Sektör Çin baskısına karşı, alternatif pazar ağını ve kaliteli ürün portföyünü genişletmeli
Dünya Çelik Birliğinin öngörüsüne göre, 2025 yılında küresel çelik talebinde %1,2 oranında bir toparlanma beklenmektedir ve bu iyileşme sektör için önemli fırsatlar sunmakta.
2025 yılı için stratejik öncelikler çelik sektörü tarafında belirlenirken şirketlerimiz yeni pazarlara ulaşmak ve yüksek kaliteye sahip ürün portföyünü genişleterek konumlarını güçlendireceği bir yıl olacak. Çelik üreticileri 2025 yılında özellikle düşük karbon emisyonlu ürünlerle hem iç hem de dış pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmeyi hedefliyor. Global çelik sektörü 2024 yılını Çin’in agresif ihracat politikası ile karşı karşıya kalarak tamamlıyor. Başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelerde devam eden resesyon da sektörün daralmasına neden oldu. Çin’de Eylül ayı sonunda açıklanan teşvik politikalarına rağmen ülkede yaşanan durgunluk, Çin’in uluslararası piyasalara yönelme tehdidini canlı tutuyor. Bu durum firmaların kapasite kullanım oranlarının ve kar marjlarının azalması ve yatırım iştahlarının zayıflaması riskini beraberinde getiriyor. Ayrıca, en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’da devam eden durgunluk ihracatı olumsuz etkiliyor. Ancak alternatif Pazarlara yönelen çelik sektörü ihracatta 2023 yılına göre artış kaydetti. Sektör 2025 yılı içinde en büyük hedefi alternatif pazarlar ve yüksek kaliteye sahip ürünlere odaklanmak olacak. Hem kendi iç pazarını koruma altına alacak hem de kaliteli ürünleriyle alternatif pazarlarda Çin’in önüne geçerek fark yaratacak.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)
1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek
1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM),küresel çelik sektörünün hiç şüphesiz en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. SKDM kapsamındaki ürünler (çelik, alüminyum, çimento, elektrik, gübre, hidrojen vb.) için karbon emisyonlarının detaylı bir şekilde AB’ye raporlanması gereken bu dönemde, herhangi bir mali yaptırım uygulanmamaktadır.
Firmalar karbon sertifikası satın almak zorunda
AB’de yerleşik ithalatçı firmalar, ürünlerinin karbon salımı nedeniyle oluşan maliyetleri karşılamak için karbon sertifikası satın almak zorunda kalacak. Sertifika fiyatları, AB Emisyon Ticareti Sistemi’ndeki (EU ETS) karbon fiyatlarına paralel olacaktır. Bu nedenle, üretim süreçlerindeki karbon salımını uluslararası standartlara uygun şekilde ölçmek ve raporlamak için, Avrupa Birliği’nin belirttiği raporlama standartlarına (Avrupa Emisyon Ticareti Sistemi - ETS) uygun sistemler kurulması hayati önem taşımaktadır.
Ayrıca ülkemiz için 2025 yılının huzurla, barışla, toplumsal ve ekonomik gelişimle, anılacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum.
Sevgiyle Kalın…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.