Pompa teknolojilerinde uzman?
Altemak Pompa
Altemak Pompa Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti. pompa teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor.
Altemak Pompa Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti. pompa teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor.
Dalgıç pompa, santrifüj pompa, pistonlu pompa, membranlı pompa, eksantrik vidalı pompa, mikser sistemleri ve aeratör sistemleri konusunda çalışmalar yapan Altemak bünyesinde her tür drenaj, kanali-zasyon, proses, çamur, abrasiv malzemeler ve koyu (mai) materyallerin transferi ile ilgili pompa çeşitlerinin tamamının servis hizmeti ve yedek parçaları mevcut. Firma pompa satış ve montajı dışında son kullanıcı açısından en önemli sorun olan pompa revizyonu, servisi ve yedek parçası ile ilgili son derece profesyonel personel ve ekipmana sahip olmasından dolayı "24 Saat Servis" ilkesi ile hizmetlerini sürdürüyor. Firmanın kurucusu Salih Cengiz Hakan ve Paz. Müdürü Şafak Doğrusöz yapmış oldukları çalışmaları bizimle paylaştılar.
Sektörle tanışma ve firma kuruluşu
Sektörle ilk olarak 1991 yılında bir İsveç firması olan Flygt’ın Teknik Müdürlüğünü yaptığım dönemde tanıştım. 1998 yılına kadar bu firmada Teknik Müdür ve Servis Sorumlusu olarak görev yaptım. Daha sonra zamanın getirdiği yeni gelişmeler neticesinde bu firmadan ayrılarak kendi iş yerimi kurdum. Şahıs firması olarak kurduğum firmada servis hizmetleri vererek çalışmalarımı sürdürdüm. Daha sonra şahıs firmasını şirkete çevirdik. Şirketleşme aşaması tamamlandıktan sonra sektörümüzün önde gelen dünya çapındaki firmalarının Türkiye ve Ortadoğu Yetkili Servisi olmayı başardık. Eksproof pompalar üzerine eğitim almış, Türkiye’deki tek yetkili firmayız diyebilirim. Yani ana üretici firmaların dışında, bağımsız çalışan tam donanımlı tek firmayız.
Altemak ve Alte Pompa & Hidrofor
Altemak, satış sonrası servis hizmetleri veren bir firma. 2000 yılından buyana firmaların bilgileri dahilinde, ihtiyaç olması halinde yedek parça üretimi yapabiliyor. İsveçli Flygt, İsveçli ABS Danimarkalı Grundfos, Alman Seepex, İtalyan Lovara, Hollandalı Nijhaus, Japon Ebara, Belçikalı Vangen gibi firmalara servis hizmeti veriyoruz. Zaten birçoğunun yetkili servisi konumundayız. Yetkili servisi olmadığımız pompalarda da talep edilmesi durumunda servis hizmeti veriyoruz ve kaliteden taviz vermiyoruz. Bizim sektörümüzde kaliteyi yakalamak istiyorsanız; fiyata göre onarım değil, onarıma göre fiyat belirlemek zorundasınız. Firma olarak bu konuda oldukça hassas davranıyoruz. Ayrıca mümkün olduğunca yedek parça değiştir-mektense, işin tamir yolunu tercih ediyoruz. Aşınmış parçalar atılacak parçalar demek değildir. Bizler bu parçaları mühendisliğin kabul ettiği değerler çerçevesinde tamir ediyoruz. Bu durumu da müşteri-lerimizle paylaşıyoruz. Bu sayede hem kullanıcıları maddi açıdan zorlamamış oluyoruz hem de ülkemizin parasının yurt dışına çıkışını engelliyoruz. Bazı durum-larda ise tamir yolunu kesinlikle tercih etmiyoruz. Mesela küçük pompalarda müşteriyi tamirden ziyade yenisini almaya yönlendiriyoruz.
