Sürdürülebilir su arıtma modellerimiz ile globalde aranan bir firma olduk
ARC Su Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alkan Canbay ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
ARC Su Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alkan Canbay ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle bizlere kendinizden bahseder misiniz? Firmanızın tarihçesi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Merhabalar, 1979 Malatya doğumluyum. 2001 yılında lisans eğitimimi tamamladıktan sonra su ve çevre teknolojileri alanında araştırmalar yaptım. Daha sonra özel bir şirkette 4 yıl deneyim kazandım. 2005 yılında ise ARC Su Teknolojileri şirketini kurdum. İçme suyuna ve endüstride kullanılan suyun sürdürülebilirliğine olan ihtiyacı bildiğimden dolayı toplam su yönetimi yaparak, suyun kullanımında tasarrufa ve dönüşüme önem vererek, inovatif ve çevre dostu cihazlar ve projeler geliştirdik. Aynı zamanda global çerçevede düşünerek, dünyanın önde gelen şirketleri ile işbirliğinde bulunarak konumuzda uzmanlaştık.
İlk su arıtma cihaz üretimini 2008’de ilk yurtdışı projemizi ise 2011’de imzaladık
2008 yılında ilk su arıtma cihazlarının üretimine başladık ve kamudan yerli malı belgesi aldık. 2009 yılında iki kardeşim Engin Canbay ve Ogün Canbay’ın şirkete katılımı ile ARC LTD ŞTİ olarak tüzel kişilik aldık ve kardeşlerim ile ortaklık sağladık. 2011 yılında üretim fabrikamızı geliştirdik ve anahtar teslim (EPC PROJELER) su tesisleri ve ön arıtımında uzmanlaştık. 2011 yılında yurt dışında kurulan çelikhane için anahtar teslim katma değeri yüksek sıfır atık prosesi, yağmur suyu ve evsel nitelikli atık suyu arıtabilen tesisin sözleşmesini yaptık.2012 yılında ARCE iştirak şirketini kurarak ihracatımızı arttırdık.
Fabrikamız 2022 yılında dünyanın en prestijli yeşil bina sertifikasını aldı
2012 yılında Antalya bölge müdürlüğümüzü, 2019 yılında İzmir bölge müdürlüğümüzü, 2020 yılında İstanbul bölge müdürlüğünü ve yurtdışı satış ve geliştirme birimini kurduk. 2020 yılında EBA mühendislik şirketini kurarak uluslararası ürün portföyümüzü genişlettik. 2021 yılında 8 bin metrekarelik üretim fabrikamızı devreye aldık. Fabrika binamız 2022 yılında dünyanın en prestijli yeşil bina sertifikası LEED sertifikasını aldı. 2022 yılında Libya ve Kazakistan bölge müdürlüklerimizi kurduk. Aynı yıl Libya hükümeti ile 200 yerleşim birimine su sağlamak için paket konteyner arıtma tesislerinin imalat, kurulum ve işletilmesi için bir sözleşme imzaladık. 2024 yılında ise şirketimizin büyüklüğü, su ve enerji partnerliği sebebi ile de ARC Su Enerji Sanayi Anonim Şirketi adını aldı.
Firmanız bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
Sürdürülebilir endüstriyel üretim modellerimizle şirketlerin yeşil dönüşümünü hızlandırıyoruz
Firmamız bünyesinde; endüstriyel su arıtma ve çevre teknolojilerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi, uygulanması, su kazanımı ve su verimliliğini artırma, sürdürülebilir endüstriyel üretim modellerinde çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi, karbon ayak izi düşük, toplam su yönetimine uygun anahtar teslim projeler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda müşterilerimize sunmuş olduğumuz hizmetlerin başında içme suyu paket arıtma sistemleri, deniz suyu arıtma sistemleri, atıksu arıtma sistemleri, endüstriyel arıtma sistemleri, atıksu geri kazanım sistemleri, kimyasal arıtma sistemleri, kentsel konvansiyonel arıtma sistemleri, projelendirme ve kurulum hizmeti veriyoruz.
Bu hizmetlerin yanı sıra laboratuvar, soğutma hizmetleri, pompa istasyonları kurulumu ve pompa seçimleri, tedariği hizmeti, kimyasal üretimi ve su şartlandırma hizmeti, EPC projeler ve inşaat hizmeti, borulama ve devreye alma hizmetleri bulunmakta. Özellikle elektrik pano üretimi, ADP Panoları, MCC ve PLC panoları, otomasyon ve yazılım firmamızın Enerji birimi tarafından yapılmaktadır.
