Paslanmaz çelikte gümrük vergisi yüzde 8e çıktı
Paslanmaz çelikten yassı hadde mamullerinin ithalatında vergi oranı yüzde 2den yüzde 8e çıkarıldı.
Paslanmaz çelikten yassı hadde mamullerinin ithalatında vergi oranı yüzde 2den yüzde 8e çıkarıldı.
Paslanmaz çelikten yassı hadde mamullerinin ithalatında vergi oranı yüzde 2’den yüzde 8’e çıkarıldı. Kararı son derece olumlu bulduklarını dile getiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, “2011 yılında 872 milyon dolarlık, 2012 yılında ise 755 milyon dolarlık ithalat yapmışız. Bu uygulamanın üçüncü ülkelerden yapılan ithalatı sınırlayacağını ve dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz” dedi. Dün itibariyle yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararına Ek Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Konuyla ilgili DÜNYA’ya değerlendirmede bulunan DÇÜD Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan “Paslanmaz yassı ürünler için uygulanan vergi oranları yüzde 2 iken, Posco Assan tesislerinin üretime geçmesiyle birlikte Türkiye’de oluşan kapasite dikkate alınarak yüzde 8 seviyesine çıkarıldı” diye konuştu.
Bu uygulamanın Gümrük Birliği’ne veya serbest ticaret anlaşmasına bağlı olan ülkeler için geçerli olmadığını ifade eden Yayan, “Bu son derece olumlu bir yaklaşım. 2011 yılında 872 milyon dolarlık, 2012 yılında ise 755 milyon dolarlık ithalat yapmışız. Bu uygulamanın üçüncü ülkelerden yapılan ithalatı sınırlayacağını ve dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Hükümetin, Ekonomi Bakanlığı’nın yaklaşımını son derece olumlu buluyoruz” şeklinde konuştu. Benzeri yaklaşımı diğer yassı ürünler için de beklediklerinin altını çizen Yayan, “Türkiye’nin yassı ürün kapasitesi 16,5 milyon ton. Buna karşılık üretimi ise 9 milyon ton. Bu kapasiteyi daha yüksek oranlarda kullanabilmesi için, paslanmaz çelik için gösterilen sağduyulu yaklaşımın diğer ürünlerde de geçerli olmasını ve Türkiye’nin kendi kaynaklarını kullanacağı bir anlayışın ekonomiye hakim olmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde dış ticaret açığının ve ödemeler dengesi açığının kapatılma imkanlarından söz edebiliriz. Öbür türlü bu sadece temenniden ibaret kalır” dedi.
İthalattaki artış devam ediyor
Dünyada birçok ülkenin ithalata karşı buna benzer tedbirler aldığını kaydeden Yayan, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyanın diğer ülkeleri, örneğin ABD gibi serbest ticaretin şampiyonluğunu yapan ülkeler bile ithalatta en ufak bir kıpırdanma olduğunda bu tür tedbirler alıyor. Bizim ise ithalatımız kapasitemizdeki olağanüstü artışlara rağmen düşeceğine artmaya devam ediyor. Rakamların masaya rakamların konulup, bunun önüne geçilmesi için neler yapılabileceğine süratle karar verilmesi lazım.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.