Reel sektörün güveni 21 ayın zirvesine çıktı
Reel sektörün güveni şubat ayında son 21 ayın zirvesine ulaştı.
Reel sektörün güveni şubat ayında son 21 ayın zirvesine ulaştı.
Reel sektörün güveni şubat ayında son 21 ayın zirvesine ulaştı. 5 aylık düşüşün ardından ocak 2010’da yükselişe geçen reel sektörün güveni, şubatta bir önceki aya göre 3.4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 42.8 puan artışı 105.4’e ulaştı.
EKONOMİ SERVİSİ
Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi Şubat 2010 sonuçlarını açıkladı. 2010 yılı şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.954 işyerine anket formu gönderen Merkez Bankası, 1.641 katılımcıdan yanıt aldı. Yanıtlama oranı ise yüzde 84 oldu.
Merkez Bankası verilere göre, en son Mayıs 2008’de iki ay üst üste 100 seviyesinin üzerinde kalan endeks, Temmuz’da da 13 ay aradan sonra ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm anlamına gelen 100 seviyesinin üzerine çıkmış ancak burada sadece bir ay kalabilmişti.
TCMB’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları şubat ayında bir önceki aya göre 4.7 puan artarak 99.8 oldu.
Anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sırasıyla gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, toplam istihdam, mevcut toplam sipariş miktarı ve genel gidişat eğilimine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.
Yatırım harcaması
Sabit sermaye yatırım harcaması eğilimi, mevcut mamul mal stok miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endeksin azalış yönünde seyretmesine neden oldu.
Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm, 100’den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.
Geçen 42.8 puan artış
Şubat ayında reel kesimin güven endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 42.8 puan artarken, mevcut mal stok miktarı 2.6 puan artış gösterdi.
Genel gidişatın geçen yıla göre 60.8 puan artığı belirlenirken, sabit sermaye yatırım harcaması 44.2 puan artış gösterdi. Mevcut toplam sipariş miktarı 39.3 puan yükselirken, gelecek üç ay toplam istihdamın ise 43.7 puan arttığı belirlendi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.