Tat Metal, devreye 2013 de boya hattını devre alıyor
Tat Metal Ereğli Bölge Satış Pazarlama Bölge Yöneticisi Demirci, yıllık 140 bin ton kapasiteli boya hatlarının 2013'ün ikinci çeyreğinde üretime girmesinin planlandığını açıkladı.
Tat Metal Ereğli Bölge Satış Pazarlama Bölge Yöneticisi Demirci, yıllık 140 bin ton kapasiteli boya hatlarının 2013'ün ikinci çeyreğinde üretime girmesinin planlandığını açıkladı.
Gelecek yıl için birçok önemli yatırım kararı aldıklarını belirten Tat Metal Ereğli Bölge Satış Pazarlama Bölge Yöneticisi Ulaş Demirci, bunların başında firmalarının boyalı galvaniz piyasasında üretici olarak yer alması olduğunu söyledi.
Bu karar sonucunda yıllık 140 bin ton kapasiteli boya hatlarının 2013 yılının ikinci çeyreğinde üretime girmesinin planlandığını açıklayan Demirci, “Türkiye’nin beyaz eşyaya yönelik boyalı sac üreten ilk hattı olacak bu tesiste 0.20 milimetre -1.20 milimetre kalınlığa ve bin 300 milimetre genişliğe kadar olan alüminyum, galvaniz, teneke ve soğuk sac boyanabilecek. Ayrıca boya hattında laminatör kaplama yapılabilecek ve printer ile desen verilebilecek” dedi. Özellikle beyaz eşya sektörünün ihtiyaç duyduğu bu tür sacların Türkiye’ye yüksek fiyatlarla sadece ithalat yoluyla getirildiğini aktaran Demirci, firmalarının bu yatırımı yapmadaki amacının yüksek fiyatlı ithalatın önüne geçmek olduğuna dikkat çekti.
Fulhard üretim kapasitesini yıllık 650 bin tona çıkaracak
2013 yılının ikinci çeyreğinde yıllık 350 bin ton kapasiteli ikinci soğuk haddeyi devreye almayı düşündüklerini dile getiren Ulaş Demirci, böylece toplam fulhard (CRF) üretim kapasitelerinin yıllık 650 bin tona ulaşacağını kaydetti.
2013 yılının ilk çeyreğinde işletmeye alınması öngörülen yıllık 300 bin ton kapasiteli temper hadde ile de, özellikle yüzey hassasiyeti olan sanayicilerin ihtiyaçlarının karşılandığını aktaran Demirci, çalışma aralığını 0.20 milimetre-3.00 milimetre kalınlık ve bin 300 milimetre ene kadar olarak açıkladı. Yine gelecek yılın ilk çeyreğinde üretime girecek olan yıllık 250 bin ton kapasiteli temizleme hattı ile sacın yüzeyindeki yağın tamamen temizleneceğini ve tüm sacların tavlama ünitelerine bu hattan geçirildikten sonra gönderileceğini belirten Demirci, bu hattın özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki sanayicilerin ihtiyaçlarına daha rahat cevap verebilmek adına devreye alınacağı bilgisini verdi. 2013 yılının ilk çeyreğinde mevcut galvanizleme hatlarına ilave edilecek olan ön ısıtma ve doğalgazlı temizleme ünitesi ile fırın kapasitesinin 55 ton/saatten 70 ton/saate çıkacağını ve böylece işletme maliyetlerinin düşeceğini söyleyen Demirci, bu iyileştirme sonucu galvanizleme üretim kapasitelerinin yıllık 400 bin tona yükseleceğini kaydetti.
Geçen yıl 22 farklı ülkeye ihracat yaptı
Geçen yılın özellikle ihracat alanında oldukça başarılı geçtiğini belirten Ulaş Demirci, 2011 yılında 22 farklı ülkeye ihracat yaptıklarını ve ihracatlarını yüzde 62 oranında artırdıklarını kaydetti.
Prensip olarak üretimlerinin yüzde 30-40’ını muhtelif Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Türk cumhuriyetleri ve eski Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine ihraç ettiklerini aktaran Demirci, “Geçen yıl İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ihracatın yıldızı orta ölçekte en fazla ihracat artışı yapan ikinci firma ödülü aldık. Çelik İhracatçıları Birliği üyesi firmalar arasında 2011 yılında yassı mamuller ihracatı ürün kategorisinde dokuzuncu sırada yer aldık” diye konuştu. Bu yılın Nisan ayında mevcut soğuk haddelerine ilave edilen otomatik yüzey düzeltme sistemi ile (AFC) yüzey kalınlık dağılımlarındaki farklılıklar ve kenar, göbek dalga problemi gibi oluşabilecek kusurların tamamen önüne geçtiklerini söyleyen Demirci, bu yatırım sayesinde soğuk sacda ve galvanizli sacda beyaz eşya sektörünün beklentilerine uygun ürünü rahatlıkla verebilir hale geldiklerini dile getirdi.
Tat Metal’in faaliyetlerine 1986 yılında yassı çelik ticareti ile başladığını anlatan Ulaş Demirci, firmanın 1994 yılında hizmete aldığı ilk çelik servis merkezinin bugün 20 bin metrekare açık ve 12 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu tesisteki hatlarda yılda ortalama 400 bin ton sıcak ve asitli sacın işlem gördüğünü belirten Demirci, “2005 yılında ikinci çelik servis merkezini hizmete alan Tat Metal, 65 bin metrekare açık ve 25 bin metrekare kapalı alanda kurulu tesisinde yılda ortalama 350 bin ton soğuk ve galvanizli saca boy kesme, dilme işlemleri uyguluyor. Bunun yanı sıra galvaniz malzemeler için trapez ve oluk hatlarında form veriliyor” diye konuştu.
Bursa Orhangazi’de 55 bin metrekare arazi üzerine yapılacak olan yıllık 400 bin ton işleme kapasiteli üçüncü çelik servis merkezinin inşasına bu yıl başlanacağını duyuran Demirci, merkezin 2013 yılında faaliyete geçmesinin planlandığını dile getirdi. Tat Metal’in galvanizli sac pazarındaki faaliyetlerinin temelinin ise Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde 120 bin metrekare alan üzerinde faaliyete başlayan Tat Çelik Soğuk Haddeleme ve Galvanizleme tesisleri ile atıldığını ve Tat Çelik markası ile üretim yaptığını belirten Demirci, yıllık 300 bin ton kapasiteli 800 milimetre-1300 milimetre genişlik, 0.25 milimetre-2.00 milimetre kalınlık aralığında üretim yapan sürekli galvanizleme hattında çiçeksiz, temperli veya tempersiz, kromatlı ve yağlanmış galvanizli sacın Tat Çelik markasıyla üretildiğini kaydetti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.