Profilo Ödeme Sistemleri’nin İcra Kurulu Başkanı Veli Tan Kirtiş, 2015 yılı sonuna kadar tüm kasaların “akıllı yazar kasa” olarak tanımlanan yeni nesil yazar kasalar ile değişecek olmasında, şirketin bu tecrübesinin kullanıcılar için ciddi bir avantaj oluşturacağını söyleyerek, şu bilgileri paylaştı:
“Ocak 2016’ya kadar yaklaşık 2 milyon klasik yazar kasanın, yeni nesil yazar kasa ile değişimi hedefleniyor. Biz de Profilo Ödeme Sistemleri olarak tüm müşterilerimizin Yeni Nesil Yazar Kasaya geçiş sürecini kolayca gerçekleştirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu geçişi sağlayacak gerekli alt yapı ve ürün geliştirme yatırımlarının hepsini yaptık. Bugün gelinen noktada Basit Yazar Kasa ve EFT POS Entegre Yazar Kasa olmak üzere farklı modeller ve markalarımız için onaylarımızı aldık. Ayrıca Bilgisayar Bağlantılı Yazar Kasa başvurularımız da mevcut. Bunların da testleri devam ediyor. Mali hafızası dolan mükellefleri, farklı konfigürasyonlardaki Yeni Nesil Yazar Kasalarımıza yönlendirerek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 2013’ten beri onaylı olan Profilo Verifone VX680-E1 modelimiz Yeni Nesil Yazar Kasa POS ile mobil ve masa üstü kullanımla entegre EFT POS cihazına ihtiyaç duyan mükelleflerin taleplerine cevap veriyoruz. Sadece bununla da kalmıyor, yeni onay alan Farex, Profilo ve Telestar marka Basit Masa Üstü Yeni Nesil Yazar Kasalarımız ile de, EFT POS’un kablolu olarak yazar kasaya bağlanmasını tercih eden ya da hiç EFT POS ihtiyacı olmayan mükelleflere de uygun çözümler sunuyoruz.
Uzaktan Terminal Yönetimi ile ‘sıfır’ hata
Yeni Nesil Yazar Kasa dönüşümü ve EFT POS entegrasyonunda, mükelleflerin kesintisiz olarak işlerini devam ettirmelerini sağlayacaklarını aktaran Kirtiş, yeni nesil ile birlikte yazar kasayı sadece bir donanım olarak algılamadıklarını, aynı zamanda üzerindeki uygulamalarla da mükellefler için katma değer yaratmayı hedeflediklerini kaydetti. Kirtiş, şöyle devam etti:
“Profilo Ödeme Sistemleri olarak, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları yönetmek, uzaktan yazılım güncellemek, uzaktan parametre yüklemek ve Gelirler İdaresi Başkanlığı ile etkin iletişim kurmak amacıyla kullanılan Terminal Yönetim Sistemimizi (TSM), iş ortaklarımız ve mükelleflere en iyi katma değeri yaratacak şekilde ve Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın istediği güvenlik standartlarına uygun olarak geliştirdik ve hayata geçirdik. Geliştirdiğimiz bu sistem ile mükellefler için; detaylı stok raporları oluşturma, satış raporu gönderme, mobil çalışan yazarkasalar için mali raporları mükelleflere ulaştırma, istendiği anda konum bilgisini mükellefle paylaşma, çok adetli yazar kasa kullananlarda operasyonlarını hatasız gerçekleştirmeleri için uzaktan terminal yönetimi yapma gibi, müşteriye özel farklı uygulamalar sunabiliyoruz. Uzaktan erişim teknolojisi sayesinde, Maliye Bakanlığı herhangi bir değişiklik talep ettiğinde, mükellefin işini durdurmadan, ekstra maliyet yaratmadan kolay bir şekilde cihaz üzerinde ilgili güncelleme yapılabiliyor.”
Veri merkezi ile yurtdışında da hizmet verebilecek
Uzaktan terminal yönetiminin yapıldığı veri merkezi ile yönetmeliklerin el verdiği ölçüde mükelleflere kullandığı cihaz üzerinden farklı servisleri vermenin teknik olarak mümkün olduğunu aktaran Kirtiş, şöyle konuştu:
“Basit ama önemli bir örnekle açıklamak gerekirse, çok sayıda yazar kasa kullanan bir işletmenin tüm Z raporlarını veri merkezinden gün sonunda alıp, konsolide edip, istediği formatta, istediği bir IP adresine iletebiliyoruz. Kurduğumuz TSM merkezinin sahip olduğu teknolojik yetkinlikleri ve mimari esnekliği, verdiğimiz hizmetlerin çeşitliliğini ve performansını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle tüm geliştirmelerimizi, daha çok maliyete de katlanarak, yüksek teknoloji, en üst düzey güvenlik ve en esnek şekilde tasarladık ve müşterilerimizin hizmetine sunduk. Aslında biz Türkiye olarak, gerek yüksek güvenlik ve teknik özellikler, gerekse maliye sistemine bağlanma açısından bir ilke imza atarak, dünyadaki internete bağlı yazarkasa trendini değiştirmiş olduk. Nitekim bazı ülkeler Türkiye örneğinden yola çıkarak adımlar atmaya başladılar ve biz bu ülkelerde şimdiden bu altyapımızı kullanabileceğimiz fırsatları yakalamaya başladık.”
