R.Semih Yurtbaşı; Bizi Farklı Kılan Uzun Yılların Verdiği Birikim ve Tecrübe
Yurtbaşı Tornanın sektöre olan bakış açısını ve firmanın
56 yıllık geçmişini konuştuğumuz Firma Genel Müdürü R. Semih Yurtbaşının görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce firmanızdan kısaca bahseder misiniz?Yurtbaşı Firması, 1957 yılından beri faaliyetini sürdüren, üretici bir aile şirketi. İstanbul- Perşembe Pazarı’nda kuruldu. Değişik semtlerdeki iki ayrı atölye ile birlikte üretim hayatını sürdürdü.1990 yılında İMES Sanayi Sitesinde üretim bölümünü topladık, Perşembe Pazarı’ndaki atölyeyi satış birimine dönüştürdük. Halen bu şekilde devam ediyor.
Müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?Faaliyetlerimizi İki gurupta toplayabiliriz. Birincisi vana üretimi... Vana grubunda küresel ve konik (plug) vanalar yer alıyor. Bilindiği üzere küresel vanalar; soğuk/ sıcak su ve buhar hatlarında, basınçlı hava, gaz, vs. tesisatlarında kullanılmaktadır.
Konik vanalar ise daha çok sıvı, mayi, çamur, toz ya da granül haldeki akışkan hatlarında kullanılmaktadır. Örnek olarak seramik çamuru, boraks, çimento, asfalt malzemeleri ve kumlama granülleri verilebilir. Zaman zaman talep doğrultusunda değişik vanalar da imal ediyoruz.İkincisi boru aparatları... Boru aparatları grubunda ise “Makinato” ismini verdiğimiz boru genişleticiler ve bununla alakalı boru kesme ve sökme aparatları yer alıyor. Makinatolar, boruların uç kısımlarını genişletmeye yarayan sıvama aparatlarıdır. Kalorifer kazanlarında, borulu eşanjör, kondenser, evaporatör gibi ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır. Yine bu sistemlere boruların monte ve demonte edilmesi sırasında ihtiyaç duyulan içten veya alından kesme, manuel veya hidrolik çektirme gibi aletler imal ediyoruz. Referanslarımız arasında şeker fabrikalarını ve petrol rafinerilerini sayabiliriz.
Firmanızı sektördeki diğer markalardan farklı kılan nedir?
Bizi farklı kılan uzun yılların verdiği birikim ve tecrübe... Dışarıdan alıp getirip satmak kolay, biz üretmeyi tercih ediyoruz. Ülkemize, insanlarımıza katkımız olsun istiyoruz. Sektörümüzle bağlantılı henüz yurt içinde yapılmayan bazı ürünlerin üretimi için hevesimiz ve gayretimiz var.
Sizce sektörün en büyük sorunları neler? Sorunların çözümü için sizce neler yapılmalı?Ülkemizde üretim yapmak her geçen dün daha da zorlaşıyor. 2013 yılının daha da zor olacağından, resesyon beklentisi içindeki büyük üreticilerin hammadde alımıyla ilgili taahhütlerini gözden geçirdiklerinden bahsediliyor. Hal böyle olursa bizim gibi Kobileri de sıkıntılı bir süreç bekliyor demektir.
Devletin kalkınmada öncelikli bölgelere destek verirken büyük şehirlerdeki üreticileri geri plana itmesi haksız rekabete neden oluyor. Geri kalmış bölgelerin kalkındırılmasının başka yolu olmalı. Üretimin dolayısıyla ihracatın arttırılması için üreten kesim üzerindeki istihdam ve vergi yükünün azaltılması gerekir. Çalışanların tazminatlarının oluşturulacak bir fondan karşılanmak üzere devlet tarafından ödenmesi yönündeki öneri de kamuoyunda yeterince tartışılmadan rafa kalktı. Hâlbuki Kobilerin en büyük sıkıntılarından biridir bu.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Mevcut ürünlerimizin kalitesini ve işlevini artırmaya yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerimiz sürekli devam ederken uzun vadede ürün gamını zenginleştirmeye yönelik çalışmalar içinde olacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.