Sektörlere dair geliştirdiğiniz veya üzerine çalıştığınız yeni bir ürün veya proje var mı? Arıtma sistemlerinizin özelliklerinden bahseder misiniz?
Zero Dıscharge sistemimizle şirketler atıksu yönetiminde çağ atlıyor
Firma olarak yeni teknolojiler geliştirmeyi ve şirketlere önemli tasarruf fırsatları sunacak sistemler üretiyoruz. Bu kapsamda ZERO DISCHARGE sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu sistem, üretilen atık suyun neredeyse tamamını arıtmak ve geri dönüştürmek için gelişmiş atık su arıtma teknolojisidir.
Atık suyu ekonomik olarak azaltmak ve yeniden kullanıma uygun temiz su üretmek için kullanılmaktadır. Günümüzde suyun ve su ayak izi konusunun önemli her geçen gün biraz daha anlaşılmaktadır. Bu nedenle suyun kaynağından başlayarak kullanımı, arıtımı ve tekrar sisteme verilmesinde katkı sağlayan oldukça önemli bir sistem olduğunu söyleyebilirim.
Ürünlerinizin müşterilerinize sağladığı avantajlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Katma değeri yüksek tasarım ve uygulamalar sunuyoruz
Sunmuş olduğumuz projeler ve hizmetler toplam su yönetimine uygun olarak çevre dostu, sürdürülebilir, inovatif, karbon ayak izi düşürmeye, su verimliliğini arttırmaya yönelik ve su geri kazanımı yüksek olan sistemlerdir. İhtiyaca uygun olan arıtma sisteminin kurulması maddi tasarrufun yanında sürdürülebilirlik hedeflerine uyum ve gelecek jenerasyonlara daha iyi bir dünya bırakma yolunda da katkılar sağlamaktadır. Sürkülasyon devrelerinde kullanılan motorlar, pompalar yüksek verimlilikte olduğu gibi motorun hareketini sağlayan ekipmanlar sürücüler özellikle büyük avantaj sağlamakta. Su tesislerinde açık devre sistemleri ve kapalı devre sistemlerinde su kaybının buharlaşma dışında olmadığı özel tasarımlarımız var. Ayrıca alan problemi gözetmeksizin su tesislerinde teknolojiyi ön plana çıkardığımız katma değeri yüksek tasarım ve uygulamaları anında sağlayabiliyoruz
Sürdürülebilir toplam su yönetimi ve çevre dostu teknolojiler sunuyoruz
Uzman mühendis kadromuz, deneyimli üretim ve montaj ekibimiz ve global tedarikçilerimizle sürdürülebilir toplam su yönetimi ve çevre dostu teknolojiler geliştiren, karbon ayak izini azaltma konusunda katkı sağlayan küresel arenada önemli ve aranan bir firma haline gelmeyi hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda kurumsal olarak da, kişisel olarak da gelişime, sosyal sorumluluğa, sürdürülebilir ve inovatif fikirlere, projelere önem ve öncelik veririm. İşimin yanı sıra özel sanat koleksiyoneriyim.
Ürün ve hizmetlerinizin kullanıldığı kurumları ve şirketleri sıralayabilir misiniz?
Türkiye’nin önde gelen lokomotif şirketlerine hizmet veriyoruz
Tosyalı Grubu globalde ve yereldeki en büyük işverenimiz. 2 yılda 2 meka-upsistemi, 2 çelikhane, 1 kangal haddehane, 1 sıcak haddehane kurulumu ve devreye alma hizmeti sağladık. Şişecam, Eti Krom, Ekinciler Demir Çelik, Yazıcı Demir Çelik, Kardemir, İçdaş, İzmir Demir Çelik, Classıc Fashıon, Yeşilyurt Demir Çelik, Sasa, Kıvanç Tekstil, Koç Metalurji, Kıa Motors, Nab Holding, Kaptan Demir Çelik, Akkuyu Nükleer Santral, Baştuğ Metalurji, Aves Enerji ve Yağ, İsdemir gibi bir çok firmaya hizmet vermekteyiz.
İhracat yapıyorsanız dış pazarlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? İhracatta öne çıkan ülkeler hangileri? Belirlediğiniz bir hedef pazar var mı?
