Plasfed ve Pagder, Seulde Düzenlenen Middle East Business Foruma Katıldı
PLASFED ve PAGDER Genel Sekreteri Barbaros Demirci, KOTRA nın (Korea Trade & Investment Promotion Agency Kore Ticaret ve Yatırım Destek Ajansı) daveti üzerine 13 ve 14 Kasım 2012 tarihlerinde Seul- de düzenlenen Middle East Business Foruma katıldı.
Kore ve Orta Doğu ülkelerinin potansiyel sektörlerinde ticari, sınai ve yatırım işbirliklerinin arttırılması amacıyla düzenlenen Middle East Business Forum, Kore, Türkiye, Dubai, Kuveyt, Umman, Irak, Libya Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin çeşitli sektörlerinden 200’e yakın katılımcıya ev sahipliği yaptı. Kore Bilgi Bakan yardımcısı Jae Do Moon’un açış konuşması ile başlayan ve 2 gün süren toplantıya 9 ülkeden 16 konuşmacı katıldı. Toplantıda Kore ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri işbirliği olanakları üzerinde sunumlar yapıldı.
Forumda konuşan PLASFED ve PAGDER Genel Sekreteri Barbaros Demirci, Türkiye ile Güney Kore arasında 1 Ağustos 2012 tarihinde imzalanan ve muhtemelen 2013 yılında onay süresinin tamamlanacağı Serbest Ticaret Anlaşması sonucunda oluşturulan Çerçeve Anlaşması ve Mal Ticareti Anlaşmasının Türkiye aleyhine 1’e 12 oranında seyreden dış ticaret açığının dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekliliğine değindi.
Demirci, dış ticaret açığının dengelenmesinin iki ülkenin değişik sektörleri arasındaki işbirliği imkânlarının güçlendirilmesine, Türkiye’deki Kore yatırımlarının artırılmasına ve dolayısı ile Kore ve Türkiye plastik sektörlerinin arasında yatırım ve ticaretin artışına önemli katkılarda bulunacağını söyledi.
İki ülke arasında imzalanan Mal Ticareti Anlaşması kapsamında sanayi ürünlerinin tamamında en fazla 7 yıl içinde tüm vergilerin karşılıklı sıfırlanacağını söyleyen Barbaros Demirci, Türk plastik sektör girişimcilerinin Kore’nin diğer ülkelerle imzaladığı STA’ları da kullanarak önemli avantajlar elde edebileceğini belirtti.
Barbaros Demirci sunumunda, 7,3 milyon ton üretim kapasitesi ile AB ülkeleri arasında üçüncü büyük sektör konumuna sahip olan Türk plastik sektörünün halen 5 milyara yakın direk ihracat yaptığını belirtti.
Barbaros Demirci sunumuna PLASFED tarafından hazırlanan 10. Kalkınma Planı vizyon hedefine göre sektörün 2023 yılında ihracatını 18 milyar dolara çıkaracağını, sektörün bu hedefe ulaşması için süratle plastik hammadde üretecek yeni petrokimya yatırımlarına ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak devam etti.
2011 yılında KORE – Türkiye toplam plastik dış ticaret hacminin 604 milyon dolar olduğunu, ancak bu dış ticarette Kore’nin 598 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini belirten Barbaros Demirci, Kore’nin Türkiye’den yaptığı plastik ithalatının 71’inin plastik ürünlerden, bunun da 62’inin plastik inşaat, 35’inin plastik ambalaj mamullerinden oluştuğunu belirtti.
Diğer taraftan, Türkiye’nin Kore’den yaptığı plastik ithalatının 77’sinin plastik ham maddeden oluştuğunu söyleyen Barbaros Demirci, iki ülke arasındaki plastik ticaret hacminin 2015 yılında 525, 2020 yılında da 785 milyon dolara çıkacağını, ticaret dengesinin Kore için plastik hammadde, Türkiye için de plastik mamuller lehine gelişeceğini belirtti. Türkiye’de Plastik Sanayicileri Federasyonunun Türk Plastik sektörünün şemsiye kuruluşu olduğunu belirten Barbaros Demirci, Kore’li plastik firmalarının PLASFED üyesi firmalarla ortaklıklar kurabileceğini, Türkiye ile ticari ve sınai işbirliği konularında Plastik Sanayicileri Federasyonunun tek adres olduğunu belirtti.
PLASFED ve PLASFED Kurucu Derneklerini de tanıtan Barbaros Demirci, Türk plastik sektörünün çok hızlı bir ivme ile geliştiğini belirterek, Kore’li plastik yatırımcılarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti.
Barbaros Demirci, Koreli plastik yatırımcılarının, PAGDER ve Aslan Özel Organize Sanayi Bölgesinde 50 teşvik alarak yatırım yapabileceğini söyledi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.