Slovenya, avantajlı imkânlar sunarak Türk ihracatçısına lojistik hizmeti sunmak istiyor
Slovenya, Avrupa'ya ihraç ürünü taşıyan Türk TIR'larının geçiş noktası. Slovenya, avantajlı imkânlar sunarak Türk ihracatçısına lojistik hizmeti sunmak istiyor
Slovenya, Avrupa'ya ihraç ürünü taşıyan Türk TIR'larının geçiş noktası. Slovenya, avantajlı imkânlar sunarak Türk ihracatçısına lojistik hizmeti sunmak istiyor
Slovenya, Avrupa'ya ihraç ürünü taşıyan Türk TIR'larının geçiş noktası. Slovenya, avantajlı imkânlar sunarak Türk ihracatçısına lojistik hizmeti sunmak istiyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 14-16 Temmuz’da resmi bir ziyaret için Slovenya’ya gidiyor. Slovenya, yaklaşık 50 milyar dolarlık bir ekonomi olmasına rağmen Türkiye’nin dış ticareti açısından önemi giderek artan bir ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye ile Slovenya arasındaki dış ticaret hacmi 1999 yılında 86 milyon dolardı.
2009 yılında toplam hacim 844 milyon dolara çıktı. 1980’li yıllarda TV’lerde gösterilen çizgi film Voltran karakterini dev uluslararası şirketlere benzetirsek, Türkiye ve Slovenya bu dev robotun kol ve omuz parçalarını oluşturduğu söylenebilir. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Sloven İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu, Türkiye ile Slovenya’nın dış ticarette birbirlerinin rakipleri değil tamamlayıcıları olduğunu belirtiyor. Arıoğlu, 2 milyon nüfuslu bir ülkeyle 850-900 milyon dolarlık bir ticaret hacmi olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam ediyor:
“Slovenya’yı diğer ülkelerin nüfusu, ekonomisiyle kıyasladığımızda, en fazla dış ticaret yaptığımız ülkelerden biri aslında. Türkiye ile Slovenya ekonomileri birbirine dayanan iki ülke. Çok uluslu şirketler bazı ürünlerini Türkiye’de, bazı ürünlerini Slovenya’da üretip, sonra birleştirip sonra diğer pazara geri getiriyor. Bu durum bir dezavantaj değil. Aksine ülkelerarası karşılıklı bağın göstergesi.” İki ülkenin de otomotiv yan sanayiinde gelişmiş bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Arıoğlu, “Her zaman en ucuzu üretme amacındaki uluslararası şirketler, yan sanayiinde hangi parçayı nerede ucuza üretibilecekse o ülkede bu üretimi gerçekleştiriyor. Ardından ürünün bütün olarak satışa sunulacağı ülkeye karşılıklı iletiliyor” diye Türkiye ile Slovenya arasındaki işbirliğinden örnek veriyor.
Ziyaret kapsamında, 15 Temmuz’da Ljubljana’da DEİK tarafından Türk-Sloven İş Konseyi Toplantısı düzenlenecek. Toplantıya Abdullah Gül’ün yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye’den 30’a yakın işadamı katılacak. Türk ihracatçılar açısından Slovenya’nın önemli bir lojistik merkezi olabileceğini kaydeden Arıoğlu, “Slovenya, Orta Avrupa için çok güzel bir dağıtım noktası. Bugüne kadar Türk firmaları İtalya’nın Trieste limanını kullanıyorlardı. Ancak bu liman fazlasıyla yoğun. Slovenya’nın yaptığı yol yatırımlarıyla Avrupa içlerine ulaşım çok rahatladı. Türk ihracatçıları Slovenya’nın Koper limanını rahatlıkla kullanabilir” diye konuştu.
Slovenya’nın lojistik açısından öneminin önemli bir göstergesi Türkiye ile Slovenya arasında yaşanan hava trafiği. İstanbul ile Ljubjana arasında hergün yapılan uçak seferleri günde 100’den fazla şöför taşıyor. Türk TIR şöförleri İstanbul’dan Ljubjana’ya uçup buradan Trieste limanına karayoluyla giderek araçlarına kavuşuyor.
İç çamaşırları Keşan’dan
Bu arada Karadağ’dan Türkiye’ye gelen göçmenlerden olan Hayrettin Bayraktar , Slovenya’da bay-bayan iç çamaşırı ve pijama satıyor. Edirne’nin Keşan ilçesinde ürettiği iç çamaşır ve pijamaları Hays isimli markasıyla Slovenya’da satan Karaca, Türkiye’de 168 kişi istihdam ediyor. (Radikal)
Slovenya’dan doğan kebap zinciri
Aşır Kılıçaslan’ın Slovenya’nın başkenti Ljubjana’da 7 yıl önce küçük bir dükkanda döner satarak başladığı girişimi, Avrupa’da zincir-restorana dönüşmüş durumda.
Ağa Kebapçı markasıyla faaliyet gösteren Kılıçaslan, kısa süre içinde Slovenya’da tutulduktan sonra İtalya, Avusturya Hırvatistan ve Macaristan’a kadar ulaştı. Kılıçaslan, şimdi franchise vererek gelişmesini sürdürüyor.
Slovenya’da Unicredit Bankası’nın mali işler müdürü (CFO) Yılmaz Arısoy adlı bir Türk profesyonel. Goodyear’ın üretim müdürü de Ömer Tezgörücü adlı bir Türk.
Diğer yandan Türkiye’de üç Sloven firması faaliyet gösteriyor. Sloven Iskratel adlı telekomünikasyon firmasının yatırımı bulunuyor. Ayrıca, Slovenya’da elektrikli ev eşyası alanında pazar lideri Gorenje firmasının İstanbul’da ofisi ve mağazaları var. Piyasaya yüksek kaliteli ev eşyaları ve mutfak çözümleriyle girmiş durumdalar.
Slovenya, gelişmiş bir imalat sanayi sektörüne sahip bulunuyor. Makine imalatı, tekstil, gıda, elektrik-elektronik, optik ekipmanlar, kozmetik, kağıt, plastik, otomotiv yan sanayi, kimya ve ağaç işleme sektörlerinde gelişmiş bir endüstriyel altyapıya sahip
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.