Siemens, Geleceğin Teknolojilerini WIN11 Fuarında Tanıttı
Siemens, her biri devrim niteliğinde özelliklere sahip olan...
Siemens, her biri devrim niteliğinde özelliklere sahip olan...
Siemens, her biri devrim niteliğinde özelliklere sahip olan; NX AIR Hava İzoleli Orta Gerilim Dağıtım Panosu, mühendisliği yeniden tanımlayan bir otomasyon platformu olan TIA Portal, SimoHyd hidrolik sistemleri, İnegöl Biyolojik Arıtma Tesisi, su teknolojileri, Enerji Sağlık Taraması, Yeşil Bina Monitörü, hibrid araçlar, yüksek verimli motorlar, e-car, akıllı şebekeler ve yenilenebilir enerji sistemlerinden rüzgâr enerjisi sistemlerini WİN’11 Fuarı’nda düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.
Türkiye ve Avrasya’nın üretim dünyasını bir araya toplayan WIN 2011 Fuarı’nda bu yıl Siemens rüzgârı esti. Dünyanın en geniş enerji verimliliği ve çevre odaklı ürün ve çözüm portföyüne sahip Siemens fuar kapsamında; gerek sanayi gerekse binalara yönelik verimli uygulamalarının örneklerini, Türk mühendislerince geliştirilen SimoHyd çözümleri gibi yenilikçi uygulamalarını tanıtımını gerçekleştirdi. Yeşil Bina Monitörü uygulaması, Enerji Sağlık Taraması, Rüzgâr Enerjisi ve Su Teknolojileri gibi uygulamalar hakkında da bilgilendirme yapan Siemens, TEMSA ile üretimini gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk hibrid otobüsünün tanıtımını da yine fuar kapsamında gerçekleştirdi.
Fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Endüstri Sektörü Direktörü Kaya Tütengil, Siemens’in enerji verimliliği ve çevreci ürün-çözüm ve projelere odaklandığını belirterek, 16 Haziran tarihi itibariyle kullanılması zorunlu hale gelecek enerji verimli motorların da bu çerçevede önemine dikkat çekti.
Her biri devrim niteliğinde özelliklere sahip olan; NX AIR Orta Gerilim Dağıtım Panosu, bir otomasyon platformu olan TIA Portal, SimoHyd hidrolik sistemleri, alanında dünyanın en büyüklerinden olan İnegöl Biyolojik Arıtma Tesisi, Siemens su teknolojileri, Enerji Sağlık Taraması, Yeşil Bina Monitörü, hibrid araçlar, yüksek verimli motorlar, e-car, akıllı şebekeler ve yenilenebilir enerji sistemlerinden rüzgâr enerjisi gibi başlıklar ve teknolojilerin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Tütengil, şunları söyledi:
“Enerji verimliliğine odaklı ve çevreye duyarı ürün ve çözüm portföyü konusunda Siemens benzersiz bir marka. Dünyanın bu alanlara odaklanmış en büyük portföyüne sahibiz. Ürünlerimiz enerji maliyetlerini azaltarak ekonomik değer sağlarken, emisyon azaltımı sayesinde de daha sürdürülebilir bir gelecek vaad ediyor. Bir anlamda ekonomi ve ekolojinin dengesini sağlamaya çalışıyoruz.“
Enerji Verimliliğine Yönelik Ürün ve Çözümler öne çıkıyor
Geçtiğimiz yıllarda da yer aldığı 2. holdeki standının yanı sıra, fuar merkezinin 1. holünü Özel Siemens holü olarak tasarlayan Siemens, fuara faaliyet gösterdiği ana alanlardan Endüstri ve Enerji sektörleriyle yer alıyor. Siemens’in fuar kapsamında odak noktasını ise enerji verimliliği oluşturuyor.
Fuar kapsamında, dünyanın en geniş Enerji Verimliliği ve Çevre odaklı ürün ve çözüm portföyüne sahip Siemens’in gerek sanayi gerekse binalara yönelik verimli uygulamalara sahip olduğunu ifade eden Tütengil, basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Enerji verimliliğinin artırılması ve çevreye verilen zararın azaltılması konusuna odaklanan portföyümüz, sadece küresel iklim değişikliği politikalarına uyum için değil, aynı zamanda ülkenin birincil enerji kaynaklarında yüzde 75’e ulaşan dışa bağımlılığının azaltılması, istihdam katkısı, hava kirliliğine bağlı sağlık problemlerinin azalması gibi çok yönlü faydalar yaratıyor.”
