Sanayi-Üniversite işbirliğinde yeni bir sayfa!
BORÇELİK VE TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
BORÇELİK VE TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
BORÇELİK VE TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ, AR-GE ÇALIŞMALARI İLE ÇELİK SEKTÖRÜNE DEĞER KATACAK
Borusan Grup şirketlerinden Borçelik ve Türk-Alman Üniversitesi, geniş kapsamlı işbirliği hedefleyen bir protokole imza attılar. İki kurumun birlikte gerçekleştireceği ileri nesil malzeme ve teknoloji geliştirme çalışmalarını konu alan bu protokol kapsamında; Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin, eğitim ve katma değer yaratmaya odaklanan projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Türkiye’nin en büyük galvanizli çelik üreticisi Borçelik, sanayi ve üniversite işbirliğini güçlendirme yönünde önemli bir adım daha attı. Borçelik ve Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) arasında geniş kapsamlı bir işbirliği protokolü imzalandı.İşbirliği kapsamında, Türk-Alman Üniversitesi bünyesinde Dr.-Ing. Çağatay Elibol direktörlüğünde hayat geçirilenUluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (UYAM) içinde Borçelik Ar-Ge Malzeme & Teknoloji Geliştirme Laboratuvarı kurulumu ve bu yerleşkede yürütülecekbaşta ileri yüzey teknolojileri olmak üzere tüm ortak ürün, test ve hizmet geliştirme çalışmaları bulunuyor.
İmza töreni Borçelik Ar-Ge, Dijital Dönüşüm, Bilgi Teknolojileri ve Yönetim Sistemleri İcra Kurulu Üyesi Baran Burat, Ar-Ge Direktörü B. Celal Seyalıoğlu,TAÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat ve TAÜ-UYAM Direktörü Dr.-Ing. Çağatay Elibol’un katılımlarıyla Türk-Alman Üniversitesi Beykoz kampüsünde gerçekleştirildi. Tören sonrası, Borçelik Ar-Ge faaliyetleri için tahsis edilen laboratuvar alanı ziyaret edildi.
Sanayi-Üniversite işbirliğinde yeni bir sayfa
İmza töreninde konuşan Baran Burat, Borçelik’in Ar-Ge’ye verdiği önemi vurgulayarak şunları söyledi:“Borçelik olarak Ar-Ge ve inovasyon yolu ile değer yaratan yeni çözümler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Yüksek katma değerli malzemelerin üretimi ile ülkemizin ihracatçı sektörlerinin tedarikçisi olma ve ülkemiz ekonomisini destekleme hedefimiz doğrultusunda malzemede farklılaşmaya odaklanıyoruz. Borçelik Ar-Ge Merkezi’nde yürüttüğümüz çalışmalarla yeni üretim ve yazılım teknolojileri ile katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz.Türk-Alman Üniversitesi ile imzaladığımız bu anlaşmayla Sanayi – Üniversite işbirliğinde yeni bir sayfa açıyoruz. Yapacağımız işbirliği ve geliştireceğimiz projelerle gerek akademik birikime gerekse de sektörün gelişmesine ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkılarda bulunacağımıza inanıyorum.”
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, “Üniversite-Sanayi işbirliğine TAÜ olarak üst düzey önem veriyoruz. Bunun önemli göstergelerinden birisi; yüzey mühendisliği alanında ülkemizde Üniversite-Sanayi iş birliğindeönemli ve alanında tek yapılanma olan UYAM merkezimizin kurulumudur. Bu alanda ülkemizin önde gelen şirketlerinin Ar-Ge / Ür-Gefaaliyetlerine ve akademi ortaklıklarına temel teşkil edecek bir altyapıyı devletimizin katkısı ile kurmaktayız. UYAM bünyesinde oluşturulan geniş sektörel konsorsiyumun içinde yer alan firmaların, akademi işbirliğinde lokasyon avantajını da kullanmak suretiyleüniversitemiz öncelikli alanları arasında yer alan İleri Teknoloji Yeni Nesil Malzeme ve Teknoloji Geliştirme faaliyetlerinde bir adım öne geçme fırsatı yakalayacaklarına inanıyorum” ifadelerinde bulundu.
