Şahin COŞAR: Rekabet için tecrübe ve sermaye birikimi gerekiyor
Şençağ Boru Profil ve Sac Sanayi, 1982 yılında demir ve sac ürünleri satışı yapmak üzere kuruldu
Şençağ Boru Profil ve Sac Sanayi, 1982 yılında demir ve sac ürünleri satışı yapmak üzere kuruldu. Firmanın kurucusu Şahin Coşar, 1982 yılında üç ortakla sektöre giriş yaptı. Beş yıl ortaklarıyla birlikte çalışmalarını sürdüren Coşar, 1987 yılında yoluna tek başına devam etme kararı aldı. Yaklaşık 26 yıldır sektöre hizmet veren Şençağ Boru Profil ve Sac Sanayi’nin kurucusu ve Genel Müdürü Şahin Coşar, firmasının çalışmalarını bizimle paylaştı.
Şahin Bey, Şençağ çatısı altında müşterilerinize hangi ürünleri sunuyorsunuz?
Firmamız bünyesinde Profil ve Boru Çeşitleri (Nervürlü Borular, Elips ve Oval Borular vs), DKP – Siyah – Galvaniz Sac, NPU – NPI, Köşebent, Lama, Silme, Dört Köşe, T Demir, Galvaniz ve Siyah Boru, Elektrot gibi ürünlerin satışı yapılıyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak her ebat ve ölçüde özel boru – profil temin ediliyor.
Sektördeki geçmişiniz oldukça eskilere dayanıyor. 1980’li yıllar ile günümüz arasında ne gibi farklılıklar var?
O zamanlarda ticaret yapmak daha kolaydı. Piyasada bu işlerle uğraşan esnaf sayısı azdı, ürün çeşidi bu kadar fazla değildi. Herkes birbirini tanıyordu. Günümüzün ticari şartları oldukça teferruatlı. Vergilendirme – muhasebe sistemlerinden satış – pazarlama çalışmalarına kadar her şey o kadar değişti ve gelişti ki… Geçmiş yıllarda kurumsallaşma kavramı çok önemli değildi. Ama bugün kurumsallaşmayı göz ardı etmeniz durumunda ticari geleceğiniz tehlikeye giriyor. Kısacası değişen ve gelişen dünya ile birlikte bizim sektörümüz de değişti ve gelişti.
Geçmişten örnekler verecek olursak, 1990’lı yıllara gelirken, değişen şartları göz önünde bulundurduk ve ürün satışında ucuzluktan ziyade kaliteyi ön plana çıkardık. Özal’ın dönemiydi ve başbakan şöyle diyordu: “Ticaret, imalat yoğunlaşacak işinize yatırım yapın.” Biz de bunu prensip edindik ve buralara geldik. Bunu uygulayamayan sektörden birçok tanıdığımız kayboldu. “Fabrikadan kamyona mal dökelim, satalım yeter” deme dönemi bitti. Çoğu meslektaş 1 kamyon sac sattığı zaman onun karıyla araba alıyormuş eskiden… Biz o döneme yetişemedik. Şimdi öyle bir şey yok tabi. Her şey cent hesabıyla yürüyor. Eskiden malzeme fabrikadan çıkıp İstanbul’a gelene kadar 10 el değiştiriyordu, onlar bitti. Şimdi gerçek iş yapanlar ortaya çıktı.
Sektörde bu işi yapan çok sayıda firma oluştu, Şençağ bu noktada ne gibi farklılıklar sunuyor?
Birincisi kalite. Çeşitlerin devamlılığı da önemli. En önemlisi ise güven. Biz müşteriye o güveni verdik. Sattığımız ürünlerin arkasında duruyoruz, nakliye hizmeti veriyoruz, müşteri sipariş ettiği ürünü konuşulan gün ve saatte alıyor. Satışını yapmış olduğumuz ürünlerin arkasında duruyoruz. Kalitesiz malzemeye geçit vermiyoruz. Bunun dışında talep eden müşterilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Hangi ürün, nerede ve nasıl kullanılır, biz bunu iyi etüt ediyoruz.
Sektörde rekabeti nasıl değerlendiriyorsunuz? Müşteri kaliteyi ayırt edebiliyor mu? Kayıt dışı ekonomi maalesef çok fazla bununla nasıl baş edebiliyorsunuz?
Eskiye göre bu durum azaldı artık. Çünkü müşteri de kaliteye önem vermeye başladı. Vergi dairesinin denetlemesiyle kayıt dışı ekonominin önüne geçilebiliyor. Denetimlerin arttırılmasıyla bu konuda daha başarılı olunabileceği kanısındayım. Sektörde etkili rekabet yapmak istiyorsanız, tecrübe ve sermaye birikiminizin olması gerekiyor.
“Yarı mamul üretimine geçeceğiz”
Önümüzdeki günlerde 5 bin metrekare büyüklükte bir kapalı alana geçip yarı mamul üretimine geçmeyi planlıyoruz. Önceleri müşteri kendisi malzemeyi alıyordu, şimdi biz o malzemeyi kendimiz sağlayacağız. Bu çalışmamız bazı alanlarda “ilk” olma özelliği taşıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.