Reklama yatırım arttı, 6 ayda 2.2 milyar lirayı aştı
Reklamcılar Derneği’nin önceki hafta açıkladığı üye medya ajanslarının verileriyle hazırlanan reklam yatırımlarına göre, bu yılın ilk 6 ayında yatırımlarda yüzde 24’lük artış olurken, toplam 2 milyar 277 milyon lira harcama yapıldı.
Televizyon reklamları harcama payında ilk sıradaki yerini korurken, dijital mecra büyük atak yaptı. Sonuçları değerlendiren Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan, dijital mecranın değişimde ilk sırada yer almasına dikkat çekerken, 2-3 yıl içerisinde dijital mecranın ikinciliğe hatta ilk sıraya olmasının mümkün olduğunu söyledi.
Dijital, açık havayı geçti
Reklam yatırımlarında aslan payını televizyon alıyor. Yüzde 57.81 oran ile ilk sırada yer alan televizyon harcamalarını ikinci sırada yüzde 24.25 ile basın izliyor. Dijital mecra ise değişim oranında ilk sırada yer aldı ve yüzde 7.18 pay alarak üçüncü sıraya yerleşti. Üçüncülüğü dijital mecraya kaptıran açık hava reklamları yüzde 6.88, radyo reklamları yüzde 2.66, sinema reklamları ise yüzde 1.23 pay alıyor. İlk 6 ayın en büyük 10 reklamvereni arasında telekomünikasyon sektörü dikkat çekerken, Turkcell, P&G, Benckiser, Unilever, Ülker, Hayat Kimya, Avea, TTNet, Türk Telekom, Vodafone ilk 10’da yer aldı.
Orta noktada diziler var
Reklamcılar Derneği Başkanı Aytül Özkan, kesintisiz 6 çeyrektir büyüyen ekonominin olduğu Türkiye’de reklam yatırımlarının bu büyümeden bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek, şunları söyledi: “Büyümeye devam eden pazarda televizyon yatırımlar ilk sırada yer alıyor. Reklam yatırımları içerisinde 2009’da yüzde 51.9, 2010’da yüzde 55.6 olan televizyonun payı 2011’in ilk yarısında 57.8’e yükseldi. Televizyona yönelik reklam yatırımlarının artmasında Türk dizilerinin büyük payı var. Sevilen dizilerin yayınlandığı günlerde planlar erteleniyor, sosyal medyada da tüm interaktiflik diziler etrafında ilerliyor. Her 3 reklamdan birinde ünlüler yer alıyor. Buna diziler zemin hazırlıyor. Dizilerin ihracatının yapılması da markalar için bir fırsat. Medya ve pazarlamanın ilişkisinin ana hattında diziler bulunuyor.”
2-3 yılda ilk sıraya çıkar
Dijital mecraya yönelik reklam yatırımlarının yüzde 35 artarak, 3’ncü sıraya yükseldiğine de dikkat çeken Aytül Özkan, şöyle konuştu: “Dijital mecra geçtiğimiz yıl basın ve açık havadan sonra 4’ncü sırada yer alıyordu. Bu yılın ilk 6 ayında en büyük değişimi dijital mecra reklamlarında gördük. Burada yalnızca display ve mobil uygulamaların ölçümlenebilmesine karşın böyle bir yükseliş var. 2-3 yıl içerisinde dijital mecranın basını geride bırakıp 2’nciliğe hatta ilk sıraya olması mümkün.”
Siyasi partiler seçim nedeniyle ilk sıraya çıktı
BU yıl 12 Haziran’da düzenlenen seçimlerde seçmene ulaşmak isteyen partiler, reklam yatırımlarında Kamu Kuruluşları-Siyasi Partiler alanını ilk sıraya taşıdı. Siyasi partilere televizyon reklamları yapmaları konusunda ilk kez bu yıl izin verilmesi de bu yükselişte önemli rol oynadı. Tüm mecralarda dönem itibarıyla büyümenin itici gücünü siyasi partilerin ardından sağlık-medikal, inşaat-dekorasyon hizmetleri, mobilya, ev tekstili-eşyaları, eğlence, kültür sanat-sporla ilgili faaliyetler ve eğitim oluşturdu.
Hiçbir mecra ölmez
BASIN reklamlarının 2009 yılında yüzde 30, 2010 yılında yüzde 26, 2011’de ise yüzde 24 seviyesine inerek kan kaybettiğini ifade eden Aytül Özkan, “Hiçbir mecra, bir diğer mecranın yerini alamaz. Reklam mecralarından hiçbiri ölmeyecek. Basında gördüğümüz şekil değiştirmeyle birlikte reklam yatırımları da yeniden şekillenecek” diye konuştu.
Yeni RTÜK yasasıyla kayıplar oldu
YENİ RTÜK yasasının reklam sürelerini kısaltmasıyla bazı kayıplarının olduğunu ancak büyümenin bu kayıpları konvanse ettiğini kaydeden Aytül Özkan, “Yılın ilk yarısında piyasalarda görülen hareketlilik reklam sektörüne de yansıdı. Yılı yaklaşık yüzde 20 büyüme ile kapatacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki yılda da çift haneli rakamlarda büyüme bekliyoruz. Sağlıklı büyümeyi sağlayacak sisteme geçmeliyız” dedi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.