Rexroth, Panama Kanalı havuz kapakları için 158 adet sistem tasarladı
Genişletilen ve su tasarrufu sağlayan yeni havuzlarla donatılan Panama Kanalında, havuz kapakları için tahrikle ilgili gereken tüm bileşenleri Bosch Rexroth sağlıyor.
Genişletilen ve su tasarrufu sağlayan yeni havuzlarla donatılan Panama Kanalında, havuz kapakları için tahrikle ilgili gereken tüm bileşenleri Bosch Rexroth sağlıyor.
Genişletilen ve su tasarrufu sağlayan yeni havuzlarla donatılan Panama Kanalı’nda, havuz kapakları için tahrikle ilgili gereken tüm bileşenleri Bosch Rexroth sağlıyor. Hidrolik silindir, güç üniteleri ve kontrol sistemlerinden oluşan 158 bileşen, kanalın durmadan işletilmesine yardımcı olacak.
1914 yılında sansasyon yaratan, 2014 yılında ise tekrar manşetlere düşen Panama Kanalı, Kuzey Amerika’nın doğu ve batı kıyıları arasında denizi yaran gemiler için en kısa yolu oluşturuyor. 81.6 kilometre uzunluğunda, Atlantik’te bulunan Christobal limanı ile Pasifik’te bulunan Balboa limanı arasındaki bu yol ortalama on-on iki saatte aşılabiliyor. Fakat günümüzde, konteyner gemilerinin büyük kısmının, yatağı 192 ila 300 metre arasında değişen bu kanala sığmayacak kadar büyük olmasından dolayı, dünyanın ticari filosunu oluşturan gemilerin yüzde 40’ından daha azı bu kısa yolu kullanabiliyor. Panama Kanalı Yetkilileri, büyük gemilerin de Kanaldan geçebilmesi için, geniş çaplı bir Kanal genişletme çalışması başlattı.
İnsan elinden çıkmış Gatún Gölü ile Petro Miguel kanal havuzu arasındaki geçit - sözde Gaillard Kestirmesi - önce 1960’larda, sonra 1990’larda genişletildi ve derinleştirildi. Fakat birçok deniz devi için, 152.4 metre genişliğinde ve 14.3 metre derinlikteki bu açıklık hala çok küçük. Panama Kanalı yetkilileri kanalın yüzüncü yıl kutlamaları ile birlikte yapılacak büyük bir genişletme ile bu sıkışıklığı önlemeyi planlıyor. Atlantik ve Pasifik uçlarına şu anda kullanılan kanal havuzları geliştirilecek ve üçüncü bir kanal havuz sistemi daha kurulacak, böylelikle 366 metre uzunluk ve 49 metre genişliğe kadar gemilerin geçebilmesi sağlanacak. Hem teknoloji hem de planlama bakımından, mühendisler ve yükleniciler için zorlu bir görev olan suyolunun genişletilmesi ve havuz inşaatı, kanalın yüzüncü yılı olan 2014 yılında tamamlanacak.
Suyu saklama
Yeni havuzların bölgenin su düzenini koruması da diğer bir gereksinim olarak göze çarpıyor. Yeni havuzlar eskilere göre çok daha büyük olacak ancak şu anda her bir geçiş için yaklaşık 208 milyon litre tatlı su gerekiyor. Bu yüzden, üç odanın her biri su biriktirilen üç havuza bağlanacak. Gemileri kaldırmak için, Rexroth tahrik sistemleri ilgili bent kapaklarını açacak ve havuzdaki su yerçekimi ile diğer kanal havuz odasına dolacak. Bir önceki tasarımın aksine, alçaltma döngüsü esnasında bütün su denize karışmayacak. Bu suyun büyük kısmı, tekrar kullanım havuzlarına aktarılacak.
Yeni havuz kapakları çok daha büyük olsa da, kapak başına yaklaşık 290 milyon litre su tasarrufu yaparak tatlı su tüketimini yüzde 60 azaltacak. Havuzlar için gereken suyun kalan yüzde 40’ı, yapay Gatún Gölü’nden karşılanacak. Teknolojik olarak karmaşık olan bu çözüm, iki fayda sağlıyor: Daha ekonomik olması ve bölgenin kaynaklarını koruması…
Kapıların bir odadan diğerine geçen büyük miktarda suyu, güvenilir bir şekilde kontrol edebilmesi gerekiyor. Güney Koreli bir üretici olan Hyundai Sambo Heavy Industries’in görevi, Gatún Gölünden veya bitişik odalardan gelen suyu kullanarak havuz odalarını doldurmak. Tonlarca ağırlıkta olan bu çelik yapılar, su akışını önlemek veya suyun geçişini sağlamak üzere indirilip kaldırılarak suyun akışını kontrol ediyorlar.
