rakamlarının 2023 ün üzerinde kapanması beklenmektedir.
Sektörün en yeni oyuncusu Endonezya üretimiyle dünya 2’nciliğine yükseldi
Küresel pazarda paslanmaz çelik sektörünün durumu nedir? Önde gelen üretici ülkeler hangileri? Fiyatlar ne yönde ilerliyor?
Dünyada paslanmaz çelik sektöründeki fazla üretim kapasitesi, yeni yatırımlar ile artarak sürmektedir. Sektörün en yeni oyuncusu Endonezya hızla dünya 2’nciliğini elde ettikten sonra pazar payını arttırmaya devam etmektedir.
2023 de üretilen 54 milyon ton paslanmazın 34,5 milyon ton ile %63,5’ni üreten Çin, tüm dünyada %17 azalan üretime karşı Çin’de üretim %13 artarak toplam dünya üretimini %3,5 arttırmıştır.
2023’de dünyada toplam paslanmaz çelik üretimi (54 milyon ton)
Ülke Üretim miktarı
Çin 34 milyon ton
Japonya 2 milyon ton
G. Kore 2 milyon ton
Tayvan 1,5 milyon ton
Hindistan 3 milyon ton
Endonezya 4 milyon ton
ABD 1,5 milyon ton
AB 6,5 milyon ton
Talepte artış olmadığı için fiyat dengeli gitmiş ve nikel fiyatlarının hareketine bağlı kalmıştır. Stokların azalması ve talepteki kıpırdanmalar nedeni ile fiyat artışı beklenmektedir.
Türkiye paslanmaz çelik üretimi için harekete geçmeli
Sektörün sorunları ve şuan ki en önemli gündem maddesi nedir?
Öncelikle soğuk haddelenmiş paslanmaz çeliğe uygulanan %12 gümrük vergisidir. Hem stok çeşitlenmesi engelleyen hem de paslanmazı girdi olarak kullanan sektörlerin rekabet şansını zora sokan bu uygulamadan derhal dönülmelidir. Bu sorunun temel çözümü Türkiye’de derhal paslanmaz çelik üretimine geçilmesidir.
Yeni sektör dergimiz Paslanmaz Çelik Dünyası’na desteğimiz tamdır
Çelik sektöründe yayın hayatına başlayacak ve yeni bir soluk getirecek Paslanmaz Çelik Dünyası dergisi için neler söylemek istersiniz?
Sektör dergiciliği zordur ve tek tarafa dayanır ise kısa ömürlü olur. Upstream ve downstream dediğimiz paslanmaz çelik sağlayıcılar ile kullanıcılar arasında köprü oluşturabilecek bir dergi, uzun ömür dışında talep gören ve takip edilen bir yayın olacaktır. Yeni sektör dergimize peşinen başarılar diler her türlü desteğimizin yanlarında olacağına bildirmek isteriz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.