Sanayicinin Yerli Motor Kullanma Israrı
Şüphesiz her sanayicinin en büyük arzusu problemsiz ve kesintisiz imalat yapmak. Ne yazık ki gerçek hayatta bunu sağlamak pek mümkün olmayabiliyor.
Şüphesiz her sanayicinin en büyük arzusu problemsiz ve kesintisiz imalat yapmak. Ne yazık ki gerçek hayatta bunu sağlamak pek mümkün olmayabiliyor.
Şüphesiz her sanayicinin en büyük arzusu problemsiz ve kesintisiz imalat yapmak. Ne yazık ki gerçek hayatta bunu sağlamak pek mümkün olmayabiliyor. Pek çok sebepten dolayı elektrik motorlarında ortaya çıkan arızalar firmalarda üretime ara verilmesine, dolayısıyla da büyük ekonomik kayıpların yaşanmasına sebep oluyor. Motoru, yeni veya tamir edilmiş olarak derhal ikame etmeye çalışan sanayici sorununa kısa sürede çözüm bulamaz ise zararı katlanarak büyüyor.
Tam bu noktada ise elektrik motorunun hangi kaynaktan tedarik edildiğinin önemi ortaya çıkıyor. Eğer motor yurtdışından tedarik edildiyse problemin ve ekonomik kaybın derecesi çığ misali büyümeye devam ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren distribütör veya satıcıların tamamı işin sadece satış/pazarlama ayağında var olduklarından daha önce mal sattıkları müşterilerinin bu tür acil ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyorlar.
Benzer durumlarla sıklıkla karşılaşan sanayici çareyi yerli elektrik motoru kullanmakta buluyor. Hatta eğer talep ettiği motor yurtiçinde üretilmiyorsa o motoru üretme potansiyeli olan firmalara destek dahi sağlayabiliyor. Son dönemlerde FEMSAN Elektrik Motorları bu durumu çok iyi izah eden 2 somut örnek yaşadı.
Ülkemizin önde gelen Kablo imalatçılarından olan Pamukkale Kablo, bakır tel haddeleme makinesindeki 375 kW DC Motorunda problem yaşadı. Motor yurtdışı menşeliydi. Üretimdeki aciliyet gereği motora çok kısa sürede ihtiyaç duyan firma, problemli motorun tamiratı için FEMSAN ile görüşmelere başladı. Müzakereler esnasında benzer tip DC Motorların Türkiye’de üretilebilme konusu da masaya yatırıldı. Bu büyüklükteki DC Motorların fabrikası için stratejik öneme sahip olduğu kararını veren, dolayısıyla da uzun vadeli düşünen Pamukkale Kablo yetkilisi Ahmet Kavaklıoğlu, 250 Gövde (285 – 375 kW) büyüklüğünde DC Motorların yerli olarak FEMSAN bünyesinde imal edilebilir hale gelinmesi için FEMSAN’a mali ve teknik konularda destek verdi.
Yukarıda bahsi geçen olay 2006 yılının ikinci yarısında yaşandı. Günümüzdeki durum ise şöyle; aradan geçen sürede FEMSAN, 250 mm. eksen yüksekliğine sahip olan 285 – 375 kW arası güçlerdeki DC Motoru standart üretim programına ekledi ve ülkemizdeki pek çok sanayicinin üretim sürecinin aksamamasına sebep oldu. Bu sayede, Türkiye önemli sayılabilecek bir üretim aracını yerli kaynaklardan temin edebilir hale geldi. Olayın gelişmesi bununla da sınırlı kalmadı. FEMSAN, gerçekleştirmekte olduğu yurtdışı pazarlama çalışmaları sürecinde Alman bir firmanın DC Motorlar konusundaki ana tedarikçisi oldu. Sonuç itibari ile Ahmet Kavaklıoğlu’nun sahip olduğu geniş vizyon sayesinde bugün Almanya’da Türk malı DC Motorlar kullanılmakta. Ayrıca, Ahmet Bey artık fabrikasındaki motorlar için endişelenmiyor.
İkinci örnek ise savunma sanayinde yaşandı. İmzalanan gizlilik anlaşması gereği detaylar kamuoyu ile paylaşılamamakla birlikte olay ana hatları ile şöyle gelişti; bu sektörde faaliyet gösteren bir firma üstlendiği bir modernizasyon işi için 24 V. DC Motora ihtiyaç duymakta idi. Önce, orijinal ekipmanın üzerindeki motor imalatçısı ile temas kurdu. Amerikan firmanın fahiş fiyat ve çok uzun teslim süresinin vermesinin ardından yüklenici firma yerli imkânları araştırmaya başladı. Bu kapsamda da FEMSAN ile görüştü. Üretim gamında olmamasına rağmen FEMSAN aynı değerlerdeki motorun sorunsuz olarak üretilebileceğinin garantisini iş sahibi firmaya vermesinin yanı sıra finansal koşulların da karşılanmasının ardından imalata geçildi. Üretim ve test süreçlerinin problemsiz tamamlanması ile birlikte ülkemiz savunma sanayi bir malzemesini daha yurtiçi kaynaklardan temin imkânına kavuştu.
Bu örnekte de olay tek boyutu ile kalmadı. FEMSAN yine kendisi için yeni olan bu ürünü standart üretim programına ekleyerek müşterilerini bilgilendirdi. Piyasadan gelen geri bildirimler ise çok ilginçti. Buna göre, aynı tip DC Motorlar gemi ve yat inşa sektöründe, her tür ağır hizmet tipi mobil araçlarda, hidrolik pompalarda, test ekipmanlarında, mobil platform ve vinçlerde çokça kullanılmakta idi. Talebin tamamı yüksek fiyatlarla yurtdışından sağlanıyordu. Günümüzde bu alanlardaki ihtiyaçlar için artık yurtdışına döviz transferi yapılmıyor. Hedef ise bu tip DC Motorlarda dünya pazarının büyük tedarikçilerinden biri olmak.
Örneklerden de anlaşılacağı üzere Türkiye’de üretim kapasitesi hem yüksek hem de çeşitlilik arz ediyor. Gerekli koşullar ve kolaylıklar sağlandığı takdirde amaçlanandan daha yüksek katkı ülke ekonomisine sağlanabiliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.