Sunar Grup, 5 milyon Euroluk yatırımla kendi enerjisini üretecek
Sunar, Adanada Türkiyenin Bakanlık onaylı lisanssız en büyük kapasiteli kojenerasyon tesisini kurdu
Sunar, Adanada Türkiyenin Bakanlık onaylı lisanssız en büyük kapasiteli kojenerasyon tesisini kurdu
Tarıma dayalı sanayinin Çukurova’daki öncü kuruluşu olan Sunar Grup, 5 milyon Euro’yu geçen bir yatırımla kurduğu kojenerasyon tesisinde kendi elektriğini kendi üretecek. Doğalgazdan yılda 40 bin megawatt’ın üzerinde elektrik üretecek olan tesis, Türkiye’nin en büyük enerji üretim kapasitesine sahip tesis olurken, mevcut şebekeye göre %20-25’lik bir tasarruf sağlayacak. Üretilecek elektrik sadece Sunar Grup bünyesinde faaliyet gösteren fabrikalarda kullanılacak.
Adanalı gıda devi Sunar Grup, 5 milyon Euro yatırımla Türkiye’nin Bakanlık onaylı lisanssız en büyük kapasiteli kojenerasyon tesisini kurdu.
4 Haziran’da düzenlenen bir törenle açılan, saatte 7,7 MW kapasiteli tesis, yılda 40 bin megawatt’ın üzerinde elektrik üretecek. Tesis, fabrika ihtiyacını karşılamak üzere kurulan en büyük lisanssız Bakanlık onaylı tesis olması bakımından öne çıkıyor.
Tesisin kurulumu Finlandiya menşeili Wartsila şirketi tarafından gerçekleştirilirken, enerji ihtiyacının artması ile tesis sayısı ve kapasitesinin artması gündeme gelebilecek. 4 Haziran Çarşamba günü Adana’daki Sunar Grup tesisleri içinde düzenlenen açılış törenine, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Finlandiya Büyükelçiliği İkinci Katip ve Ticaret Müşaviri Mika Mickelsson, Finpro, Finlandiya Ticaret Merkezi Ticaret Müşaviri Şamil Yavan, Kojenerasyon tesisi iş ortakları Warstila şirketinin temsilcileri, Adana protokolü, Sunar Grup CEO’su Hüseyin Nuri Çomu, Sunar Grup yöneticileri ve çalışanları katıldı. Tesisin açılış töreninde konuşan Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Türkiye ve Finlandiya arasındaki dostluk ilişkilerine dikkat çekerek iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Finlandiya’nın teknoloji yatırımlarının arttığına dikkat çeken Büyükelçi, Sunar Grup için kurulumu yapılan tesisin çevre dostu ve enerji yükünü azaltan bir tesis olduğunu da vurguladı.
2,5 yılda kendini amorti edecek, % 25 tasarruf sağlayacak...
Törende konuşma yapan Sunar Grup CEO’su ve Finlandiya Fahri Konsolosu Hüseyin Nuri Çomu, Sunar Grup’un kendi ihtiyacı olan elektrik enerjisini karşılamak amacı ile bu yatırımı yaptığını, Türkiye’nin bakanlık onaylı lisanssız en büyük kapasiteli tesisi olan bu tesisinin kendini 2,5 yıl içinde amorti etmesini beklediklerini söyledi. Hüseyin Nuri Çomu, “Sadece kendi şirketlerimizin değil hem bölgemizdeki hem de tüm Türkiye’deki firmalarımızın Finlandiya ile ticari ilişkilerinin artmasını arzu ediyor, bu anlamda bu tarz isteklere ve girişimlere rehberlik ediyoruz. Finlandiya’dan Türkiye’nin alışveriş yapabileceği; ormancılık, cleantech, bilgi sistemleri, eğitim gibi alanlar bulunurken Finlandiya’da Türkiye’den tekstil, taze meyve sebze, kimyevi maddeler, plastik vs gibi alanlarda alışveriş yapabilir” dedi. 5 milyon Euro’yu geçen bir yatırımla hayata geçirilen tesis, yılda 40 bin megawatt’ın üzerinde elektrik üretecek ve üretilen elektrik kendi fabrikalarımızda kullanılacak. Mevcut şebekeye göre %20-25’lik bir tasarruf sağlanacak. Sadece Sunar Grup bünyesindeki fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan tesis, 6 ayda kuruldu.
