Ro Ro Seferleri Mersin İhracatını Artırdı
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin ile Mısır, Trieste ve Tripoli arasında başlayan ror ro seferlerinin, Akdeniz’de tıkanan ticareti yeniden açtığını ve Mersin ihracatına büyük etki yaptığını bildirdi.
MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Mersin’den başlayan ro ro seferlerinin ekonomiye etkilerini değerlendirdi. Mersin firmalarının gerçekleştirdikleri ihracatın, 2012’nin Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 105 milyon dolara yükseldiğini belirten Aşut, Mersin’in bu ihracat artışını önemli siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar yaşayan Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarına en yakın dış ticaret illerinden biri olarak gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Mersin’in, 2008-2009 krizinde de kriz sonrası dönemde de beklenmedik bir anda ortay çıkan ve Arap Baharı denen süreçte de bölgesiyle ilişkiyi kesmediğinin, üretim ve ihracatına ara vermediğinin altını çizen Aşut, “Mersin girişimcisi şikayet etmemiş ve yeni pazarlar bulmuş veya sıkıntılı pazarlarda yaşanan sorunları tespit etmiştir. Ne olursa olsun ticaretin durmadığını ve durmaması gerektiğini bilen Mersin iş dünyası, deyim yerindeyse tıkanan damarları açacak yollar bulmuş, bu çözümleri Ekonomi Bakanlığı ile sıkı bir işbirliği ile ortaya koymuştur” dedi.
Üretilenler dış dünyaya satılamadığı sürece gerçek bir zenginlik yaratılamayacağını savunan Aşut, ancak, bazen pazar bulmanın da yeterli olmadığını, bu malı kısa, etkin ve ucuz bir yolla göndermek gerektiğini kaydetti. Bu anlamda Mersin-Mısır, Mersin-Trieste ve Taşucu-Tripoli ro ro hatlarının tıkanan bu yolları açtığını ve Mersin’in artan ihracatında en önemli etkiyi yarattığını vurgulayan Aşut, Mersin’in, ro ro hatlarıyla Akdeniz’de Türkiye’nin gücü olduğunu da savundu. Mersin’in lojistik tecrübelerini kullanarak Doğu Akdeniz’de ticaret ve lojistikte önemli rahatlama sağladığını ifade eden Aşut, şöyle devam etti. “Bu sadece Mersin’in Mısır, Lübnan veya İtalya’nın Trieste Limanı arasındaki sınırlı bir hareket değildir. Bu hatlar tüm Afrika’yı Rusya ve Asya’ya, Körfez ülkelerini Kuzey’e bağlayan muhteşem bir networktür. Sadece Haziran ayında Mersin-Trieste hattında çalışan iki hattımız bin 500 ihracat yüklü aracı Avrupa’nın göbeğine indirmiştir. Mayıs-Haziran ayalarında Mersin-Mısır Hattında ihracat 600 tır Afrika ve Arap yarım adasına girmiştir. Taşucu-Tripoli hattında çalışan iki ayrı hattımız hem araç hem de yolcu taşımakta ve sadece Haziran ayı ve Temmuz’un ilk haftasında 225 araç Mersin ve bölgemizin üretimini Lübnan ve dolayısıyla Ortadoğu ve Körfez ülkelerine taşımıştır. TÜİK verilerine göre, Mersin hinterlandı ihracatı 2012 yılının ilk beş ayında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 3,2 milyar dolara ulaşmıştır. Tüm bu başarıda Mersin’in lojistik tecrübelerini görüyoruz.”