Pompanın piyasa fiyatı 150 YTL. Bu pompayı tamir etmeye kalkıştığımızda bir parçası 70 YTL. Bunun üstüne servis hizmetinin de ekleneceği düşünülürse, yenisini almak daha mantıklı. Bu gibi durumlarda şirket çıkarlarını değil, müşterilerin çıkarlarını gözetiyoruz. Zaman oluyor ki, bazı müşterilerimiz ısrarla tamir edilmesini istediğinde; biz yeni pompa alıp müşterimize veriyoruz ve tamir ettiğimizi söylüyoruz.
Alte Pompa ve Hidrofor firmasının kuruluş aşaması hemen hemen tamamlandı. Bu firmayı kurmamızın nedeni; üretim ile satış sonrası servis hizmetlerini birbirinden ayırmaktı. İş akışının bu şekilde daha verimli olacağını düşündük. İlk etapta küçük hidroforlar imal etmeye başladık. Ayrıca bizim ağır şartlarda çalışan pompalar konusunda eskiden gelen bir tecrübemiz var. Deniz dibinde kazı yapan pompalar ve yüksek aşındırıcı maddeler ihtiva eden suları basan pompaların (Maden ve kum ocaklarında kullanılan pompalar) imalatını yapmayı planlıyoruz. Biz her zaman için herkesin yapabildiği işlerin dışında kalmayı seviyoruz ve farklı şeyler yapıyoruz.
Pompaların kullanım alanları
Demir çelik üretiminde suyun basılmasında ve cüruflu suyun tahliyesinde, maden ocaklarında kazı esnasında çıkan suyun tahliyesinde, barajlarda tirbünden çıkan suyun tekrar nehir yatağına pompa-lanmasında, tünel yapımında, metro kazılarında ve daha adını burada sayamayacağımız bir çok alanda pompalar kullanılıyor. Gıda sektöründen tutun kimya sektörüne kadar birçok sektör iş akışlarının çeşitli aşamalarında pompa kullanıyor. Yani hayatımızın her aşamasında pompanın yeri var diyebiliriz.
Hedef sektörler
Firma olarak daha çok atık su ve ham su pompalarının üretimini yapmayı planlıyoruz. Ayrıca ülkemizde bu güne kadar doğal imkânlarla ve yapılan belli yatırımlarla sulanabilecek tarım arazileri sulanmış. Bu arazilerin dışında sulanması gereken daha çok arazi var. Bu topraklara su götürmek için büyük pompalara ihtiyaç var. Bu pompaların kullanımı çok yaygın olmadığı için ülkemizde üretimi oldukça pahalı oluyor. Yurt dışındaki firmalar bu pompaları dünyanın birçok ülkesine sattıkları için seri şekilde üretebiliyorlar ve ucuza mal ediyorlar. Bu nedenle büyük pompaların öncelikle servis hizmetlerini vermeyi planlıyoruz. İlerleyen zamanlarda da üretimini yapmayı planlıyoruz.
Sektörün geleceği
Tarımsal alanda pompa kullanımını yaygınlaştırmak gerekiyor fakat şu anda çiftçinin durumu pek iç açıcı değil. Tarım teşvikleri bu noktada büyük önem kazanıyor. Bu teşviklerden yararlanacak çiftçilerin sulama konusunda eğitilmeleri gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde bilinçli sulama yapılmıyor. Bizim ülkemizde yaygın olan sulama anlayışı toprağın çamur olması, daha sonra güneşte kuruması, toprağın tava gelmesi ve sürülmesi… Bu çok doğru bir yöntem değildir. En bilinçli bölge bu konuda Ege bölgesidir; orada bile bu anlayış oldukça yaygındır. Çünkü fazla sulama hem su israfına yol açmakta hem de alt katmanda bulunan tuzların toprağın üstüne çıkmasına neden olarak çölleşmeyi tetiklemektedir. Bu nedenle bilinçlendirme çalışmaları şarttır. Bu çalışmaların neticesinde çiftçi doğru alanda doğru pompayı kullanmaya başlarsa, hem bizim sektörümüzde gelişim olacaktır hem de ülke tarımı kalkınacaktır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.