Taşımacılık sektörüne yeni bir boyut kazandırdık
Türkiyenin ilk ve öncü e-taşımacılık şirketi olarak KOBİlere en uygun taşıma olanaklarını sunuyoruz
Türkiyenin ilk ve öncü e-taşımacılık şirketi olarak KOBİlere en uygun taşıma olanaklarını sunuyoruz
eTA Genel Müdürü Hamdi Erçelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
eTA Taşımacılık’ın KOBİ’lere özel sunduğu hizmet ve avantajlardan bahseder misiniz?
Borusan Lojistik’in inovatif hizmet üretim yaklaşımı neticesinde KOBİ’lerin ihtiyaçlarını çözmek ve aynı zamanda kamyoncu esnafının içinde bulunduğu dar boğaza alternatif geliştirmek amacıyla eTA, etaşımacılık.com geliştirildi. Yurtiçi taşıma sektöründe tedarikçi (Kamyoncu ve Tır sürücüsü) ile yükü olan KOBİ arasındaki ilave maliyetleri ortadan kaldıran, verimlilik ve optimizasyon esasına dayalı en iyi fiyatı iki taraf içinde sunmayı amaçlamış bir modeldir.
Hedefimiz; alışılagelmiş yöntemlerle yürütülen taşımacılık sektörüne yenilikçi bakış açısı ile teknoloji, verimlilik ve kolaylık sağlamaktır. KOBİ’lerin büyük çoğunluğu büyük ölçekli şirketlerin tedarikçisi olarak hizmet veriyor. Özellikle mikro ve küçük işletmelerin uzun süreli iş garantilerinin olmaması, nakliye planlama ve uzun süreli kontrat yapma konusunda engel oluşturuyor. Bu da yük taşımacılığında KOBİ’lerin maliyetlerini artırıyor. Spot piyasada komisyon ödeyerek çalışmak durumunda kalan KOBİ’lere komisyonsuz, uygun fiyatla anlık sipariş verme fırsatı sunuyor.
eTA ile yurtiçi kara nakliye işleri internet ortamına taşınan KOBİ’ler, taşıtmak istedikleri yükün özelliklerini ve istedikleri araç bilgilerini web sitesi üzerinden giriyor. Bu noktada yük sahibi KOBİ ve kamyoncu esnafını buluşturan Dinamik Fiyatlandırma Modülü olarak adlandırılan sistem devreye giriyor. Bu sistemde pazar fiyatları, kilometre ve mazot ortalaması gibi algoritmalar devreye alınıyor ve ortalama 2 dakikada en iyi fiyat teklifi sunuluyor. Piyasadaki fiyat değişkenliklerine, mevsimsel kriterlere, kilometreye ve mazot fiyat aralıklarına dair oluşturulan bir bilgi havuzu mevcut. Sistem tüm bunları gözden geçirerek teklifi hazırlıyor ve en iyi fiyatı sunuyor. Verilen fiyat KOBİ için en uygun düşük, kamyoncu esnafı için ise en uygun yüksek fiyatı öngörüyor. Fiyat KOBİ’ler tarafından uygun görülür ise sepete alınarak kredi kartı veya banka havale yolu ile ödeme yapılıyor. Ödeme yapıldıktan sonra eşleşen KOBİ ve kamyoncuya gerekli bilgiler düşüyor ve organizasyon süreci başlıyor. KOBİ’ler yüklerini sigortalı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirerek yükün takibini sağlıyor.
Türkiye’nin ilk ve öncü e-taşımacılık şirketi olarak KOBİ’lere en uygun taşıma olanaklarını sunmak üzere hareket ediyoruz. Misyonumuzun bir parçası olarak e-taşımacılık alanında yeniliklerin öncüsü olmak, KOBİ ve kamyoncu esnafı aynı anda fayda sunan bu sistemi geliştirmek yer alıyor.
eTA Taşımacılık Türkiye’nin hangi bölgelerinde aktif olarak faaliyet gösteriyor?
Hâlihazırda sevkiyat çıkışlarımızın % 70’ini İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ oluşturuyor. Bu bölgedeki ağırlığımız devam etmekle birlikte bu yıl önümüze koyduğumuz bölgesel büyüme hedefimiz doğrultusunda İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Konya ve Kayseri’de daha aktif olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
2017 yılının ilk yarısı firmanız açısından nasıl geçti? Yılsonu için öngörüleriniz neler?
2017 hedefimiz ciromuzu 15 milyon dolara çıkarmak; Bu hedefimiz doğrultusunda da ilerlemeye devam ediyoruz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
eTA’nın büyüme stratejisinin temelinde 3 konu yer alıyor. Birincisi; coğrafi büyüme. eTA şu an iş hacminin çoğunluğunu oluşturan 10 noktada yükleme 81 ilde ise boşaltma yapıyor. Hedeflerimizin başında yükleme noktalarının sayısını arttırmak geliyor.
İkinci büyüme adımımız şehir içi taşımacılığı. Çünkü eTA bugüne kadar tır, kırkayak, kamyon araçları ile hizmet verdi. Bundan sonra şehir içi taşımacılığına da yoğunlaşarak Türkiye’de özellikle İstanbul’da taşımacılık iş hacminin % 30’unu oluşturan kısmı için çalışarak kamyonet taşımacılığına başlayacak.
Üçüncüsü, parça yük taşımacılığı (parsiyel taşımacılık). eTA olarak sahada KOBİ’lere yönelik yaptığımız geniş çaplı pazar araştırmalarında ortaya çıkan sonuç neticesinde spot taşımacılığın sadece % 30’u komple yük taşımacılığı iken, geri kalan % 70’i parça yük taşımacılığı olarak karşımıza çıkıyor. Hizmet ağına parça yük taşımacılığını da ekleyerek pazarda müşterilerimize hem komple hem parça yük taşımacılığı hizmeti vereceğiz.
Ölçülebilir sonuç olarak hedefimiz 2018’de 50 milyon dolar ciroya ulaşmak. Uzun vade de ise arzu edilen iş ölçeğine, yüksek hizmet kalitesine ulaşarak yurtdışına açılmayı hedefliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.