Tarık Babaoğlu: Erdemir, satış politikalarında çok önemli değişikliklere gitti
İttifak Metal Çelik Servis Merkezi; 6.500 m2 si kapalı olmak üzere, toplam 13.000 m2 alan üzerine kurulu, 470.000 ton/yıl kapasiteli,
İttifak Metal Çelik Servis Merkezi; 6.500 m2 si kapalı olmak üzere, toplam 13.000 m2 alan üzerine kurulu, 470.000 ton/yıl kapasiteli,
İttifak Metal Çelik Servis Merkezi; 6.500 m2’ si kapalı olmak üzere, toplam 13.000 m2 alan üzerine kurulu, 470.000 ton/yıl kapasiteli, sıcak, soğuk ve galvanizli mamul, rulo açma boy kesme ve rulo dilme makine parkına sahip, tüm proseslerinde müşteri memnuniyetini önceliklerinin ilk sırasına koymuş, 1,50 mm- 25,00 mm arasında sıcak mamul ile 0,50 mm- 2,00 mm aralığında her tür soğuk ve galvaniz rulo açma boy kesme, 0,18 mm ‘den 2 mm ‘ye kadar soğuk ve galvaniz sac ile 1,5 mm ‘den 5 mm’ ye kadar sıcak ve asitlenmiş sac dilme işlemi yapıyor. Yaklaşık 15 yıldır hizmetlerini aralıksız olarak sürdüren firmanın Genel Müdürü Tarık Babaoğlu ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Demir çelik sektörü 2008 yılı sonunda başlayan küresel krizden önemli ölçüde etkilendi. Bu süreç firmanıza nasıl yansıdı, ne gibi zorluklar yaşadınız? Ayakta kalmayı nasıl başardınız?
Herkes gibi ekonomik kriz, özellikle demir-çelik piyasasındaki kriz bizleri de olumsuz yönde etkiledi. Malzeme fiyatlarının tahminlerin çok altına inmesi, stoktaki malların inanılmaz zararlarla çok uzun vadede nakde dönmesi, bankaların dövizin hızlı yükseliş trendindeyken kredilerini geri çağırma ve kapattırma olayları iyice durumları çıkmaza soktu ve bu sektördeki birçok firma sıkıntı yaşadı. Biz şirket olarak güçlü öz sermayemiz, geniş müşteri portföyümüz ve alınan tasarruf tedbirleri sayesinde krizden en az şekilde etkilenerek hizmetlerimize devam etmekteyiz.
Kriz döneminde sektörün çoğunluğu bankalardan, finans kuruluşlarından şikayet etti, acımasız davrandıklarını dile getirdi. Bu dönemde sizler Kdz. Ereğli’deki banka şubeleriyle nasıl bir ilişki içinde oldunuz, benzer sıkıntılar yaşadınız mı?
Hem çelik fiyatlarındaki büyük düşüş hem de çelik sektörünün ticaretini diğer sektörlere göre daha fazla bankalar aracılığıyla yürütmesi; ekonomik kriz sürecinde bankaların izledikleri politikalar sektörde çok fazla sıkıntılar yaşanmasına yol açmıştır. Dolayısıyla krizden en fazla etkilenen çelik sektörü olmuştur. Genel olarak bakıldığında kriz sürecinde bankaların kredilerini dondurması ve kredilerini geri çağırması krizin doğal bir sonucudur. Ancak çelik fiyatlarının büyük bir düşüş yaşaması, teminat değerinden çok fazla kredilerin kullanılması, alacakla borçların ödenemeyeceği gerçeğinin ortaya çıkması, bankalarında kendilerini kurtarma çabaları noktasında izlediği politikalar, acımasız davranışlar olarak nitelendirilmiştir. Bankaların mevcut yönetim kadrolarında bulunduğumuzu düşündüğümüzde doğru davranışlarda bulunduklarını söylememiz gerekmektedir. Ama kurunun yanında yaşında yanmaması gerekirdi. Kdz. Ereğli deki bazı bankalar bu krizi iyi yönetememiş, sınıfta kalmıştır. Bu günlerde ise bu kötü yönetilmenin cezasını çekmektedirler.
Son bir – iki aylık dönemi saymazsak demir çelik sektörü krizi atlatmış görüntüsü verdi. Siz bu görüşe katılıyor musunuz? Firma olarak satışlarınız ne durumda?
Bilindiği gibi dünya 2008 yılının son çeyreğinde global bir krizin içine girdi. 2009 yılında ne kadar süreceği, etkilerinin nasıl bir sonuç vereceği hem lokal bazda hem de sektörel bazda değerlendirmelerimizi yaptık. Kriz sürecine göre, krizden sonraki dönemin daha zorlu geçeğinin bilinceyiz. 2010 yılı için koyduğumuz hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu açıdan bakıldığında 2010 yılının ilk yarısının şirketimiz açısından normal geçtiğini söyleyebiliriz. 2010 yılının ikinci yarısında çelik üreticilerinin çeşitliliğinin artması dolayısıyla yatırımların üretime dönüşmesi ve yurtdışından malzeme girişleri ile birlikte global krizin etkilerinin biraz daha azalacağını tahmin etmekteyiz.
ERDEMİR ile olan ilişkileriniz hakkında ne söyleyeceksiniz? ERDEMİR’in Kdz. Ereğli’de faaliyet gösteren demir çelik firmalarına olan yaklaşımı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Erdemir şüphesiz Türkiye’nin en büyük demir çelik kuruluşudur. Türkiye’deki lider konumuyla birlikte dünya pazarında da söz sahibi olan Erdemir’in yönetim sistemlerini takip etmek ve örnek almak kendi pazarımızda bizleri her zaman avantajlı kılmaktadır.
