“Stok gücümüz ve ürün kalitemizle sektörde fark yaratıyoruz”
DAVUTOĞLU METAL Yönetim Kurulu Başkanı Can Sönmez ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
DAVUTOĞLU METAL Yönetim Kurulu Başkanı Can Sönmez ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Aralık 2005’de DAVUTOĞLU METAL olarak kurulan firmamız ayrıca, ihracat ve ithalat işlemlerini yürüttüğümüz grup şirketimiz olan Davutoğlu CS Metal kurulduğu ilk günden itibaren gerek çalışanları olsun gerek kendi şirketimiz bünyesinde her geçen gün kendini geliştirmekte ve ilerlemektedir. Uzman kadromuz ve tecrübeli çalışanlarımız ile faaliyetlerimizi başarılı bir şekilde sürdürmekteyiz. Firmamız her geçen gün gelişmekle birlikte teknolojik gelişmelere de ayak uydurarak büyük başarılara imza atmayı hedeflemektedir. Motivasyonumuzu başarılarımızdan ve müşteri memnu-niyetlerimizden almakta ve yaptığımız her bir işte gösterdiğimiz özeni her daim müşterilerimize yansıtmaktayız.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Müşterilerin talepleri doğrultusunda inşaat demiri, çelik hasır, kangal (filmaşin) demir, profil, köşebent, lama, kareler, yuvarlaklar vb. ürünleri de karşılamaktadır. Özetle, metal market görevi görüyoruz ve bütün talepleri karşılamaya çalışıyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Geniş ürün yelpazemizle beraber inşaat sektöründe faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Ayrıca Makina, Havalandırma sistemleri, Asansör, Otomotiv ve yan sanayi olmak üzere yapı sektörü, çelik konstrüksiyon, ısıtma ve soğutma diyebiliriz.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
İthal ürünlerimiz başta olmak üzere, kütük demiri, yassı çelikte sıcak ve soğuk haddelenmiş sac gruplarında sürekli devam eden ithalatlarımız bulunmaktadır. Kalite kontrol departmanımızla ile birlikte gerekli aşamalardan geçen ithal ürünlerimizi onay aşaması ardından gerekli sertifikalarımızla müşterilerimize sunuyoruz. Yurtiçi taleplerimizde sürekli yenilenen stoklarımız ve sertifikalı ürünlerimizle, müşteri talepleri doğrultusunda ithal ettiğimiz ve her zaman geniş ve hazır stoklarımız bulunmaktadır.
“Geniş depolama alanlarımız ve stok kapasitemiz ile müşterilerimizin ihtiyacı olan çelik ürünlerini
en kısa sürede onlara sunuyoruz”
Türk Çelik sektörünün genel durumunu bizler için yorumlar mısınız? Sizce sektörün gelişmesi adına neler yapılabilir?
Türkiye demir çelik sektöründe uluslararası ticaret kapasitesi ve hacmini dünyanın ileride gelen ülkeleri arasındadır.
Dolayısıyla sanayi, demir çelik sektörün desteklenmesi ve rekabet edebilirliğinin korumasında oldukça büyük önem arz etmektedir. Esasen gelişmekte olan ülkeler için kritik sektörlerden biri olan demir çelik endüstrisi inşaat, beyaz eşya, otomotiv, savunma, gemi yapımı dahil olmakla beraber endüstriye bir çok ürün desteği sağlamaktadır. Endüstrinin küresel arenadaki rekabet gücünün yukarıya taşıyabilmek için ülkenin sektöre gerekli desteği sağlaması mutlak önem arz etmektedir. Endüstrinin gelişimi endüstri ülkeleri açısından ve ülkemiz yönünden oldukça önemlidir.
Mevcut yatırımlarınız, ileriye dönük proje ve hedefleriniz ile ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?
İhracat alanında geniş coğrafyalara yayılma ve bu doğrultuda ürün yelpazemizi genişleterek sektöre hareket getirmek ilk amaçlarımızdan biridir. Bunun beraberinde, depolama alanlarımızı genişletmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde geniş stok ve depolama alanımızla birlikte piyasada daha fazla söz sahibi olmayı planlıyoruz.
2023 yılı firmanız açısından nasıl geçiyor? Yıl sonu beklentileriniz neler?
İç ve dış piyasalarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, 2022 ve 2023’ün, Rusya-Ukrayna savaşının bütün piyasaları olumsuz yönde etkileyen şartlarının dengelenerek istikrar kazanması ve enerji fiyatlarının makul seviyeye indirilmesiyle, 2022’ye kıyasla daha iyi bir yıl olmasını bekliyorduk.
Hem mevcut kapasitelerin daha iyi kullanılması hem de yeni kapasitelerin devreye girmesi sayesinde, yeniden, üretimin ivme kazanarak hareketlenmesini bekliyorduk ama 2023 birinci çeyrekte bu veri yükselirken ikinci çeyrekte yerini yavaşlamaya bıraktı. Bunlara ek olarak bankaların üretici ve tüketiciden kredi desteğini çekmesi arz talep dengesini bozmuştur alım gücünün düşmesi yavaşlama sürecinde en büyük etken olmuştur. Uygulanan ekonomik politikalar 3. Çeyrekte bir toparlanmaya yol açmasa da yıl sonu verilerinde bir toparlanma olmasını beklemekteyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.