Rekabet Kurulu, İnşaat Demiri İncelemesinde Soruşturmaya Gerek Olmadığına ve Şikayetlerin Reddine Karar Verdi
İnşaat demiri üreticileri ve bazı şirketlerin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını...
İnşaat demiri üreticileri ve bazı şirketlerin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını...
İnşaat demiri üreticileri ve bazı şirketlerin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını artırdığı yönündeki son dönemde artan şikayet ve iddiaları inceleyen Rekabet Kurumu kararını açıkladı.
Rekabet Kurulu, inşaat demiri üreticileri bazı şirketlerin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını artırdığı iddiası ve hurda alımlarında belirli firmalara diğer firmalara göre daha yüksek fiyat verilerek rekabetin ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetlerin reddine karar verdi.
Kurulun bu konuda yaptığı ön araştırmada, Ekim 2006 ile Mayıs 2011 arasındaki dönemde Türkiye uzun demir-çelik piyasasında gerçekleşen fiyatların, dünya fiyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiğinin tespit edildiği bildirildi.
Rekabet Kurulu, ''inşaat demiri üreticileri İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San A.Ş, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş, Çolakoğlu Metalurji A.Ş, Diler Demir Çelik Endüstrisi ve Tic. A.Ş, Ege Çelik Endüstrisi San. ve Tic. A.Ş, Kroman Çelik San. A.Ş, Kaptan Demir Çelik Endüstrisi ve Tic. A.Ş, İzmir Demir Çelik San. A.Ş, Yazıcı Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş, Ekinciler Demir ve Çelik A.Ş, Çebitaş Demir Çelik Endüstrisi A.Ş, Yolbulan Baştuğ Metalürji San. A.Ş''nin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını artırdığı iddiası ve hurda alımlarında belirli firmalara diğer firmalara göre daha yüksek fiyat verilerek rekabetin ihlal edildiği'' iddiası üzerine soruşturma yapılan incelemeyi karara bağladı.
Rekabet Kurulunun 16 Haziran'da başlattığı ve 14 Temmuz'da karara bağlanan ön araştırmaya ilişkin açıklama Rakabet Kurumunun internet sitesinde yayımlandı.
Temel olarak, uzun demir-çelik fiyatlarındaki artışların, teşebbüsler arasındaki bir anlaşma ve/veya koordinasyon sonucu meydana gelip gelmediğinin incelendiği ifade edilen açıklamada, ''Bu çerçevede, uzun demir-çelik üreticisi teşebbüslerde yerinde incelemeler yapılmış, ancak bu incelemelerde, söz konusu iddiaları destekleyen herhangi bir bulguya ulaşılmamıştır'' denildi.
Ön araştırmada, Ekim 2006 ile Mayıs 2011 arasındaki dönemde Türkiye uzun demir-çelik piyasasında gerçekleşen fiyatların, aynı dönemdeki dünya fiyatları ile karşılaştırıldığı ve incelenen teşebbüslerin nervürlü inşaat demiri için uyguladığı fiyatların, dünya fiyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Başta hurda olmak üzere hammadde fiyatları, enerji birim fiyatları, döviz kurları ve üretim teknolojisi gibi maliyet unsurlarının benzerliği, uzun demir-çelik üretiminin yaklaşık yarısının ihracata konu olması ve bunlara bağlı olarak Türkiye demir-çelik sektörünün dünya piyasalarına büyük ölçüde entegre olması bu paralelliğin ardındaki ana sebepler olarak değerlendirilmiştir.
Arzın kısıtlandığı iddialarına yönelik incelemelerde ise, teşebbüslerin üretimlerinde radikal ve açıklanamayan bir azalış ve buna karşılık stok miktarlarında radikal bir artış olmadığı tespit edilmiştir.
Ön araştırmada, uzun demir-çelik piyasasında son dönemde yeni girişlerin olması, piyasada katı bir fiyat yapısının söz konusu olmaması ve yeknesaklığı kolaylaştıracak uygulamaların bulunmaması, teşebbüsler arasında rekabeti sınırlayıcı bir anlaşmanın varlığı ihtimalini azaltan unsurlar olarak değerlendirilmiştir.
Tüm bu tespit ve değerlendirmeler neticesinde Rekabet Kurulu, uzun demir-çelik piyasasına yönelik şikayetlerin reddine karar vermiştir''
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.