SMETHERMAL 2011e EZİNÇ Damgasını Vurdu
10 Şubat 2011de Berlinde düzenlenen SmeThermal 2011 isimli konferansa Ezinç Metalin Genel Müdürü Hakan Alaş konuşmacı olarak davet edildi.
10 Şubat 2011de Berlinde düzenlenen SmeThermal 2011 isimli konferansa Ezinç Metalin Genel Müdürü Hakan Alaş konuşmacı olarak davet edildi.
10 Şubat 2011’de Berlin’de düzenlenen SmeThermal 2011 isimli konferansa güneş enerjisi sektöründe dünya beşincisi olan Ezinç Metal’in Genel Müdürü Hakan Alaş konuşmacı olarak davet edildi. Konferansta 22 ülkeden 160 yönetici çeşitli konuşmalar yaptı. Smethermal’in bu seneki konukları arasında Brezilya, Yunanistan, Çin, İspanya, Macaristan ve Almanya gibi güneş enerjisi sektöründe önemli faaliyetlerde bulunan ülkelerin katılımcıları görüşlerini açıkladı. Geniş katılım olan Smethermal 2011’de bütün dünyada geçerli bir güneş enerjisi sistemi olup olamayacağı tartışıldı. Konferansta ayrıca Dünya güneş enerjisi pazarının önümüzdeki 3-5 yıldaki gelişim beklentilerine değinildi.
Türkiye’yi temsilen davet edilen Ezinç Metal’in Genel Müdürü Hakan Alaş Smethermal’deki yuvarlak masa toplantısında sorulan soruları cevaplayıp Dünya güneş enerjisi pazarının geleceği hakkındaki fikirlerini açıkladı. Hakan Alaş konuşmasında değişik ülkelere ihracat yapmanın zorluklarını anlattı. Alaş tüm dünyaya ürün satan bir üretici olarak, yüksek nakliye bedellerine rağmen Türkiye dışında bir ülkede de üretim hattı kurmayı düşünmediklerini belirterek “Türkiye, bölgesel olarak Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerine ihracat için çok uygun bir yerde bulunuyor” dedi.
Ezinç Metal’in Genel Müdürü Hakan Alaş sözlerini şu şekilde tamamladı. “Dünyanın enerji sektörüne yönelik en önemli konferanslarından birisi olan Shethermal’e Türkiye’yi temsilen davet edilmekten ve güneş enerjisi sektöründe önemli faaliyetlerde bulunan ülkelerdeki en önemli şirketlerin yöneticileriyle aynı açık oturumda yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Konferansta azalan enerji kaynakları ve artan çevre problemlerinin, gezegenimizin en büyük iki sorunu olduğuna değinildi. Her ikisinin de çözümü tek kelimeyle ‘alternatif enerji’lerden yararlanılması. Bazı kuzey ülkeleri bile güneş enerjisinden maksimum seviyede yararlanırken çok bol güneşi olan ülkemizde son yıllarda daralma gösteren de bir Pazar var. Dünya genelinde farklı ülkelerde özendirici yasalar, zorunlu standartlar ve ürün denetimi ile gerçekleşiyor ve bu pazarın gelişimine önemli bir destek veriliyor. Yani devlet politikaları bu sektörü geliştiriyor. Ülkemizde ne yazık ki bu sektöre yönelik hiçbir özendirici yasa veya zorunlu standart olmamasından tamamen piyasa dinamikleri sonucu ortaya çıkmış olan pazarda sıkıntılar var. Dileğimiz önümüzdeki yıllarda bu sıkıntıları giderici önlemlerin alınması.
Ezinç Hakkında
1978 yılında Nurullah Ezinç tarafından Kayseri’de güneş enerjisi sistemleri kurulumuyla temelleri atılan ve 1983 yılında kurulan Ezinç A.Ş. 1994 yılında Türkiye’nin ilk güneş kolektörü ihracatını gerçekleştirdi. Yan kuruluşlarındakilerle birlikte 290 çalışanıyla hizmet veren ve 80 ülkeye ihracat yapan Ezinç, güneş kolektörleri, boyler, güneş pili ve panel radyatör üretmektedir. Ayrıntılı bilgi için www.ezinc.com.tr adresi ziyaret edilebilir.
Bu yıl 3 milyonuncu metrekaresini üreten Ezinç, Sun&Wind Energy Dergisi’nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi seçildi. Yıllık üretim kapasitesi 400.000 m2 kolektör ve 55.000 adet sıcak su tankı olan Ezinç, aldığı sertifikalarla da liderliğini kanıtlıyor.
Editöre Not
Yıllık 400.000 m² kolektör ve 55.000 adet sıcak su tankı üretim kapasitesine sahip olan Ezinç’in, yıllık üretim kapasitesi olan 400.000 m² kolektör üretimiyle bir yılda sağladığı tasarruf rakamları şu şekildedir:
- 400.000 m² güneş enerjisi panelinin ürettiği enerji 49.000 ton odun tasarrufu yapar. Bu da 38.000 adet yetişkin çam ağacının kesilmekten kurtarılması demektir.
- 400.000 m² güneş enerjisi panelininim ürettiği enerji ile 27.500 ton linyit kömürü kullanımı engellenir.
- 400.000 m² güneş enerjisi paneli kullanımı ile 10.000 ton fueloil ya da 10.400.000 m³ doğalgaz ya da 7.800.000 m³ LPG (bu da 665.000 adet 12 kg'lik mutfak tüpü demektir) tasarrufu yapılabilir.
- 400.000 m² güneş enerjisi paneli ile 9.300 ton motorin tasarrufu yapılabilir.
- En önemlisi 400.000 m² güneş enerjisi paneli 31.000 ton karbondioksit salınımını önleyerek çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.