“MERSİN’İN BAŞARISINDA, DEĞİŞEN DÜNYAYI YAKALAYAN MERSİN İŞ DÜNYASI VAR”
Mersin’in ana sektörlerinde kamu yatırımları olmadan başarıya koştuğunu da savunan Aşut, “Hala Lojistik Merkez projesi hayata geçirilemeyen bir Mersin, hala havaalanı temeli atılamayan bir Mersin bu başarıyı gösteriyor ve ülkesinin zenginliği olmaya devam ediyorsa, işsizlikte 2011’i istihdam şampiyonu olarak kapatıyorsa, en çok mesleki eğitim kursu açarak İstanbul’u bile 2011’de geride bırakıyorsa, üretim durmuyor, girişimcisi durmuyor ve en çok vergi veren ilk beş kentten biri olmaya devam ediyorsa, bunun arkasında değişen dünyayı yakalayan Mersin iş dünyası ve Mersin’in artan cazibesi yatmaktadır” ifadelerini kullandı.
Değişen dünya ticareti ve bölgedeki siyasi gelişmelerin Türkiye’ye Akdeniz’de bir ticaret, lojistik ve turizm merkezi olma şansı verdiğine işaret eden Aşut, bu noktada Mersin özelinde yatırımların bekletilmesini eleştirdi. Yatırımların hızlanması gerektiğine vurgu yapan Aşut, şunları söyledi: “Mersin’in tüm dinamikleri ve sektör temsilcilerinin hazırladığı, kamu, yerel belediyeler ve özel sektörün paydaşı olduğu Mersin Lojistik Merkezi sadece Mersin’i değil, Türkiye’yi Akdeniz’in lojistik merkezi yapacaktır. Yüzyılda bir gelen bu şansı kullanmalıyız. Bu bir şans ama ‘talih hazır olana güler’ derler. Yine Mersin dinamiklerinin bir araya gelerek hazırladığı ve bir devlet politikası olan yüksek teknolojili üretime geçme stratejisinin bir sonucu olan Tarım-Gıda Teknoparkı’nın hayata geçmesi Mersin’i bölgesinde Tarım-Gıda’nın merkezi yapacaktır. Sadece bir kurvaziyer iskelenin yapılması binlerce turistin Mersin sokaklarında gezinmesi demek.”
“MERSİN SON BİR KAÇ YILDIR KOŞU BANDINDA KOŞUYOR; HEDEFE ULAŞAMIYOR”
Mersin’in son yıllarda büyük bir sıçrama yaptığını ve projeleriyle Türkiye’nin örnek kenti olduğunu dile getiren Aşut, “Ancak, son birkaç yıldır Mersin koşu bandında koşan biri gibi. Koşuyoruz ama mesafe alamıyoruz. Ancak, Mersin iş dünyası olarak durmak ve seyretmek gibi bir niyetimiz yok. Mersin durursa Türkiye durur. Mersin, Türkiye’nin göç sorununu en etkin absorbe eden ve insanına ekmek veren bir kenttir. Mersin, Türkiye’nin en büyük ikinci dış ticaret merkezidir. Mersin, bölge insanının en çok yaşamak istediği bir kenttir.
Dahası Mersin, attığı adımlarla takip edilen bir kenttir. Bu anlamda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaz aylarında da durmayacağız. Mersin iş dünyası olarak projelerin takibine, meslek eğitimlerine, yeni pazarlar bulamaya, üretmeye ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Mersin artık hedefleri olan bir kenttir. Bu hedefler aslında ülkemizin hedefleridir. Mersin, yakın zamanda Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk beş kentinden biri olacaktır. Mersin, Akdeniz’e lojistik merkez olacaktır; sanayide çevre duyarlılığı olan en önemli üretim merkezi olacaktır. Mersin, alternatif turizm vizyonu ile bölgenin en önemli turizm destinasyonu olacaktır; tarım-gıda da katma değer yaratan bir kent olacaktır. 2005 yılından beri bir strateji ve plan dahilinde bu hedeflere koşuyoruz. Mersin’in bu koşuda beklediği tek şey Mersin’in hızına yetişen, ortaya koyduğu vizyonu anlayan bir bürokrasidir. Mersin’in beklentisi makro düzeydeki kamu yatırımlarının bekletilmemesidir” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.