UYAM Direktörü Dr.-Ing. Çağatay Elibol ise, ana faaliyet modeli ulusal/uluslararası alanda sektör paydaşları ile yürütülecek yüzey araştırmaları çerçevesinde Ür-Ge’ye dayalı Ar-Ge faaliyetleri ile test, analiz ve ileri karakterizasyon üzerine oturtulmuş UYAM A.Ş. olarak Borçelik ile hayata geçirdikleri iş birliğinden duyduğubüyük memnuniyetini dile getirdi.Ticari öneme sahip, yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesinin hem UYAM bünyesinde hem de Borçelik ile imzaladıkları iş birliği protokolü çerçevesinde öncelikli hedefleri arasında olduğunu ifade etti.
Kapsamlı işbirliği
İmzalanan protokol; yüzey işlem, fonksiyonel kaplama malzemeleri ve korozyon önleme gibi yüzey mühendisliğikonuları başta olmak üzere;ileri nesil çelikler, ileri karakterizasyon, test ve analiz yöntemleri, metalik alaşımlar veşekil alabilirlik analizleri gibi sanayi ve akademide ihtiyaç duyulan birçok alanı kapsıyor. Malzeme-ürün-tasarım geliştirme çalışmalarını, validasyon ve uygulama çözümlerini global çerçevede ele alıyor.Sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm, akıllı üretim ve çevik yaklaşım odaklı ulusal ve uluslararası projeleri hayata geçirme fırsatlarını içeriyor. Borçelik, bu işbirliği sayesinde geliştirilecek yüksek katma değerli, yenilikçi ürün ve teknolojiler ile sektöründeki öncü pozisyonunu global düzeye taşıyacak. Türk-Alman Üniversitesi, sanayi ile işbirliğindeki vizyonunu ülkenin ana sanayi çerçevesine genişletirken, yapılacak tüm mühendislik ve Ar-Ge/Ür-ge çalışmaları, Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri için deBorçelik’te staj ve istihdam imkanlarını beraberinde getirecek.
Borçelik Hakkında
Türkiye’nin ilk özel ve en büyük ikinci yassı çelik üreticisi olarak 1990 yılında kurulan Borçelik, faaliyetlerine Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi olarak devam ediyor. Toplam 1.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip Borçelik’in, dünya standartlarında Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı konumunda bulunan Kerim Çelik markası ise 500 bin ton metal işleme kapasitesi ile çalışmalarını sürdürüyor.
Borusan Holding ve dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ortaklığı ile 5 farklı lokasyonda çalışmalarını sürdürüyor.
TAÜ Hakkında
Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak kurulan ayrıcalıklı bir devlet üniversitesi.
İki ülke arasında bilimsel, iktisadi ve kültürel iş birliğine katkı sağlamak amacıyla kurulan ve 2013 yılında öğrenci alımına başlayan TAÜ, bugün on beş lisans bölümü ve yirmi iki lisansüstü program ile eğitim veriyor. Kendisini akademik sınıflamada bir araştırma üniversitesi olarak tanımlayan TAÜ'de eğitim, lisans programlarında ağırlıklı Almanca, lisansüstü programlarda Almanca veya İngilizce olarak veriliyor. TAÜ, Alman paydaş üniversitelerle iş birlikleri çerçevesinde Türk üniversite diploması yanında Alman üniversite diploması ile mezun olma fırsatı da sağlıyor.
UYAM Hakkında
İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile temelleri atılanTürk-Alman Üniversitesi Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon A.Ş. (UYAM A.Ş.), yüzey mühendisliği / teknolojileri alanlarında test, analiz ve ileri karakterizasyon faaliyetlerin yanı sıra özellikle çok uluslu araştırma, ÜR-GE ve inovasyon projeleri kapsamında ve bilateral teknik/bireysel know-how transferinin efektif bir şekilde sağlanması adına resmi iş birliği partneri Türk-Alman Üniversitesi Konsorsiyumunun (K-TDU) etkin desteği ile Almanya Fraunhofer Enstitüsü modelinde bir arayüz oluşturmaktadır. Böylelikle, Türk ve özellikle Alman endüstri ve akademi dünyasının otomotiv, beyaz eşya, savunma, alüminyum ve demir/çelik sektörleri başta olmak üzere Horizont, AB projeleri gibi inovatif çalışmalarda bir araya getirilmesi sonucu üniversite-sanayi iş birliği efektif bir şekilde tahsis edilerek sektör paydaşları ile beraber ülke ekonomisi ve endüstrisine katma değeri yüksek ürünler kazandırılması hedeflenmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.