Elektrikli ve hibrid araçlar Siemens standında hayat buluyor
Siemens’in Win Fuarı kapsamında ön plana çıkarttığı ürün ve teknolojiler arasında elektrikli ve hibrid araç ve çözümleri ise ön plandaydı. Ulaşımda enerji verimliliği sağlayan ve karbondioksit emisyonunda düşüş sağlayan Siemens elektrik tahrik sistemleri, otobüslerden vapurlara geniş kullanım alanlarıyla hayatın her alanına katkıda bulunuyor. Elektrikli araç kavramını aktif bir şekilde gündeme taşıyan Siemens, tüm endüstriye elektrikli tahrik sistemi çözümleri geliştiriyor. Siemens elektrik tahrik sistemleri her üreticiye kendi aracını tasarlama imkânı veriyor.
ELFA hibrid tahrik sistemleriyle ilgili çalışmalarını hızlandırarak sürdüren ve Türkiye’deki ekibiyle ilerleyen dönemde bölgedeki ülkelerin çözümlerine destek vermeyi amaçlayan Siemens’in bu alana yönelik çözümleri elektrik motorları, invertörler, alternatörler gibi farklı güçlerde modüler ürünlerden oluşuyor. Çeşitli yapılandırmalarla birleştirilerek her otobüs üreticisine birbirinden farklı tahrik sistemi oluşturma imkanı veren bu modüler çözüm, bu sayede her üreticinin kendi araç tasarımını kendisinin yapmasını sağlıyor. Elektrikli otomobil konseptiyle ilgili her türlü çözüm üreten Siemens, hibrid uygulamalarına dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük hızla devam ediyor. TEMSA tarafından üretilen Türkiye’nin ilk hibrid otobüsü Hybrid Avenue’da Siemens’in tüm dünyada beğeniyle karşılanan ELFA Hibrid Sistemleri kullanılıyor.
Siemens elektrikli tahrik sistemleri İDO’ya ait 9 gemi de kullanılıyor
Hibrid otobüs konusunda elektrikli tahrik sistemleriyle çözüm üreten Siemens bu anlamda Türkiye'de ilk ve tek olmayı başarırken; elektrik tahrik sistemini mobil uygulamalara taşıyarak dünya çapında hibrid ve dizel elektrikli gemi, hibrid ve elektrikli yatlar ya da daha küçük boyutlu tekne ve elektrikli araç üretiminin gerçekleşmesine de katkıda bulunuyor. Hibrid araçlardaki gibi gemilerde de dizel hibrid sistemi kullanan Siemens’in bu alandaki çözümleri, gemilerdeki pervanelerin elektrik motorları ile çevrilmesi sistemine dayanıyor. Bu sistemi baz alarak İDO’ya ait 9 geminin elektrikli tahrik sistemini yapan Siemens, bu alanda da ilk ve tek olmayı başarıyor. Geminin daha hızlı çalışmasına, çevreye saldığı emisyon oranlarını azaltmasına, bakım ve onarım maliyetlerini düşürmesine hizmet eden bu sistem, gemide kullanılan malzemenin ömrünü de uzatıyor. Tüm dünyada gemicilik sektöründe Siemens’le başlayan ve enerji anlamında büyük tasarruf sağlayan bu uygulamanın geçmişi Siemens’in 120 yıl öncesine dayanıyor.
Enerji verimliliğinde üst düzey çözümler
Dünyanın daha yaşanabilir olması önceliği ile hareket eden Siemens Bina Teknolojileri Bölümü’nün ise, enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedefleyen tüm işletmeler için bu noktadan hareketle Yeşil Bina Monitörü çözümünü sunduğunu ifade eden Tütengil “Yeşil bina uygulamalarını benimseyen tüm işletmelerin faydalanacağı bu çözüm, binanın enerji performansıyla ilgili elektrik tüketimi, ısıtma, havalandırma, su ve hatta sera gazları emisyonunun azaltılması gibi verileri anlık olarak raporlayabiliyor. Binalarda enerji tasarrufu gerçekleştirme amacıyla kurulan bu sistem, güncel ve güvenilir istatistikler sunarak binanın enerji profilini şeffaflaştırıyor. Monitör, enerji kullanımına yönelik verilerin yanında hava durumu bilgileri, enerji tasarruf ipuçları, şirketin çevre sorumluluğu beyanları, iklimle ilgili gerçekler gibi bilgileri de kullanıcılarla paylaşıyor.“ diyor.
Yeşil Bina Monitörü kaynakların daha sorumlu bir şekilde kullanımı konusunda yol gösteriyor
Binanın enerji kullanımına ve tasarrufuna ilişkin veri akışı sunan yeşil bina monitörü; görsel, film ve video gibi çoklu ortam öğeleriyle de destekleniyor. Sunulan enerji bilgilerine fotoğraflar ve kısa videolar da entegre edilirken, monitörle gelen ölçümlenebilir sistem, müşterilere enerjiyi nasıl ve ne kadar kullanması gerektiği konusunda da yol gösteriyor. Binanın enerji tüketimini gösteren bu veriler günlük, haftalık ya da aylık raporlar şeklinde belirli periyotlarda kullanıcıya sunuluyor. Bina kullanıcıları ise elde ettiği bu verilerle eskiye dönük tüketim oranlarını mevcut oranlarla kıyaslayabiliyor.