Yurtdışı pazarlarda anahtar teslim projeleri yürütmekteyiz
Uluslararası ölçekte ilk projemizi Ürdün’de bir tekstil firmasının üç ayrı lokasyonda bulunan üretim tesisine 4000 m3/gün atık su arıtma sistemi, 9000 m3/gün sıfır atık su sistemi kurarak gerçekleştirdik. Su arıtma, su soğutma ve elektrik-otomasyon sistemlerini entegre bir biçimde yapmaktayız. Ayrıca, Kazakistan, Cezayir ve Özbekistan’da bulunan şantiyelerde anahtar teslimi projeler gerçekleştirdiğimizi belirtmek isterim. Daha önce Hollanda’da yüklenicisi olduğumuz projeleri başarı ile tamamladık.
Avustralya’da güçlü bir firmanın su arıtma teknolojileri tedarikçiliğini üstlendik. Libya’ya 200 yerleşim yerine su sağlamak için tuzlu suyun arıtılıp içme ve kullanma suyu haline gelmesi için paket arıtma konteyner tesislerinin imalat, kurulum ve işletilmesi sözleşmesini imzaladık. Küresel iklim değişikliğinin yol açtığı su problemine çözüm getirmek amacı ile su kıtlığı yaşayan yakın, uzak coğrafyalardaki tüm pazarlardan gelen talepleri karşılayacak yatırımlar yapmaktayız.
2023 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2024 yılına dair hedefleriniz nelerdir?
2023 yılı firmamız açısından yoğun ve verimli bir yıl olarak geçti. Faaliyet gösterdiğimiz bir çok sektörde daha çok iş alarak ve başarıyla tamamlayarak, büyüyerek ilerledik. Dünyanın en prestijli Gold LEED serifikası almaya hak kazandık. Su şartlandırma alanında uzmanlaşarak ilgili birimimizi güçlendirdik.
Yeşil Mutabakat kapsamında ürünlerinizin şirketlere sunduğu önemli avantajlar nelerdir? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Yeşil Mutabakat konusunda bilinçli ve destekçi bir şekilde ilerleme kaydetmekteyiz. Kurmuş olduğumuz sistemler çevreye dost, karbon ayak izi düşük, enerji verimliliği konusunda duyarlı, geri dönüşümlü, sıfır atık prensibinde sürdürülebilirliği yüksek olan sistemlerdir.
Ayrıca yeşil mutabakat hedeflerine yönelik farkındalığı arttırmayı da yaptığımız işin bir parçası olarak görüyoruz. Bu bakış açısıyla, yeşil dönüşümü tüm mecralarda duyurmaya destek vermek adına ‘Yeşil Mutabakat ve Endüstride Dönüşüm’ adlı zirvenin ana sponsoru olarak yer aldık. Aynı kapsamda akademik alanda da işbirliklerine de destek vererek Boğaziçi Üniversitesi, Harran Üniversitesi’nde gerçekleşen oturumlarında konuşmacı olarak yer aldım. Karbon ayak izinin nötralizasyonu konusunda danışmanlık alıyor ve şirketimizde de bir çok alanda bu çalışmaları titizlikle yürütüyoruz.
İklim krizi ile mücadele projelerimize talebi artırıyor
2024 yılı için şunu söyleyebilirim iklim krizinin yol açtığı olumsuz koşullara yönelik farkındalık artacaktır. Projelerimize olan talebe ilişkin bir ivmelenme öngörüyoruz. Fırsatları öngördüğümüz ve iyi değerlendirebilmek üzere gerekli hazırlıkları yaptığımız bir yıl olacaktır. Karbon ve su ayak izinin azaltılmasına yönelik çalışmalarımıza ağırlık vererek, nefes alan ve nefes aldıran çevre dostu sistemler inşa etmeye devam edeceğiz. Hedefimiz bu bilinçle stratejik projelerde, gerekirse büyük yatırımlarla işbirliği yapılmak istenen bir dünya şirketi haline gelmektir.
Özellikle su kullanımının yoğun yaşandığı çelik sektöründe ürünleriniz şirketlere ne gibi faydalar sağlıyor?
