Sanayi sektörünün devleri İstanbul’da buluşacak
Makinaların imalatını sağlayan ana makinaları” üreten, dünyanın önde gelen firmaları 2-7 Ekim’de MAKTEK Avrasya 2012 Fuarı’nda İstanbul’da bir araya gelecek
T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve TİAD’ın desteğiyle TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Fuar’a 60 ülkeden 40 binin üzerinde ziyaretçi gelmesi bekleniyorMAKTEK Avrasya 2012 Fuarı, bu yıl 2-7 Ekim 2012 tarihleri arasında TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TİAD) destekleriyle İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Katılımcı ülkelerin bakanları ile üst düzey bürokratların da katılacağı fuar açılışında ziyaretçiler için sürprizler hazırlanıyor.
12 salonda toplam 98 bin m²’lik alanda gerçekleştirilecek olan ve sektörün Avrasya Bölgesi’ndeki en büyük buluşması olan MAKTEK Avrasya, Takım Tezgahları, Metal İşleme Makinaları, Kaynak, Kesme, Delme Teknolojileri, Kalite Kontrol ve Test Cihazları Fuarı’na bu yıl İtalya, İspanya, Tayvan, Kore, Çin, Hindistan, İngiltere, Hırvatistan, Japonya ve Almanya’dan dünyanın sektördeki en önde gelen firmaları katılacak. Fuarı 60 ülkeden 40 binin üzerinde profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor. Takım tezgahlarıyla üretim yapan otomotiv, makina imalat ve makina yedek parça sanayi, kalıpçılık sanayi, savunma sanayi, havacılık sanayi, tekstil, inşaat, beyaz eşya, tıp (medikal) ve cam sektörlerinin çok yakından takip ettiği MAKTEK Avrasya Fuarı’nda sergilenecek ürün grupları ise şöyle; CNC ve üniversal talaşlı imalat makinaları, sac işleme makinaları, kesici ve tutucu takımlar, CAD/CAM teknolojileri, ölçü aletleri, kalite kontrol cihaz ve ekipmanları ile kaynak kesme ekipmanları, kaynak makinaları ve yedek parçaları.
“Bütün diğer makinaların imalatını sağlayan ana makinalar/Temel Üretim Makinaları” olarak tanımlanan takım tezgahları sektörü, bir ülkede sanayinin omurgasını oluşturan, pek çok sektörün gelişmesini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen, istihdam yaratan ve bir ülkede kişi başına takım tezgahı tüketiminin o ülkenin sanayileşme ölçütü olarak kabul edildiği bir sektör. “Makina Üreten Makinalar” olarak da tanımlanan sektör sıralamasında Türkiye dünyada kişi başına 18,2 dolarlık tüketim tahmini ile 17. sırada yer alıyor. 2011 yılında Türkiye’de toplam 1.4 milyar dolarlık takım tezgahı tüketimi gerçekleşti.
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Müh. Erdal Gamsız, MAKTEK Avrasya Fuarı’nın işlevi konusunda şunları söyledi. “Türkiye’de üretime katma değer sağlayacak, verimliliği ve dünyadaki rekabet gücünü arttıracak modern teknolojilerinin ve imalat sistemlerinin daha fazla ve yaygın kullanımını sağlamak gerekiyor. Bunun için de gelişmelerin yakından izlenmesi, teknolojilerin yeniliklerin takip edilmesi gerekiyor. MAKTEK Avrasya Fuarı, sektörün Avrasya Bölgesi’ndeki en büyük buluşması olması nedeniyle bu anlamda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Dünyadaki takım tezgahı tüketim rakamları incelendiğinde, Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi için çok daha fazla takım tezgahı yatırımına ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Fuar bu çerçevede sektöre ve sanayimize büyük katkı sağlayacak.”
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi Proje Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlhan Ersözlü ise sektördeki en büyük buluşmanın TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi. “40 bin metrekarelik stand kurulum alanının tümünün satışı tamamlandı. TÜYAP olarak altyapımızla, hizmet ve servislerimizle MAKTEK Avrasya Fuarı katılımcılarına son derece kaliteli, her ihtiyaçlarının karşılanacağı bir çalışma ve sergi ortam sunacağız.
Her iki yılda bir düzenlenecek olan MAKTEK Avrasya Fuarı, dünyada ve Türkiye’de makina sektöründe yaşanan gelişmelerin paylaşılması ve tanıtılmasına katkı sağlayacak bir platform niteliğinde. Sektörün yerli ve yabancı en önemli firmalarının yanı sıra yurtdışında konuyla ilgili üst düzey bürokratların katılacağı bir platform olacak olan Fuar’da pek çok alanda yeni teknolojik gelişmeler ve yenilikler bir arada sunulacak. Yurt içinden ve yurt dışından yoğun alım heyetleri “Fuar Özel Ziyaretçi Programı” kapsamında ağırlanacak. Fuar ile ilgili 2 yıl öncesinden başlatılan tanıtım ve pazarlama çalışmalarında Türkiye’nin 1-3 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 60 ülkeyi kapsayan, 1.5 milyar nüfuslu geniş bir alanın merkezinde bulunduğu gerçeğinden hareket ettik. Sektör için son derece verimli olacağını düşündüğümüz bu büyük organizasyona ev sahipliği yapacak olmanın heyecan ve memnuniyetini şimdiden yaşıyoruz.” Dedi.
Fuar ile ilgili bilgilerin sektör temsilcileri, katılımcı firmalar ve ziyaretçiler tarafından kolay ulaşılmasını sağlayacak web sitesinin yanı sıra akıllı telefon ve tabletlere özel geliştirilecek farklı aplikasyonlar ile sektörle ilgilenenlere yeni dijital deneyimler yaşatılacak.
Fuar kapsamında 2-5 Ekim 2012 tarihlerinde Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi ve Ljubljana, Slovenya’daki Ljubljana Üniversitesi işbirliği’nde “3. Uluslararası İmalatta Sürdürülebilir Yaşam” Konferansı (SLIM 2012) düzenleniyor. Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi liderliğinde “İleri Teknoloji Çalıştayı” da yurtiçi ve yurtdışından değerli bilim adamları ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek konuşmalarla alanında çok tanınmış, değerli bilim adamları ve akademisyenler bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaşacaklar. Fuar kapsamında ayrıca 40 üniversitenin de standlı katılımı ile son teknoloji ve yenilikler, akademik çalışmalar fuar süresince sergilenecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.