Başarının Sırrı, Toprağa ve Çevreye Saygı
Sunar Grup’un Tarımsal sanayi devi olmasının en önemli nedeninin; toprağa ve çevreye duyduğu saygı olduğunun altını çizen Çomu şunları söyledi: “Enerji yatırımı olarak çok daha büyük tesisler var ama bizim tesisimiz kendi fabrika ihtiyacını karşılamak üzere kurulan en büyük lisanssız Bakanlık onaylı tesistir. Enerji maliyetlerini düşürme ve bölge firmalarına hem girişimcilik hem de Finlandiya ile ticareti arttırma hususunda örnek olabilmeyi hedefledik. Temiz bir yakıt olan doğalgaz kullanılması ve emisyon ölçümlerinde zararlı gazların minimum olması bakımından önem taşıyor. Bu tesis, mevcut elektrik nakil hatlarında gerilim ve frekans dengesizliğini azaltma yönünde büyük stabilite oluşturdu. Sunar Grup tarımsal sanayi şirketlerinden oluşan bir şirketler topluluğudur ve dolayısıyla gücünü tarımdan ve dolayısıyla çevrenin bilinçli ve doğru korunmasından alıyor. Sunar Grup faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda KSS politikasında da belirttiği üzere; insana ve çevreye saygılı olacağını taahhüt eder ve doğada ayak izini sıfır seviyesine indirmek üzere çalışmalarını planlar ve uygular.”
Dünya üzerinde ihtiyaç duyulan kaynakların sınırlı olmasına karşın, trendlere paralel olarak bireylerin tüketimleri her geçen gün artıyor ve ihtiyaçları farklılaşıyor. Çevreye duyarlılığı ile tanınan Sunar Grup’un da hammadde tedarikinden tüketici kullanımından sonraki bilinçlendirmeye kadar farklı alanlarda sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik çalışmaları ve projelerimiz mevcut.
EDİTÖRE NOT:
Kojenerasyon nedir?
Kojenerasyon, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden beraberce üretilmesidir. Bu birliktelik, iki enerji formunun da tek tek kendi başlarına ayrı yerlerde üretilmesinden daha ekonomik sonuçlar oluşturuyor. Sadece elektrik üreten bir gaz motoru kullandığı enerjinin %40’ın üzerinde bir oranla elektriğe çevirebilir. Bu sistemin kojenerasyon şeklinde kullanılması halinde sistemden dışarıya atılacak olan ısı enerjisinin büyük bir bölümü de kullanılabilir enerjiye dönüştürülerek toplam enerji girişinin % 70-90 arasında değerlendirilmesi sağlanabilir. Bu tekniğe "kojenerasyon" deniliyor.
SUNAR GRUP:
2009 yılında ihracat hamlesine başlayan Sunar Grup, bugün Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Amerika Kıtasından Uzak Doğu Asya’ya kadar dört kıtada 80’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Sunar Grup, ihracat faaliyetlerine başladığı son beş yılda, dört kıtada, 80 ülkeye ihracat gerçekleştirerek İSO 500 Büyük listesine ve TİM’in 1000 listesine girdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hazırlanan 2013 yılı TİM 1000 listesinde Sunar Grup’a ait 2 şirket yer aldı. Bunlardan Sunar Pazarlama şirketi geçtiğimiz yıla göre 85 sıra yükselerek, 299. sırada yer aldı. Sunar Pazarlama, listedeki Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektöründen firmalar arasında ise 23. sırada yer aldı.
İlk kez 2012 yılı listesinde yer alan Elita Gıda ise 2013 yılı TİM 1000 listesinde 357 sıra yükselerek 469. Sırada yer buldu. En hızlı yükselen 20 firma arasında 12. sırada yer alan Elita Gıda bu performansıyla ihracatta da Adana’nın en hızlı yükseleni oldu. Yılda 20'nin üzerinde fuara katılarak, her yıl ihracat gerçekleştirdiği ülkelere yenilerini ekleyen Sunar Grup, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde gıda alanındaki hakimiyetini sürdürmeyi planlıyor. Grup şirketlerinden Elita Gıda’nın ürettiği Sunar Mısır Yağı ve Sunar Profesyonel Pasta Margarini, Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü tarafından 'Üstün Lezzet Ödülü' aldı. Sunar, bu başarısıyla Türkiye’de üstün lezzet ödülünü alan tek yağ markası olmuştu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Türk tarıma sağladığı katkılar nedeniyle uluslararası bir ödül olan FAO Madalyası verilen Sunar Grup, bu başarısı ile de uluslararası bir örgüt tarafından takdir edilmesiyle de Türkiye’nin gururu oldu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.