Sistem Teknik: Endüstriyel fırın üretiminde dünya markası
Sistem Teknik, 1979 yılında Endüstriyel kontrol sistemleri imalatı ve montajı konularında faaliyette bulunmak üzere kurulmuş bir firma.
Sistem Teknik, 1979 yılında Endüstriyel kontrol sistemleri imalatı ve montajı konularında faaliyette bulunmak üzere kurulmuş bir firma.
Sistem Teknik, 1979 yılında Endüstriyel kontrol sistemleri imalatı ve montajı konularında faaliyette bulunmak üzere kurulmuş bir firma. 1981 yılından itibaren Sistem Teknik Endüstriyel Elektronik Sistemler San ve Tic. Ltd. unvanı ile faaliyetine endüstriyel ısıl işlem fırınları imalatı ile devam etmeye başladı. 1981 yılından itibaren metalürji, otomotiv, cam, kâğıt ve diğer sanayi sektörlerinin ihtiyacı doğrultusunda ısıl işlem fırınlarını ilgili firmaların ihtiyacına cevap verecek nitelikte sipariş alınmak suretiyle imal etmekte olup, imalat sonrası montaj ve servis hizmetlerini üstleniyor ve yedek parça ihtiyaçlarını karşılıyor. 1981 yılından günümüze kadar yapmış olduğu 600'e yakın anahtar teslimi tesislerde alanında ulaştığı yüksek kalite ile sektörün lider kuruluşu olarak faaliyetine devam ediyor. Firmanın kurucusu Mehmet Özdeşlik’i ofisinde ziyaret ettik ve yapmış oldukları çalışmaları kendisinden dinledik.
Mehmet Bey sektörle ilk olarak nasıl tanıştınız?
1978 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni bitirdim. O dönemlerde öğretim üyesi olmayı düşünüyordum. Hatta bütün planlarımı bu yönde yapmıştım. Şu anda ortağım olan Orhan Bey bir elektronik firmasında çalışmaya başlamıştı. Birlikte elektronik sektörüne yönelik bir firma kurmayı teklif edince kararım değişti. Çankaya’da bir apartman katı tutarak ilk firmamızı kurmuş olduk. İlerleyen dönemlerde elektronikten ziyade endüstri alanında çalışmayı tercih ettik. İlk başlarda endüstriyel kontrol cihazları üreterek sanayiciliğe adım attık. O dönemlerde ülkemiz çok zor zamanlar geçiriyordu. Hani derler ya, “70 cent’e muhtaç olduğumuz zamanlar…” Öyle bir ortamda ithalat yapmak sanayiciler için çok zordu. Bu nedenle üretimini yapmış olduğumuz cihazlar büyük önem arz ediyordu. Endüstriyel fırın sektörüyle ise bir zamanlar Alarko’ya bağlı olarak faaliyet gösteren Almim firmasının sayesinde tanıştık. Almim’in fırınlarının kontrol sistemlerini yaptık ve bu fırınların devreye alınmasında görev aldık. Bu dönemde endüstriyel fırın konusunda önemli ölçüde bilgi ve tecrübe sahibi olduk. Çok meşakkatli olan bu işi Almim bir süre sonra bırakmaya karar verdi. Almim bırakınca “Biz neden bu işi yapmıyoruz?” diye düşünmeye başladık. Akabinde başarılı bir Makine Mühendisi olan babamdan mekanik yönde destek alarak endüstriyel fırın üretimine başladık.
Ürünleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
1980’li yılların başında endüstriyel fırın üretmeye başladığımızda henüz atmosfer kontrollü sistemler yaygın değildi. Biz de atmosfer kontrolü olmayan fırınlar üreterek işe başladık. Sanayinin ihtiyacı olan sistemler geliştikçe bizde kendimizi ve ürünlerimizi geliştirdik. Gelişen teknolojiyle birlikte fırınlarımızı en verimli hale getirmek için sürekli çaba sarf ettik. Şu anda Vakum Fırınları da dahil olmak üzere her türlü endüstriyel fırını üretebilen bir firma haline geldik. Koruyucu gaz atmosferli ısıl işlem fırınları, Tav ve meneviş fırınları, Sert lehim fırınları, Parlak tav fırınları, Gaz karbür ve nitrür fırınları, Gaz jeneratörleri, Alüminyum yaşlandırma ve solüsyon ısıl işlem fırınları, Log ısıtma ve homojenizasyon fırınları, Özel amaç fırınları ve ekipmanları mevcut ürün yelpazemizi oluşturuyor. Özellikle Vakum Fırınları bu alandaki teknolojinin en üst seviyesidir ve biz bu konuda çok başarılıyız. Türk Hava Yolları’nın uçak motor revizyonlarında bizim fırınlarımız kullanılıyor. Şuanda Türk Hava Kuvvetleri için Molibden izolasyonlu uçaklar için büyük kapasiteli Vakum Fırını imal ediyoruz.