Cihazlarının güvenliği tescilli
Profilo Ödeme Sistemleri’nin, kartlı ödeme sistemlerinde dünyanın en önemli veri güvenliği standardı belgesi olan Ödeme Kartları Endüstrisi Veri Güvenliği Stardardı (PCI DSS) Sertifikası’nı da aldığını aktaran Kirtiş, “PCI DSS sertifikası ile TSM üzerinden kurduğumuz iletişimin güvenli olduğunu en güncel sertifika ile tescillemiş olduk” dedi. Sahada en çok işlem yapan POS terminallerinin de kasalara entegre çalışmasının öngörüldüğünü belirten Kirtiş, kredi kartıyla yapılan her işlemin kasada karşılığının olmasının amaçlandığını belirterek, “2014 sonu itibarıyla POS firmalarının belirttiği rakamlara göre sahada 250-270 bin kadar yeni nesil cihaz bulunuyor. Bu cihazların tamamı mobil olarak kullanılmıyor. Yüzde 60 - 70 civarının mobil, kalanının ise masaüstü şekilde kullanıldığını tahmin ediyoruz” dedi.
Kurumsal müşteride de pazar lideri
Söz konusu cihazların neden masaüstü olarak kullanıldığına yönelik de “mevcut yazar kasasının mali hafızası dolmuş, yeni bir işyeri açan, ileride yeniden cihaz almak zorunda kalmayayım diye düşünenler, nasıl olsa masaüstü olarak da kullanabilirim diye bu yeni nesil yazarkasa POS’ları tercih etti” diyen Kirtiş, pazardaki ürünleri hakkında da şu bilgileri verdi:
“Yenilikçi ve ileri teknoloji ürünlerimizle, Türkiye’de 30 yıldır ödeme sistemlerinin öncüsüyüz. Bu süreçte dünya devlerinin de ilgi odağı haline geldik. Pazara ürün sunarken, kullanıcıların alışkanlıklarına en üst seviyede önem veriyoruz. Bazı POS cihazları masaüstünde kullanımda zorluk yaşatıyor. Tuş takımlarının yazarkasaya göre çok küçük olduğu, bazılarının da ekranı küçük olduğu için kullanıcı açısından problemler çıkıyor. Biz ise Verifone ile dokunmatik, büyük ekranlı ve aynı zamanda tuşları da rahat kullanılabilen bir ürünle piyasaya çıktığımız için, kullanım açısından herhangi bir sorun yaşatmıyoruz.”
Yeni Nesil Yazar Kasa cihazlarıyla 1 yıl önce TÜBİTAK’a onay için başvurduklarını söyleyen Kirtiş, “dünya çapında en çok yazar kasa satan Türk firması olarak, sadece yeni ürün geliştirmekle kalmıyor, katma değerli hizmette de fark yaratıyoruz” diyerek, pazardaki ürünlerine yönelik şu bilgileri verdi: “Profilo Ödeme Sistemleri’nin bugün piyasada 50 000 adedin üzerinde yazar kasa POS cihazı bulunuyor. 1.5 sene sonunda kurumsal müşteri alanında, pazarda açık ara 1 numarayız.
50 adet üstü yazar kasa POS alan pazarda yüzde 95 pazar payımız var. Bu 1.5 yıllık süreçte ciddi bir sorunla karşılaşmadık. Sektörde yaygın şekilde görülen ekran donması, rapor vermeme, çift fiş verme, sistem kitlenmesi, GPRS çekim problemi gibi sorunların hiç biri bizim cihazlarımızda olmadı.”
Aktif olduğu ülke sayısını 20’ye çıkaracak
Ödeme Kaydedici Cihazların tasarlanması, üretilmesi ve geliştirilmesine öncülük eden Profilo Ödeme Sistemleri, 30 yılda 11 farklı ülkede, iki milyon adetten fazla ödeme kaydedici cihazının satışını yaptı. Şirketin halen; Türkiye’de 800 binden fazla, dünya çapında ise bir milyon adedin üzerindeki cihazı aktif olarak kullanılıyor. Bugüne kadar 86 adet lokal ürünün yanında, 11 farklı ülke için de 60 ürün çeşidi geliştirdiklerini söyleyen Kirtiş, “en yakın rakibimizin henüz 30 ürün sınırına ulaşmadığını göz önüne alırsak, tecrübe farkımız daha iyi anlaşılacaktır” dedi.
Ödeme kaydedici cihazlar pazarında bir Türk markası olarak, ihracatta açık ara birinci olan Profilo Ödeme Sistemleri, Türkiye pazarında da liderliğini sürdürüyor. “Türkiye’de halen yazarkasa pazarında % 35’in üzerinde bir pazar payına sahip bulunuyoruz” diyen Veli Tan Kirtiş, şu bilgileri verdi:
“Ödeme Sistemleri Sektörü’nde sadece Türkiye’de değil, Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Afrika pazarlarında da son derece aktifiz. Örneğin, Etiyopya’da % 45’lik payla pazar lideriyiz. Türkiye’de geliştirilmiş bir teknoloji ürününün, yabancı bir ülkede pazar lideri olması istisnai bir durum ve biz bunu başardık. Hali hazırda aktif olduğumuz ülke sayısını üç yıl içerisinde 20’ye çıkartmayı hedefliyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.