Sektörde Erdemir’e yakın şirketlerden biri olarak, Erdemir’in son döneme kadar yerelde ve genelde sektöre yaklaşımı büyük bir ölçüde değişiklikler göstermemektedir. İzlediği satış politikasını standart bir uygulama dâhilinde sürdürmekte olduğunu görmekteydik.
Geçmişte yüksek tonajlı müşterilerle çalışma isteği olduğunu ve bu kapsamda yerelde birleşmelerin olması yönünde tavsiyelerinin olduğunu ancak bu çalışmaların pek de başarılı olamaması sebebiyle şehir dışı büyük kuruluşların daha fazla Erdemir ile ilişki halinde olduğu görülmüştür. Son dönemde ise satış politikasında çok büyük değişiklikler yapmış bir Erdemir karşımıza çıkmıştır. Yeni satış yapılanması ve izleyeceği satış politikası, özellikle dünya piyasasından edindiği tecrübelerin sonucu olarak ortaya çıktığını düşünmekteyim. Firmaları bulundukları sektöre göre gruplandırarak, kapasiteleri doğrultusunda taleplerine cevap vermektedir.
Devlet yönetimindeki ERDEMİR ile Oyak yönetimindeki ERDEMİR arasında sizce ne gibi farklılıklar oluştu. Sizce özelleştirme faydalı oldu mu?
Devlet yönetimindeki Erdemir ile Oyak yönetimindeki Erdemir’i değerlendirmenin şu aşamada çok ta doğru olmadığı düşüncesindeyim. Çünkü Oyak yönetimindeki Erdemir’de önce bir geçiş dönemi, ardından ekonomik krizle geçen bir dönem yaşandı. İki yönetimde de ekonomik kriz dışında Erdemir’in kar etmesi iyi yönetildiğinin bir göstergesidir. Globalleşen dünyada özelleştirme kaçınılmaz bir sonuçtur. Dolayısıyla genel olarak özelleştirmelerin yararlı olduğu düşüncesindeyim.
Oyak’ın güneydeki fabrikaya (İSDEMİR) yassı çelik yatırımı yapması sizce Kdz. Ereğli’nin önemini önümüzdeki yıllarda azaltacak mı? Çünkü o bölgede de tıpkı Kdz. Ereğli’de olduğu gibi çok sayıda yassı çelik firmaları kurulacak, tüccarlar o bölgede çoğalacak…
Erdemir’in İsdemir’de de yassı çelik üretimine geçmesi, stratejik olarak öngörülerinin bir sonucu ,o bölgedeki yeni yatırımlara karşı pazarda oluşacak yeni pozisyonlarda etkin rolüne devam etmek için aldığı bir karar olarak değerlendirilmektedir.
İttifak Metal olarak Çelik Servis Merkezi olduğumuzdan dolayı, tüccar penceresinden değil, ÇSM penceresinden baktığımızda Erdemir’in Ereğli’deki tonajlarında etkin bir düşme söz konusu değildir. Ayrıca hizmet verdiğimiz müşteri portföyü bakımından lokalde Şirketimizin pazar hedeflerine herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Sektörün önde gelen isimleri artık yazıhanecilik mantığıyla demir çelik sektöründe ayakta kalmanın mümkün olmadığını; depo, ekipman ve stok yatırımı olmayan firmaların yok olacağını savunuyorlar. Bu görüşe katılıyor musunuz?
Yaptığımız pazar analizlerinde aynı konu kurumsal firmalar tarafından devamlı dile getirilmekte ve karşılarında kurumsal olarak bu hizmeti veren firmalarla çalışmak istediklerini belirtmektedirler. Gelişen ve değişen sanayi ve ticaretimiz içinde kurumsal kimliğe sahip, tam donanımlı, müşteriye tümüyle cevap verebilen firmaların tercih edilmesi ileriki dönemlerde daha da önem kazanağı kaçınılmaz olarak değerlendirilmektedir.
Sizce demir çelik fiyatları önümüzdeki dönemlerde nasıl bir yol izleyecek? Bununla birlikte sektördeki toparlanma ve büyüme sürecek mi?
Erdemir’in 3. çeyrekte satış politikasında yaptığı değişiklikler bu dönemde fiyatları belirsiz hale getirmiş, pazardaki bu belirsizlikten kaynaklanan tedirginlik nedeniyle sipariş girişleri azalmıştır. Bu durum demir çelik fiyatlarının beklenenin altında oluşmasına neden olmuştur. Son çeyrekte ise yeni satış politikasının olgunlaşmasıyla birlikte, siparişlerinde en az istenilen kadar olması, fiyatların yükseliş trendine gireceğinin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Firma olarak kısa ve uzun vadede neler yapmayı planlıyorsunuz?
Vizyonumuz gereği toplam kalite yönetimini harekete geçirerek bulunduğumuz rekabetçi ortamda takım ruhu ve biz bilinciyle çalışmaktayız.
Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimiz vardır. Bunlar hayata geçtikçe sektörde yenilikçi bir şirket olma özelliğimizi devam ettirmek amacındayız. İttifak Metal olarak “Yaşadığınız her yerde biz varız… “ sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her alanda üretimin olması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Bu nedenle büyümek, gelişmek, mutlu ve huzurlu bir yaşam için, yaşadığımız her yerde üretime katkı vermeliyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.