Scholz’dan Almanya Çelik Sektörüne Güvence: Kriz Masası Toplanıyor
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, çelik sektörünün karşı karşıya olduğu enerji maliyetleri, Asya rekabeti ve karbonsuzlaştırma zorluklarını ele almak için 9 Aralık’ta Berlin’de sektör temsilcileriyle bir araya gelecek. Toplantıda, çelik üretiminin uzun vadeli güvence altına alınması için enerji fiyatlarının düzenlenmesi, yatırımların teşviki ve damping önlemleri gibi kritik konular masaya yatırılacak. Scholz, çelik endüstrisinin Almanya için jeostratejik önem taşıdığını vurgularken, Avrupa Birliği'ni sektörü korumak için harekete geçmeye çağırdı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, büyüme sorunlarıyla mücadele eden Alman ekonomisini desteklemek ve çelik sektörünün karşılaştığı zorlukları ele almak amacıyla, 9 Aralık'ta Berlin'de sektörün üst düzey temsilcileri, iş konseyi liderleri ve sendika temsilcileriyle bir araya gelecek. Scholz, Funke Medya Grubu'na verdiği röportajda, çelik sektörünün Almanya'nın sanayi altyapısındaki kritik önemine vurgu yaparak, "Amacımız, Almanya'daki çelik üretimini uzun vadede güvence altına almak. Çelik endüstrisini korumak jeostratejik bir öneme sahip." ifadelerini kullandı.
Toplantıda, yüksek enerji fiyatları, Asya rekabeti, özellikle Çin’in sektöre etkisi ve karbonsuzlaştırma sürecinin yavaşlaması gibi temel sorunlar masaya yatırılacak. Scholz, Avrupa Birliği'ni de Asya'dan gelen ucuz çelik karşısında harekete geçmeye ve Avrupa çelik sektörünü koruyacak adımlar atmaya çağırdı.
Başbakan Scholz, X platformundaki paylaşımında, toplantıda elektrik fiyatlarının güvenilir şekilde belirlenmesi, yatırımların teşvik edilmesi ve çelik dampingine karşı önlemler alınmasının değerlendirileceğini duyurdu. Ayrıca Alman hükümetinin, ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan ThyssenKrupp'un çelik birimine ortak olma seçeneğini değerlendirdiğini belirterek, "Hiçbir seçeneği masadan kaldırmıyorum." dedi.
Federal hükümetin geçmişte Lufthansa ve Uniper gibi şirketleri geçici olarak desteklediğini hatırlatan Scholz, bu tür müdahalelerin yalnızca zor dönemlerde şirketlerin öz kaynak eksikliği nedeniyle başarısız olmalarını önlemek amacıyla yapıldığını ifade etti.
Alman çelik sektörü krizde: İşten çıkarmalar gündemde
Almanya'nın çelik sektörü, küresel ekonomik yavaşlama, enerji maliyetlerindeki artış ve Asya rekabetinin etkisi altında zor bir dönemden geçiyor. ThyssenKrupp, 2030 yılına kadar çelik biriminde 5 bin kişiyi işten çıkarmayı ve 6 bin çalışanı dış hizmet sağlayıcılara devretmeyi planladığını açıkladı. Ayrıca, şirketin üretim kapasitesini 11,5 milyon tondan 8,7-9 milyon ton seviyesine düşürmesi öngörülüyor.
Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall, bu planlara karşı uzun süreli direniş çağrısında bulunarak işten çıkarmalara karşı kararlılıkla mücadele edeceğini duyurdu. ThyssenKrupp Steel Europe’un halen 27 bin çalışanı bulunuyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Almanya, savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu çeliğin tedarikinde sorun yaşamamak için çalışmalar yürütüyor. Almanya'nın çelik üreten eyaletleri ve sektör birlikleri ise federal hükümete enerji fiyatlarını düşürme, hidrojen ekonomisini hızlandırma ve kamu alımlarıyla düşük karbonlu çelik talebini teşvik edecek yeşil pazarlar oluşturma çağrısında bulundu. "Ulusal Çelik Eylem Planı"nda, yüksek enerji fiyatları ve düşük talep nedeniyle sektörün varoluşsal zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Scholz, siyasi baskılarla da karşı karşıya
Başbakan Scholz’un çelik sektörüne ilişkin bu girişimi, bir yandan Alman ekonomisine nefes aldırmayı hedeflerken, diğer yandan siyasi baskılarla karşı karşıya olduğu bir döneme denk geliyor. Üç partili koalisyon hükümetinin geçtiğimiz ay yaşadığı kriz, Scholz'un siyasi liderliğini tehdit ederken, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) şubat ayında yapılacak erken seçimlerde şu anda üçüncü sırada yer aldığı görülüyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.