Monitor sisteminin arka planında yer alan ve herkesin anlayabilmesini sağlayan filtre ve içerik yönetim sistemi periyodik değerlere yönelik güncel mesajlar verirken, bu verilerin güncellenmesini ve sisteme herhangi bir talep esnasında uzaktan erişim yapılmasını da sağlıyor.
Yeşil bina monitörü ile kaynakların daha sorumlu bir şekilde kullanımı konusunda bilgilendirilen bina sakinleri, bu sayede farkındalık kazanarak aynı bina tipinin endüstri kriterleriyle ya da önceki tüketim şablonlarıyla karşılaştırma yapabiliyor. Tesisin enerji performansı ve enerji verimliliği gelişimini kontrol edebilen kullanıcılar böylelikle sürdürülebilir hedeflere ulaşmak için daha çabuk motive oluyor.
Yüksek verimli motor ve sürücü teknolojilerinden, otomasyon teknolojilerine, bina teknolojilerinden, hareket kontrol sistemlerine ve sektörlere özel çözümlerin yanı sıra Elektrik Dağıtım Şirketlerine sunduğu çözümleri de fuarda tanıtacaklarını ifade eden Tütengil, fuarda tanıtacakları bir diğer projenin ise Siemens Su Teknolojileri tarafından hazırlanan ve dünyanın en büyük biyolojik su arıtma tesisi projelerinden biri olan İnegöl Arıtma Tesisi olduğunu açıkladı. Gerek biyolojik arıtma teknolojilerinde gelinen nokta, gerekse çamur azaltım oranlarında elde edilen başarı ile bu çalışmanın dünyanın sayılı projeleri arasında yer aldığını ifade eden Tütengil Siemens AŞ’nin tescilli markası SimoHyd hakkında da bilgi verdi. Kaya Tütengil Şunları söyledi:
“Almanya Patent Bürosu’nda “Faydalı Ürün” sınıfında kabul edilen Siemens AŞ’nin tescilli markası SimoHyd, servo motorların hidrolik bir pompayla birleştirildiği yapısıyla dikkat çekiyor. Hidroliğin gücünü ve servo sisteminin dinamikliğini bir araya getirerek çevreye duyarlı, kontrol kabiliyeti yüksek ürünler ortaya çıkmasına aracılık eden ürün, klasik hidrolik sistemlerde kullanımı zorunlu olan; ancak karakteristiği sebebiyle sistemin çalışmasına direnç gösteren parçaların kullanımına gerek bırakmıyor. SimoHyd, bu ekipmanların ihtiyaç duyduğu enerjiye artık gereksinim duyulmaması sayesinde yüzde 70’e varan oranlarda enerji kazanımı sağlarken hidrolik akışkan miktarında da yüzde 85’in üzerinde tasarruf sağlıyor.” Simohyd, eğlence ve sinema sektöründeki çok farklı kullanım alanlarıyla da dikkat çekiyor. 7D sinema sistemlerinde kullanılan ürünün bir sineme demosu fuarda sergilenmek ve ziyeretçiler tarafından test edilmek üzere üretildi.
5 kıtada 80 ülkeye ihracat
Siemens, SimoHyd dışında fuarda iki farklı ürününün lansmanını daha gerçekleştiriyor. Bu konulardan biri olan ve orta gerilim ürünler arasında dünyanın en çok tercih edilen ürünlerinden biri olan NX AIR Hava İzoleli Orta Gerilim Dağıtım Panosu özel bir lansmanla tanıtılıyor. Türk mühendislerinin katkılarıyla geliştirilen, Türkiye’de üretilip 5 kıtada 80 ülkeye ihraç edilen ve sunduğu üstün özelliklerle dikkat çeken NX AIR, sadece günümüzde kullanılanlarla değil, görüşmeleri sürdürülen yeni IEC normlarına şimdiden hazır olmasıyla da öne çıkıyor.
Tüm otomasyon işleri için tek noktadan çözüm
Fuarda lansmanı gerçekleştirilen ikinci çalışma olan TIA Portal ise Siemens’in otomasyona yönelik tüm ürün ve çözümlerini birleştirici bir platform olarak, mühendislik açısından devrim yaratacak bir özelliğe sahip. Modern otomasyon ve sürücü teknolojisi için bir yapı taşı niteliği taşıyan yeni yazılım mühendisliği uygulaması TIA Portal, kullanıcıların otomasyon sistemlerini hızlı ve sezgisel bir biçimde tayin etmesi ve geliştirmesini sağlarken; ayrı yazılım paketlerinin entegrasyonu için harcanan zamandan ve maliyetten tasarruf yapılabilmesini sağlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.