Geliştirdiğimiz sistemler ile minimum su tüketimi ile maksimum çıktı elde ediliyor
Demir çelik sektöründe başta olmak üzere üretim süreçlerinde ve soğutma işlemlerinde birçok aşamada arıtılmış su kullanılır. Doğadaki suyun tükenebilme ihtimalinden dolayı bu süreçlerde kullanılan suyun atık su arıtma işlemlerinden kazanılmış su olması demir çelik sektöründe çokça tercih edilir. Bu sebeple her aşamanın ihtiyacına uygun bir su arıtma sistemi projesi geliştiriyor ve minimum su tüketimi ile maksimum çıktı elde etmeye imkan sağlıyoruz. Demir çelik endüstrisinde üretimin aynı standartta olması için kullanılan diğer materyaller kadar suyunda her zaman aynı saflıkta olması gerekir. Demir çelik sektöründe kimyasal kullanılmadan membran sistemli arıtma yöntemleri tercih edilir.
Çünkü kimyasal kullanımı membran yöntemine oranla daha maliyetli bir yöntemdir. Bunun yanı sıra kimyasallar kullanılarak arındırılan sular her zaman aynı saflıkta olamayacağından üretimin yavaşlamasına ve kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple filtrasyon yöntemleri başta olmak üzere membran kullanılan Reverse Osmosis yöntemleri bu endüstride en çok tercih edilen yöntemlerdir. Kısaca bu şekilde özetleyebilirim.
Çelik sektöründe enerji ve su verimliliğine yönelik yeni teknolojiler geliştiriyoruz
Özellikle demir çelik sektöründe enerji verimliliğine yönelik çalışmalarımız ile katma değer oluşturmak önceliğimiz. Su verimliliği mevcut tesislerde artırmak için su ayak izine katkı sağlayacak teknolojilerin de çalışmalarını yapıyoruz.
Globalde devam eden ekonomik yavaşlama sektöre ve faaliyetlerinize etkisi değerlendirebilir misiniz? İç piyasadaki daralmaya yönelik geliştirdiğiniz alternatif çözümler nelerdir?
İç pazar daralmasını ihracatla dengelemeye çalışıyoruz
Küresel ekonomik yavaşlama, küresel pandemi sonrası iç ve dış pazarda elbette pek çok sektörü etkilemektedir. Bu tür zorlayıcı dönemlerde sektörü doğru değerlendirebilmek adına araştırma yapmak, yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmek, iç pazardaki daralmayı dengeleyebilmek adına dış pazara açılmak ilk akla gelen çözüm yollarıdır. Bu yönde işletme olarak çalışmalarımız ve girişimlerimiz daha önce de dile getirdiğim gibi sürmektedir.
Dijital dönüşümü hızlandırarak iş süreçlerimizde verimliliği artıracağız
Ayrıca dijital dönüşüm ve verimlik artışına odaklanılmalıdır. Faaliyetlerimizde dijital dönüşümü hızlandırarak iş süreçlerimizi optimize etmek ve verimliliğimizi artırmak konusunda çalışıyoruz. Bunun yanında farkındalığın artması, iklim krizi, yasal düzenlemeler, maliyet ve vergi avantajları, birbirinden farklı sektörlerdeki ihtiyaç gibi pek çok farklı sebep de sağladığımız hizmetlere olan talebi canlı tutmaktadır. Ayrıca, sunduğumuz hizmetlerin doğası, müşterilerimizin ihtiyaçlarına özgü geliştirilen anahtar teslim projeler ve günümüz öncelikli ihtiyaçlarından biri olan su ile ilgili çözümler üretiyor olmamız, iç veya dış pazarın arasındaki farkı, işletmemiz açısından zaman zaman oldukça azaltmaktadır.
Zor zamanlarda riski minimize ediyor ve müşteri memnuniyetine odaklanıyoruz
Müşteri taleplerine daha duyarlı olabilmek için esnek fiyatlandırma politikaları geliştirdik. Tüm pazarlardan gelen taleplere cevap verebilecek uzmanlık ve deneyime de sahip olduğumuzdan, gerekli yatırımlarla, güçlü finansal yönetim prensipleriyle, likiditeyi etkili bir şekilde yöneterek ve riski minimize ederek darboğazları aşmayı ve müşteri memnuniyetine odaklı hizmetler vermeyi hedefliyoruz. Memnun müşterilerimizin referansının işletmemizin gelecekteki faaliyetleri için en önemli garanti niteliğinde olduğu düşüncesindeyim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.