Satışlarınızın yurt içi ve yurt dışı pazar payları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Üretimimizin en az yüzde 60’lık kısmını ihraç ediyoruz. İlk ihracat çalışmalarımız 1994 yılında başladı. O yıllarda yaşanan ekonomik krizde iç piyasa sorunlu hale gelince yurt dışı bağlantımızın olması gerektiğine karar verdik. Çünkü tek yönlü çalışmalarda piyasalar aksayınca başka pazarlarla telafi etme şansınız olmuyor. Ama yurt dışı bağlantıları olan firmalar iç piyasada yaşanan daralmalardan çok fazla etkilenmiyorlar. İlk ihracatımızı o yıllarda bir sektörel dergi sayesinde yaptık. Ürdün Ticaret Ataşesi dergide gördüğü reklamımızı Ürdün’de fırın ihtiyacı olan bir firmaya iletmiş, akabinde bizimle temasa geçmişlerdi. Piyasaların kötü olduğu bir dönemde Ürdün’den 600 bin Mark tutarında bir sipariş gelince rahatlamıştık. Yaşanılan bu gelişme sonrasında yurt dışına ağırlık verme kararı aldık. Yurt dışı fuarlara katılmaya başladık, piyasaları takip ettik. İlk dönemlerde sıfır kar marjıyla bile ihracat yapmayı göze almıştık. Çünkü dış pazarlara kendimizi tanıtmamız gerekiyordu. Yunanistan ile iyi ilişkiler kurduk. Kardak krizinin yaşandığı dönemde bile Yunanistan’a önemli miktarlarda ihracat yaptık. Yunanistan bugün de önemli pazarlarımız arasında yer alıyor. Bizim geçmişte şöyle bir prensibimiz vardı: “Almanya’ya ürün satabilirsek her ülkeye satabiliriz.” Şu anda en büyük ihracat pazarımızdan birisi Almanya. Almanya’nın dışında Fransa, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan, İran, Suriye, Ürdün, Azerbaycan gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyoruz.
Servis hizmetleriniz ne durumda? Yurt dışındaki müşterilerinize de servis hizmeti sunabiliyor musunuz?
Bizim sektörümüzde servis hizmeti çok önemlidir. Çünkü servis hizmeti satışı destekleyen en önemli etkendir. Müşteri ürün satın alırken satış sonrası hizmetleri muhakkak göz önünde bulundurur. Çünkü ürünü aldıktan sonra yaşanacak aksaklıklar iş akışını önemli ölçüde yavaşlatır. Verilecek olan hızlı ve başarılı servis hizmeti tüm sorunları minimize eder. Bizler bunun bilincindeyiz ve firma olarak servis hizmeti konusunda oldukça başarılıyız.
Sektörünüzün pazar büyüklüğü ne durumda? Firma olarak taleplere ne ölçüde cevap verebiliyorsunuz?
Sektörümüzün diğer sektörlerin aksine büyümeye çok açık bir pazarı yok. Bu durum sadece yurt içi pazar için değil yurt dışı pazar için de geçerli. Firma olarak gelen taleplere cevap verebiliyoruz. Şu anda 3 bin m2 kapalı alanda üretimlerimizi sürdürüyoruz ve 140 çalışanımızla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Mevcut alanımız yeterli olmadığı için Gebze’de yapımı süren bir fabrika inşaatımız var. Pazardaki rolümüze gelince; Avrupa’da ilk 5 içerisinde yer aldığımızı, yurt içinde ise pazar lideri olduğumuzu söyleyebilirim. Tasarımdan üretime, otomasyona ve servis hizmetlerine kadar tüm aşamalardaki hizmetleri kendi bünyemizde verebiliyoruz.
Gebze’de yapımına geçtiğimiz yıl başlanan fabrikanız ne durumda?
Yapımına geçtiğimiz yıl başlanan fabrikamız ilk Nisan ayında veya yaz başında hizmete girecek. Taysad OSB’de daha önceden almış olduğumuz bir arsa vardı. Bu arsayı fabrika yaparak değerlendirmeye karar verdik. Çünkü mevcut yerimiz dar gelmeye başlamıştı. 5 bin m2 kapalı alana sahip fabrikada çelik ısıl işlem tesisi faaliyet gösterecek. Şimdiki yerimizde ise alüminyumla ilgili imalatımız devam edecek. Gebze’de ısıl işlem fırınlarının imalatıyla birlikte ticari olarak ısıl işlem hizmeti de vermeyi planlıyoruz. O bölgede otomotiv yan sanayi yoğunlaştığı için böyle bir projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Hem yapmış olduğumuz ısıl işlem fırınlarını bu tesiste test etmiş olacağız hem de ısıl işlem hizmeti vereceğiz. Amacımız ısıl işlem konusunda müşterilerimize rakip olmak veya fiyat rekabeti yapmak değil. Ayrıca bu alanda şubeleşip zincir ısıl işlem tesisleri kurmayı da planlamıyoruz. Hem geliştirdiğimiz yeni fırınları test edeceğiz hem de butik olarak bu hizmeti vereceğiz. Şu anda ısıl işlem fırınları konusunda teknolojinin en üst seviyesi olan düşük basınç altında karbürleme üzerinde çalışıyoruz. Bu yeni teknolojiyi kendi ısıl işlem tesisimizde oluşturduktan sonra müşterilerimize sunacağız.
Dünya çapında yaşanan küresel kriz yurt dışındaki tahsilâtlarınızı etkiledi mi?
Etkilenmedi dersek doğru olmaz. Özellikle tahsilat konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bunun dışında daha önce almış olduğumuz işler devam ediyor. Tam kapasite çalışmaya devam ediyoruz ama daralan piyasada yeni yatırımların bir müddet duracağını göz önüne alarak maliyetlerimizi azaltma ve alternatif pazarlar oluşturma çabamız devam ediyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.