Türkiye Paslanmaz Sektör Duayeni Yaşama Veda Etti.
Türk paslanmaz çelik duayeni Hüseyin SARITAŞ yaşama veda etti. Aynı zamanda Türkiye Paslanmaz çelik lideri SARITAŞ Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kurucusu olan Hüseyin SARITAŞ 1957’de Sarıtaş A.Ş’yi kurdu.
Türk paslanmaz çelik duayeni Hüseyin SARITAŞ yaşama veda etti. Aynı zamanda Türkiye Paslanmaz çelik lideri SARITAŞ Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin kurucusu olan Hüseyin SARITAŞ 1957’de Sarıtaş A.Ş’yi kurdu.
SARITAŞ Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye'de demir çelik sektöründe 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir öncü kuruluştur. Yurt içinde üretimi olmayan paslanmaz çelik yassı ve uzun mamullerin ithalatını gerçekleştirip, yarı mamul hale getirerek ülke sanayisine sunuyor.
SARITAŞ, 1998 yılında Dudullu Organize Sanayi Bölgesindeki 20.000 m2’lik alanda Türkiye'nin modern anlamda ilk paslanmaz çelik Servis Merkezini kurdu. Sarıtaş ilk servis merkezinde, boy kesme, dilme, taşlama/fırçalama hatları, PVC kaplama ve plazma kesim kabiliyetleri ile müşterilerine en iyi hizmeti sürdürdü. Gelişen piyasa koşulları ve değişen ihtiyaçları karşılamak amacıyla SARITAŞ 2008 yılı itibariyle katma değer yaratacak yeni alanlara yönelmiş, Gebze Org. Sanayi bölgesinde 160.000 m2 üzerinde 2 etap da kurmakta olduğu yeni servis merkezleri ile mevcut kabiliyetlerini arttırdı. Ekim 2010 da tamamlanan 1. etap ile Sarıtaş uzun mamullerdeki geniş stok seviyesi, müşteri taleplerine uygun lama üretimi, yeni son teknoloji ürünü hatları ile geniş kapsamlı plate servis merkezi konsepti ile hizmete devam ediyor.
2012 yılında yatırımlarının tamamlanması ile Sarıtaş dünya klasmanında en büyükler arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. SARITAŞ Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. PAS-DER (Paslanmaz Sanayiciler Derneği Kurucuları Arasında Yer Alıyor.) Kısacası Hüseyin SARITAŞ Arkasında dev bir kuruluş bırakarak ve paslanmaz çeliği Türkiye’ye sevdiren birisi olarak aramızda ayrıldı. Kendisine Allahtan Rahmet diliyoruz.
Hüseyin SARITAŞ’ın 2004 de Hürriyet Gazetesindeki haberini de alta vermek istedim.
Sivaslı Hüseyin Sarıtaş'ın Karaköy Perşembe Pazarı'nda çıraklıkla başlayan ticaret serüveni, ikinci kuşakta 64 milyon dolar cirolu bir işletmeye dönüştü. Sarıtaş Çelik Sanayii, Dudullu'daki tesisleri Ortadoğu ve Balkanlar’ın önde gelen ‘paslanmaz çelik servis merkezi’ unvanını taşıyor.
SULTANHAMAM'ın tekstil sektöründe kazandığı ‘üniversite’ unvanı, demir çelik ürünleri ticaretinde de Karaköy-Perşembe Pazarı'na aittir. Sarıtaş Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hikayesi bu ‘‘üniversite’’nin yetiştirdiği Hüseyin Sarıtaş ile başlamış. Hüseyin Sarıtaş, Sivas'tan İstanbul'a gelip Perşembe Pazarı'nda hamallık yapmaya başlar ve bir süre sonra da buradaki ticareti öğrenerek 1957'de demir-çelik ticaretine girer. Ticaretten elde ettiği sermayeyi de biriktirir. Oğulları Ercüment ve Selçuk'u yurt dışında okutur. Ercüment, Almanya'da İşletme, Selçuk ise ABD'de işletme ve maliye eğitimi alır.
HURDAYLA BAŞLADI
İki kardeşin uluslararası eğitim ve görgüleri Hüseyin Sarıtaş'ın Perşembe Pazarı kültürüyle birleşince 1998'de Dudullu'da 10 bin metrekarelik ‘paslanmaz çelik servis merkezi’ kurulur. Ercüment Sarıtaş, baba Hüseyin Sarıtaş'ın Perşembe Pazarı'ndan edindiği kültürünün önemine işaret ediyor ve ‘‘Biz de onun yanında bulunduk ve o kültürü biz de öğrenmeyşe çalıştık. Eğitimlerimizi tamamlayınca işimizi daha da geliştirmek için büyük adımlar attık. Şu anda işletmemizde 90 kişi çalışıyor ve 64 milyon dolarlık ciromuz var’’ diyor.
Sarıtaş'ın ticaret serüveni her türlü metal hurda ticareti ile başlamış, daha sonra karbol çeliği ve galvanizli çelik ticareti ile devam etmiş. 1967'den itibaren paslanmaz çelik hurdası ve 1970'ten sonra da paslanmaz çelik levha ve rulo ile yuvarlak çubuk ve boru ticareti önem kazanmış. Ancak 1980'lerle başlayan yeni sanayileşme Türkiye'de paslanmaz çeliğin önemini artırmış ve firma da sadece paslanmaz çelik yassı mamul konusuna ağırlık vermiş. Ticaretini yaptıkları ürünlerin başta beyaz eşya, kimya, gıda, petrokimya ve daha pek çok sektördeki yatırımlarda kullanıldığını belirten Ercüment Sarıtaş şöyle devam ediyor:
‘‘Biz makine yapanlara, fabrikaları kuranlara satıyoruz. Ürün referanslarımız arasında Vestel, Bosch, Arçelik, Gama, Aksa gibi isimler var. Ayrıca Rusya, Bulgaristan, Yunanistan, İran, Ürdün, Mısır ve daha pek çok ülkeye de ihracat yapıyoruz. Şu anda 6 milyon dolar civarında ihracatımız var. Ciromuzu hızla artırmaya kararlıyız.’’
Yüksek teknolojiye yatırım devam edecek
2004 Hürriyet
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.