Petkim'in yerli sanayi ile el ele
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nde (ESİAD) düzenlenen "Petrokimya Sektörü ve Petkim'in Büyüme Stratejisi" stratejisi konulu toplantıya konuk olan Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk, şirketin büyüme stratejisinde yerli tedarikçilere büyük önem verdiklerini söyledi
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nde (ESİAD) düzenlenen "Petrokimya Sektörü ve Petkim'in Büyüme Stratejisi" stratejisi konulu toplantıya konuk olan Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk, şirketin büyüme stratejisinde yerli tedarikçilere büyük önem verdiklerini söyledi.
Bugünün dünyasında verimliliğin iş akışlarında yaşamsal önem taşıdığına değinen Hayati Öztürk, Ar-Ge, ekipman ve imalat bazında başlattıkları "Yerlileştirme Projesi" ile hem tasarruf sağladıklarını hem de yerli sanayiciye destek olduklarını belirtti.
Petkim'in mevcut altyapısını tedarikçilerle paylaşarak verimliliği artırdıkları bilgisini veren Genel Müdür Öztürk, böylece yatırım ve işletme maliyetlerinde ciddi oranda tasarruf sağladıklarını dile getirdi. Kimya sanayisinin güçlü olduğu Avrupa ve Uzakdoğu'da da sektörün gelişimi için kümelenmenin birinci öncelik taşıdığına dikkat çeken Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Şuna çok net inanıyoruz: Türkiye'nin mevcut birikimi ve altyapısı Petkim'in ihtiyacı olduğu bir çok kimyasalı ve ekipmanı üretebilecek nitelikte.. Son olarak Alçak Yoğunluk Polietilen (AYPE) fabrikamızın yüksek basınçlı kompresörlerinin gövde dökümlerini yerli sanayimize yaptırdık. Bu kompresörler 1500 atmosfer basınçta çalışır ve fabrikanin çok önemli bir parçasıdır. Buna benzer çok sayıda işimizi, yakınımızdaki KOBİ'lere yaptırabiliyoruz. 'Yerlileştirme Projesi'ne stratejik önem veriyoruz ve Petkim'in büyüme modelinde ayrılmaz bir unsur olarak görüyoruz. Tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle değer zincirinde el ele bulunabilirsek, birlikte değer yaratırsak, bu, hem ülkemizin yararına olacaktır hem de bizim maliyetlerimizi düşürecektir. Hedefimiz yurt dışından aldığımız tüm malzeme ve ekipmanların yurt içi imalatında uzmanlaşmış firmalar yetiştirmek.."
Yerli sanayi ile neler başarıldı?
Petkim'in yerli sanayi ile el ele değer zinciri yaratma projesi, yavaş yavaş meyvelerini veriyor. "Yan Sanayi Geliştirme Süreci" kapsamında 2007 yılında 21 olan tedarikçi sayısı, 2008'de 42'ye, 2009 yılında ise 55'e çıkarıldı. Dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerlileştirme çalışmaları kapsamında 2008 yılında 243, 2009 yılında 334 kalem malzemenin yerlileştirilmesi gerçekleştirildi.
2009 yılında yurt içi alımların sayısal olarak 50'si, tutar olarak da 61'i Ege Bölgesi'nde bulunan firmalardan sağlandı. Petkim'in yedek parça ihtiyacı 80 oranında İzmirli imalatçılardan karşılanıyor. 2009 yılında 600 bin Dolar değerinde yedek parça yerlileştirildi.
“Petkim, İzmir'in ayrılmaz bir parçası”
Toplantıda söz alan ESİAD Başkanı Sıtkı Şükürer de, Petkim'in kendi bünyesinde yetiştirdiği yöneticileri tepe kademelere getirmesinin önemine dikkat çekti. Şirketin özelleşmesinden sonra bu geleneğin devam etmesinden büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Şükürer, ESİAD olarak Petkim'i "İzmir'in ayrılmaz bir parçası" olarak gördüklerini, "camia şirketi" olma özelliğini korumasını dilediklerini sözlerine ekledi.
DEV SANAYİ İMALATLARINI YERLİ ÜRETİCİ YAPIYOR
Ağır Makine Sanayi Grubu imalatlardan eşanjörlerin imalatı Çiğli'de yerleşik GİMAS Makine Sanayii A.Ş ve HAVATEK Makine Sanayii A.Ş. firmalarında yaptırıldı.
2.7 metre çapındaki YYPE Fabrikasına ait döner kurutucu ringi Menemen'de yerleşik TİBET Makina'da imal edildi.
AYPE Fabrikası'nın 10 ton ağırlığındaki K-202 B/P Kompresör gövde dökümü, Ankara'da yerleşik AKDAŞ DÖKÜM Firması'nda yapıldı, talaşlı imalatı halen devam ediyor..
“ÖZTÜRK'ÜN HER DAİM YANINDA VE ARKASINDAYIZ”
ESİAD Yüksek İştişare Konseyi Başkanlık Divanı Üyesi ve Petkim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, 2001-2003 yılları arasında Petkim'de kazandığı deneyimi, yedi yıl geriye baktığında çok daha iyi anladığını vurguladı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın bir gece yarısı telefonu ile Petkim'e atandığını anımsatan Çolakoğlu, görev yaptığı dönemde mali işlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Hayati Öztürk'ü yakından tanıma olanağı bulduğunu kaydetti. Çolakoğlu, şöyle devam etti: "Devlet size bir sorumluluk veriyor. Yılda 1.2 milyar dolara hükmediyorsunuz. Ama aynı devlet elinizi kolunuzu bağlamış ve ringe çıkarmış. Ben bugün Harvard Üniversitesi'ne 500 bin dolar para versem Petkim'de kazandığım tecrübeyi kazanamazdım. Alnımızın akıyla görev süremizi tamamladık. Bizler Petkim'de yolcu olduğumuzu biliyordum. Ama Petkim'in hancıları da vardı. O hancılar çok düzgün, çok iyi iş yapan, sistemin içinden çıkmış ve onu kökleştirmiş dürüst insanlardı.. Hayati Bey de o insanların başında geliyordu. O kadrolara güvendik, onlar da bizi hiç yere baktırmadı. Hayati Bey bu göreve çok yakıştı. Kendisinin başarılarına kendi başarımız gibi sevineceğiz, her daim yanında ve arkasında olacağız.."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.