Steel Maker Tenova ve Ortakları, Çelik Üretimini Dekarbonize Etmek için Yeşil Hidrojen Kullanıyor
İtalyan çelik malzemeler üreticisi Tenova ve partnerleri, "sürdürülebilir çelik ısıl işlem için hibrit teknolojiler" (HyTecHeat) projesi çerçevesinde, çelik üretimini dekarbonize şaşı için yeşil hidrojen kullanmayı test ediyor.
HyTecHeat projesi için tahmini 3.3 milyon Euro bütçe üstlenen Avrupa Komisyonu, çelik üretim sürecinde doğal gaz temelinde hibrit ısıtma teknolojilerinin test edilerek yüzde 100 hidrojen kullanımına geçilmesini planlıyor. Proje çerçevesinde Tenova, İtalyan merkez ofisinde bir elektroliz cihazı kurarak endüstriyel yakıcıları test edecek.
"Yenilikçi çok yakıtlı yakıcılar" hidrojen geçişini kolaylaştıracak
“Üç demo durum, sektörün hidrojen geçişini kolaylaştıracak yeni ve çoklu yakıtlı yakıcıları deneyimlemiş olacak. Tenova’nın katılacağı bu demo durumlardan biri, hidrojen için hazır yakıcı, elektroliz cihazı ve depolama sistemleri arasındaki sistem entegrasyonuna odaklanacak,” açıklamalarını yaptı Tenova.
Hidrojen Depolama Sistemi Snam ve De Nora ile Sağlanacak
Snam, hidrojen depolama sistemini sağlayacak ve De Nora, yeni elektroliz cihazı Dragonfly'ı tedarik edecek. Testler yalnızca yakıcıları değil, yeşil enerji üretiminden fotovoltaik sisteme, hidrojen üretimi ve depolamasına, işlem kontrolüne ve güvenlik konularına kadar tüm üretim sürecini kapsayacak.
Proje, yenilenebilir hidrojen üretimini, depolamayı ve termal yanma süreçlerinde kullanımı içeren endüstriyel ölçekte bir teknoloji geliştirme gerekliliğine yanıt vermektedir.
Steel sektöründeki birçok kaynak, yeşil hidrojen üretimi ve depolamanının çelik üreticiliğini dekarbonize etmek için şimdilik çok pahalı bir teknoloji olduğuna inanıyor. Hidrojen üzerinden çalışan firmalara yatırım yapan ArcelorMittal, karbon yakalama teknolojilerinin şimdiye kadar daha etkili ve daha ekonomik olduğunu söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.