Bosch Rexroth kanala, Hyundai ile birlikte gereken tahrik ve kontrol teknolojilerini içeren toplan 158 döner kapıyı yerleştiriyor. Ortaklar, on iki yıl önce var olan havuzların teknik teçhizatının değiştirilmesi gibi geçmiş Panama Kanalı projelerinden edinilen bilgilerden faydalanıyorlar. İlk sistem sevkiyatı Nisan 2012 tarihinde yapılan projede, uluslararası bir sistem tedarikçisi olan Rexroth’un dünya çapındaki geliştirme ve üretim kapasitesi sayesinde tüm talepler karşılanabiliyor. Ayrıca Amerika Makine Mühendisleri topluluğunun kabul ettiği standartlara da kolaylıkla uyuluyor.
Güvende olma
Gemilerin geçişinde yoğunluk yaratan kısımlarda tekrar bir sıkışıklık olmaması konusunda karşılaşılan en büyük sorun, devamlı işletimi sağlayacak teknik tasarımdır. Bu yüzden, ana sistemlerin her biri yedeklidir. Örneğin, su saklama havuzlarının boşaltılması için sadece iki kapı gerekir. Fakat her kanal havuz seti için dokuz su saklama havuzu, bu havuzların her biri için dört kapı bulunur. Aynısı, kanal havuz odalarını doldurmak için kullanılan kanalların kapıları için de geçerlidir.
Rexroth, Panama’ya hidrolik silindir, güç üniteleri ve kontrol sistemleri dahil olmak üzere, yedekli şekilde tasarlanan toplam 158 sistem teslim edecek. Rexroth ayrıca su saklama havuzlarını, bent kapaklarını ve kanal kapılarını düzenleyen kapıların her biri için iki yedek birim hazırlayacak.
Kanal üzerinden adım adım
Her bir kanal havuz odasında bulunan üç su saklama havuzu, tatlı su kullanımının azaltılmasına yardımcı olur. Havuz odası kapakları kapandıktan sonra, havuzlardan gelen suyla doldurulur. Su seviyesi alçaldığında, su her biri bir gemiyi alçaltıp yükseltmek için gereken hacmin yaklaşık yüzde 20’sini tutan havuzlara geri dolar. Bu şekilde, Gatún Gölü’nden sadece yüzde 40 tatlı su alınması gerekir, bu da kanal havuzu başına yüzde 60 tasarruf sağlar.
Döner kapılarda bulunan bu sistem, gelecekte kanal havuzları üzerinden sorunsuz geçişi sağlayacaktır. Atlantik girişinden gelen bir gemi, en alçak kanal havuz odasına alınır. Dış kapı kapandıktan sonra, üç su saklama havuzundan odaya su alınmaya başlanır. Aynı zamanda, orta odadaki su alt odadaki suyun seviyesine eşit şekilde azaltılır. Ardından iç kapılar açılır ve römorkörler gemiyi orta odaya alır. Kapılar kapandıktan sonra, aynı işlem tekrarlanır: Yukarı odadaki ve su saklama havuzlarındaki su, her iki odadaki su seviyesi aynı olana kadar orta odaya aktarılır. Kapılar açılır ve gemi üst odaya taşınır. Odalar tekrar kapatıldıktan sonra, üç ilişkili havuz boşaltılır ve kalan su Gatún Gölü’nden karşılanır. Oda su seviyesi çıkış için yeterli yüksekliğe ulaştığında üst kapılar açılır ve gemi, Pasifik’e doğru yolculuğuna devam eder.
Bosch Rexroth Hakkında
Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2'lik bir alan ve 1000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş. Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.
Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği, Fabrika Otomasyonu ve Yenilenebilir Enerji pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. Globalde 2013 yılında, 80'in üzerindeki lokasyonda 36.500’ü aşkın çalışanıyla yaklaşık 5,7 milyar avro ciro gerçekleştirilmiştir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.