Tayvan Otomobil Parçası Sektörü Türkiye Pazarında Büyüyor
Türkiye ve Tayvan arasındaki giderek güçlenen yoğun ticari ve kültürel bağların sonucu olarak, Tayvan otomobil parçası sektörü, her yıl artan büyümeyle yavaş yavaş Türkiye piyasasına girmektedir.
Türkiye ve Tayvan arasındaki giderek güçlenen yoğun ticari ve kültürel bağların sonucu olarak, Tayvan otomobil parçası sektörü, her yıl artan büyümeyle yavaş yavaş Türkiye piyasasına girmektedir. Ülkeler arasındaki ilişki geliştikçe bu büyümenin önümüzdeki birkaç yıl içinde ivme kazanması beklenmektedir.
Dolayısıyla, Tayvan otomobil parçası sektörü, ülkedeki diğer güçlü sektörlerle sinerji kurarak yeni ürünler yaratmaya odaklanması ve uzmanlığı sayesinde dünya piyasalarında sürdürülebilir büyüme yakalayabilmiştir. Tayvan, özellikle, satış sonrası ürün ve çözümlerde, özellikle de otomobil kazalarından sonra ihtiyaç duyulan yedek parçalarda güçlüdür. Sektör ayrıca Tayvan'ın son derece gelişmiş elektronik sektöründen faydalanarak, yeni sayılabilecek telematik sektörünü geliştirmektedir.
İHRACAT ODAKLI
Birkaç on yılın sonunda, Tayvan otomobil parçası sektörü, farklı ürünlerden az sayıda üretme becerisi ve hatırı sayılır bir ürün geliştirme kapasitesi kazanmıştır. Özellikle lamba, far, tampon, lastik ve plastik parça üretimine odaklanan birçok üretici, küresel satış sonrası küresel satış sonrası malzeme tedarikinin yüzde 80 ila yüzde 90'ını oluşturan satış sonrası pazarı için üretim yapmaktadır. Tayvan, çarpışmalı araba kazalarında en çok zarar gören parçalar, metal plakalar ve arka aynalarda dünya piyasasının yüzde 90'ına hakimdir. Dahası, Tayvan, kalıp üretim teknolojisinin yanında kalıp kalitesi ve üretim miktarında da dünyada bir numaradır.
İç piyasa boyutunun küçük olması birçok yerel üreticiyi, Tayvanlı şirketlerin OEM ve entegre devre sektörlerine bile girdiği küresel rekabete itmiştir. Üreticilerin büyük bir çoğunluğu, kısmi süreç otomasyonunu benimsemiş ve her tür ürünün uluslararası kalite standartlarını karşılayan küçük partilerinin üretimini mümkün kılan esnek üretim sistemlerini (FMS) geliştirmiştir.
KOMPLE BİR TEDARİK ZİNCİRİ
Tayvan, komple bir otomobil parça tedarik zincirine sahiptir. Firmaların çoğunu, son derece entegre bir tedarik ağı yaratmış küçük ve orta ölçekli kuruluşlar oluşturmaktadır. Sektör merkez-uydu sistemleri ile ve merkez ve uydu fabrikaları arasındaki kusursuz işbirliğiyle hizmet vermektedir. Adanın dört bir yanına yayılan kümelerden oluşan geniş bir ağ ile güçlenen bu sistem, üretim esnekliği, farklı bir ürün yelpazesi ve düşük üretim maliyetlerini mümkün kılar. Tayvan'da halihazırda 2.800 otomobil parçası ve aksesuarı üreticisi vardır. Bunlardan 300 tanesi orijinal ekipman sağlamaktadır.
YENİ TELEMATİK DÜNYASI
Telematik; kolaylık, trafik bilgisi, iletişim, eğlence, güvenlik ve iş gibi ihtiyaçları karşılamak için telekomünikasyon, bilişim ve otomotiv elektroniklerinin entegre edilmesidir. Bu gelecek vaat eden yeni sektör, Tayvan'da devletin trafik kontrolünü daha etkin kılma planında büyük rol oynayan Akıllı Ulaşım Sistemi ile (ITS) bağlantılıdır. Tayvan'ın rakipsiz bilgi ve iletişim teknolojileri (BIT) referansları, interaktif otomobil sistemlerindeki yenilikler ve otomobil parçalarının geliştirilmesinde büyük rol oynamaya devam etmekte. Bu da, geleneksel otomobil parçası üreticileri ile yeni akıllı araç çağında işletmelerini farklılaştırmak için fırsat kollayan elektronik ve bilgisayar teknolojisi devleri arasındaki işbirliğini artırmaktadır.
Tayvan'ın, araba kazalarında en çok zarar gören parçalardan sonra lamba ve otomobil metal levhalarında da dünyada bir numa olsa da, elektronik sektörü, inanılmaz Ar-Ge kapasiteleri sayesinde, geleneksel GPS sistemlerinden TFT ekranları, Önden Çarpmaya Karşı Uyarı Sistemleri, CMOS kameralar, Motor Kontrol Birimleri (ECU), Kişisel Navigasyon Cihazları (PND) veya Baş üstü göstergelerine (HUD) kadar her türlü telematik cihazı geliştirerek, küresel piyasadaki etkinliğini hissettirmektedir.
2016 yılında yeni arabaların yaklaşık yüzde 90'ının kablosuz iletişim ekipmanı veya V2V (araçtan araca) iletişim cihazlarıyla donatılması beklenmektedir ve Tayvan, güçlü devlet desteği ve üreticiler ve araştırma enstitüleri arasındaki işbirliği sayesinde çoktan bu yönde çalışmalarına başlamıştır.
TAYVAN OTOMOBİL PARÇALARI DÜNYA PİYASALARINA AKIYOR
Tayvan Ulaşım Araçları Üreticileri Birliği'nin istatistiklerine göre, Tayvan'ın
2014 yılında otomobil bileşenleri sektöründeki toplam üretimi 2013 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 5 oranında artarak 6,6 milyar dolara ulaşmıştır. Tayvan otomobil parçalarının en büyük alıcısı yüzde 40,79 ile ABD olurken, ABD'yi Japonya, Çin, Birleşik Krallık ve Avusturalya takip etmektedir.
Kuzey Amerika piyasası büyümeye devam edeceği için 2015 yılı beklentileri çok iyidir; düşük yakıt fiyatları dünya genelinde yeni araba alımlarını teşvik edecek, bu sayede daha fazla araba kullanan sürücülerin satış sonrası parçalara olan talebini artıracaktır.
Türkiye ve Tayvan arasındaki güçlenen bağlar geçen yıl Türkiye'nin ihracatına 1,7 milyar dolarlık katkıda bulunmuştur. İhracatta genel olarak makine, elektronik, elektronik donanım ve aletler, tekstil, ana metal, plastik ve lastik alanlarında gerçekleşmiştir. Geçen yıl Türkiye'ye ihraç neredeyse 55,2 milyon dolara ulaşmıştır.
Tayvanlı ihracatçılar arasında, Türkiye'ye ihracattan en büyük payı alanlar makine üreticileri olsa da, iki ülke arasındaki ticaret hacmi daha da fazla büyüyerek, otomobil parçaları tedarikçilerine, ülkelerinde satışlarını artırmaya devam ettirmeleri için harika fırsatlar sunabilir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.