Rus Çelik devi MMK, Türkiyede yeni üretime başlıyor
Rusyanın en büyük çelik şirketi olan Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), Türkiyede uzun zamandır hayata geçiremediği sıcak haddelenmiş çelik üretimini tekrar hayata geçirme kararı aldı.
Rusyanın en büyük çelik şirketi olan Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), Türkiyede uzun zamandır hayata geçiremediği sıcak haddelenmiş çelik üretimini tekrar hayata geçirme kararı aldı.
Rusya’nın en büyük çelik şirketi olan Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), Türkiye’de uzun zamandır hayata geçiremediği sıcak haddelenmiş çelik üretimini tekrar hayata geçirme kararı aldı.
Bilindiği gibi 2007 yılında Rus devi MMK, Türkiye’de yatırım kararı almıştı. 2010’de hayata geçen 2.3 milyar dolarlık bu yatırımla Hatay-Dörtyol ve Kocaeli-Dilovası bölgelerindeki iki tesis kuruldu.
Galvaniz ve boyalı metal üründe geniş üretim yelpazesine sahip bu tesisler 1.2 milyon ton kapasiteli asitleme hattı, 755 bin ton kapasiteli soğuk kompleks tersinir hadde, 900 bin ton kapasiteli galvaniz hattı, 400 bin ton kapasiteli boyama hattı, 680 bin ton kapasiteli kesme ve dilme hattı ile birlikte 12 milyon ton yükleme-boşaltma yapabilen bir limandan oluşuyordu. 2012’de ise Rus devi, bu tesislere bir yenisini; sıcak haddelenmiş çelik üretimini eklemek istedi. Ancak plan iptal edildi. 2018’de tekrar gündeme gelen tesisin hizmete girmesini ise iki ülke arasındaki sorunlar, İran yaptırımları ve ticaret savaşı süreci etkiledi.
O dönem bu tesiste 2 milyon tonluk üretim hedeflenmişti. İşte o üretim süreci üçüncü kez gündeme geldi. Rusya’nın en büyük çelik devi olan MMK’nın CEO’su Pavel Shilyaev, Türkiye’de üretim kararını açıkladı. Shilyaev, “Üretim ile ilgili hazırlık çalışmalarına başladık” dedi.
İSO 500 listesinde Türkiye’nin en büyük 62’nci şirketi olan MMK’nın Türkiye’de bin 163 çalışanı, 3 milyar liralık cirosu var. MMK’nın küresel cirosu ise 8 milyar dolar. Dünyanın 30 büyük çelik şirketinden biri olan MMK’nın başında ise 13.1 milyar dolarlık kişisel servete sahip Viktor Filippovich Rashnikov bulunuyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.